≫ 

Najlepša Hrvatica danas bi slavila 39. rođendan: Tužne reči iz njenog romana danas još više bole

"Ja sam neuništiv deo tebe satkan od niti koje vezuju, povezuju i obavezuju", piše na grobu pokojne glumice

  • 6
Dolores Lambaša Dolores Lambaša, Printskrin: Youtube

Pokojna glumica Dolores Lambaša danas bi proslavila 39. rođendan. Poginula je 23. oktobra 2013. nakon teške saobraćajne nesreće pokraj Slavonskog Broda. Imala je 32 godine.

Sa Dolores je u automobilu bio i glumac Stojan Matavulj (59) koji je zbog nesreće proveo osam meseci u zatvoru. Iako je osuđen na godinu dana zatvora, zbog uzornog ponašanja je ranije pušten na slobodu.

Matavulj je vozio brzinom od 130 km/h, bez obzira na gustu maglu koja je na cesti bila tog kobnog jutra. Stojan i Dolores vraćali su se iz Beograda gdje su bili na pozorišnoj predstavi i pri povratku su odlučili da posete glumčevog dobrog prijatelja Željka Sladetića u Iloku.

Uslidila je zabava, a glumci su obišli i tamošnji vinski podrum. S obzirom na umor i alkohol, iznajmili su i sobe u hotelu Dunav kako bi prenoćili, a sa vlasnikom seu dogovorili da se vide na doručku. Iz nepoznatih razloga u jednom su trenutku, usred noći, ipak odlučili krenuti na put...

- Još mi je prebolno gledati uloge moje Dolores na malim ekranima. I pet godina nakon njenog odlaska ja je još čekam. Ponekad mislim da će ući kroz vrata našeg doma i da će ova agonija završiti - rekla je glumičina majka Alma Petrović pre dve godine za 24sata.hr.

Rekla je kako joj je stalno teško zbog velikog gubitka, posebno na godišnjicu smrti.

Dolores Lambaša Dolores Lambaša, Printskrin: Youtube

- Svaki 23. mi je grozno, ali i ne samo tada nego svaki dan. Nju je ubilo jedanput, a mene svaki dan ubija. To mi je bilo jedino dete, živela sam za nju, mučila se i sve. Grozno se osećam - dodala je.

Na grobu svoje kćeri, Alma je ispisala emotivnu poruku svojoj ćerki u kojoj piše:

"Ja sam neuništiv deo tebe satkan od niti koje vezuju, povezuju i obavezuju", dok je njen suprug izradio Doloresinu sliku nastalu prema fotografiji iz filma "Verujem u anđele".

Dolores je rođena u Šibeniku 1981., gde je završila jezičku gimnaziju i Muzičku školu "Ivana Lukačića". Pohađala je solo pevanje, klavir, gitaru i istoriju muzike i dirigovanja.

U serijama je debitovala 2006. ulogom Ruže u 'Odmori se, zaslužio si', serije u kojoj je Ivo Gregurević imao jednu od glavnih uloga. U 'Zauvek komšije' imala je epizodnu ulogu u kojoj je glumila samu sebe.

Luciju Nardelli glumila je u 'Zakonu ljubavi', dok je u 'Najboljim godinama' tumačila lik sportistkinje Vanje Brezjak koja se opterećuje mišljenjem da je muškarac zarobljen u ženskom telu.

Osim u serijama, Dolores je ostvarila i nekoliko filmskih uloga. Najupečatljivija joj je ona u filmu Nikše Sviličića (49) 'Verujem u anđele'.

Poslednje glumačko ostvarenje Dolores je imala u seriji 'Ruža vetrova', u kojoj se zbližila s kolegom Matavuljem.

- Gluma mi je bila kao beg od depresije. Meni je jasno zašto ljudi vole sapunice. Nemaju novca, depresivni su, puni problema... I, da ih sopstvene misli ne sustignu, beže pred televizor gledati lakše sadržaje - rekla je svojevremeno Lambaša.

Pre smrti Dolores je čak radila na autobiografskom romanu, a novinarka Silvana Menđušić snimila je dokumentarac "Naslovnica" koji je otkrio planove i strahove pokojne Dolores.

Film se premijerno prikazao u februaru 2014. godine.

- Nisam realizovana ni u jednom smislu; ni kao žena ni kao glumica ni kao osoba. Nisam do kraja postavljena. Još bi toliko toga htela napraviti, videti... To je jedan proces, ne mogu ja sa 31 godinom biti finalizovana do kraja. Iako sam imala šanse puno više napraviti, ali ... kad ni ja često ne znam što bi sa šansama - rekla je pokojna glumica u filmu.

Estradni menadžer Zoran Škugor prisetio se jednom prilikom kako je Dolores bila nesuđena pevačica.

Pre 20-ak godina bio je na turneji s Tonijem Cetinskim (49) i Sandijem Cenovom (50) po Hrvatskoj, a na koncertu u Šibeniku prišla mu je tada 14-godišnja cura. Bila je izrazito lepa, kako kaže, i izrazila je želju da bude pevačica. Menadžer joj je rekao da se javi kada postane punoletna, a Lambaša mu je na to odgovorila da će biti popularna i bez njega.

Njeni kolege za nju imali su samo reči hvale. Opisivali su je kao jednu pravu dalmatinsku snagu, moćnu i talentovanu glumicu.

- Pamtiću je kao vrlo posebnu i strastvenu ženu - rekao je svojedobno glumac Amar Bukvić.

Vedran Mlikota bio je šokiran njenom smrću.

- Strašno je kad ode tako mlad i talentiran glumac - rekao je.

Video: Hrvatska glumica o kolegama iz Srbije: Biković je pravi holivudski glumac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA