≫ 

Gori Tviter zbog objava Aleksandre i Seke na temu pričešća u vreme korona virusa: "Da li se šalite?"

"Vera je unutrašnje stanje i stanje svesti, Aleksandra. Nije u crkvi, nego u čoveku i oko njega...Nije potreban posrednik", jedan je od komentara na Aleksandrinu objavu

  • 91
Seka Aleksić, Aleksandra Radović, pričest

Objava Aleksandre Radović ima više od 400 komentara, dok se Sekina takođe šeruje i komentariše, Foto-montaža: ATA Images, Shutterstock

Aleksandra Radović (45) i Seka Aleksić (38) oglasile su se na Tviteru, nakon raznuh izjava i prepiranja da li vernici treba da idu na pričest, ili ipak ne, u vreme kada vlada epidemija korona virusa.

Tim povodom Aleksandra je šerovala tvit jedne korisnice Tvitera, koja je šerovala intervju portparola Srpske pravoslavne crkve episkopa bačkog Irineja.

"Nisu problem ni pričešće, ni religioznost. Problem su glupost i primitivizam. Apelujem na SPC da zaštiti svoje vernike i sve građane, da ih zaštiti, ne deli i ne vređa", napisala je izvesna Antonela, što je Radovićeva objavila uz svoj komentar.

- U poslednje vreme je i previše ovako ružnih, bezbožnih i drskih komentara na temu SPC i Svetog Pričešća. Ko ste vi da određujete šta Crkva treba a šta ne, pritom ne znajući ono elementarno o Liturgijskom životu hrišćanina? Treba da se stidite svojih reči, jer ste VI ti koji vređaju - napisala je Aleksandra na Tviteru.

Usledilo je više od 400 komentara, a njen tvit velikom brzinom proširio se po ovoj društvenoj mreži, a potom i po ostalim.

Samo neki od komentara su: "Ma pričestite se, ali potpišite tada da nećete respiratore", "U sekularnoj državi, a Srbija to jeste, svaka verska organizacija je dužna da se pridržava zakona. Ako korišćenje iste kašičice prilikom verskog obreda predstavlja rizik za širenje infekcije, ne samo na one koji to kašičicu koriste, već potom i na njihove kontakte...", "Opšte poznato je da pevač i političari najviše pričaju o moralu, jer im isti nedostaje", "Vera je unutrašnje stanje i stanje svesti, Aleksandra. Nije u crkvi, nego u čoveku i oko njega...Nije potreban posrednik", "Hoćete da kažete da je SPC oslobođena od primene naredbi Vlade RS za vreme epidemije? Je l' Vi, gospođice, zajedno sa Crkvom raspolažete nekim posebnim zdravstvenim sistemom zaštite ili biste se ne daj Bože posle lizanja iste kašike svalili na ovaj bedni kome teški bezbožnici isto teže?", i brojni drugi.

Seka Aleksić podelila je sledeću poruku:

- Kad odustajemo od pričesti radi virusa, kako bi onda život svoj dali zs Hrista?

U galeriji pogledajte neke od komentara na Tviteru.

Podsetimo, episkop bački Irinej je kazao sledeće:

- Pričešće u hrišćanstvu je značajno, teško mi je da govorim o tome. Jasno je koje su mere propisane, kao vanredne mere. Jedna od njih je da nema okupljanja više od 5 ljudi. Druga stvar, godinama se priča o tome da li će je to (pričešće) način prenošenja virusa. Jasno je da će svako reći da je to rizik.

- Ako je problem u bogosluženju i pričešćivanju, kako to da bivaju zaraženi oni koji nikada u crkvu i ne ulaze, a kamoli se pričešćuju? Šta nam ti nesrećni zabludeli ljudi poručuju? Da je opasnost u crkvi a ne u kafićima, žurkama, nepoštovanju neophodne samoizolacije i drugim činiocima - rekao je Irinej u intervjuu za Danas.

Episkop bački je rekao da na konkretnom bogosluženju u Novom Sadu, nakon kojeg se javnost uzburkala, nije bilo ničega čega nije istovremeno bilo i u bilo kom gradu ili selu u Srbiji.

- Od pričešća se za dve hiljade godina nikad niko nije zarazio, pa ni svešenici koji su pričešćivali gubavce, tuberkulozne i druge obolele od tada neizlečivih zaraznih bolesti - kazao je on.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Kon prokomentarisao pričest u Novom Sadu u doba korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radost

    28. mart 2020 | 10:54

    Pametne zene. Ja sam se jutros pricestila. Nas tridesetak iz istog putira. Slava Bogu za tu milost

  • Srkimaja

    28. mart 2020 | 11:16

    Da li vi znate sta je iskrena i prava vjera? Kada vjerujes bez i jedne sumnje bez i jedne lose misli u jednog jedinog BOG ne postavljas sebi pitanja da li ce te spasiti jer ako vjerujes to ne dovodis u pitanje spasenje je tu i Isus Hrist je mogao da se pokaje i kaze ja nisam sin gospodnji i bio bi spasen u ovozemaljskom zivotu ali poenta je biti spasen u nebeskom zivotu ,ko smo mi da dovodimo u pitanje sveti cin pricesti ....

  • Pera

    28. mart 2020 | 11:16

    Od danas pa nadalje Crkvena zvona zvonice u 12:00 po dva minuta,dodjite u Crkvu ne bezite od Boga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA