≫ 

Nađa, devojka koja je oduševila obradama Mocartovih dela: Uzor mi je Dučić, ali gradim svoj stil

"Konkretno, ono što je zanimljivo kod mene... Ja koja se bavim toliko ljubavnom poezijom, i nisam neka osoba koja se lično, privatno bazira na tu ljubavnu stranu života", kaže Nađa

  • 1

Nađa Đoković mlada je devojka koja svojim zavidnim talentima sve više oduevljava javnost, a meštani Užica ponosni su na svoju sugrađanku.

Lepa devojka je studentkinja Pedagoškog fakulteta u Užicu, već nekoliko puta se oprobala u prepevavanju tuđih pesama, ali ipak je briljirala baš onda kada je sama napisala stihove, i to one najiskrenije, sa kojima se može poistovetiti većina njenih vršnjakinja u ovo doba vanrednog stanja u Srbiji.

Radi se o tome da je Nađa za vreme vanrednog stanja oduševila obradama "Turskog marša" i "Mala noćna muzika", i tada je šira javnost čula za nju. Međutim, mnogi i dalje ne znaju ko je, zapravo, Nađa Đoković.

Iza sebe ima 3 zbirke poezije i proze, komponovala je i napisala reči za novu himnu svog fakulteta, svira klavir, peva, a komponovala je i pesmu koju je otpevala njena majka, poznata užička glumica Biljana Prokić.

U razgovoru za Telegraf Nađa iskreno priča o sebi, uzorima, planovima, inspiraciji, a počastila nas je i savršenim recitovanjem jedne od svojih pesama iz treće zbirke.

- Negativno je uticalo u psihičkom smislu, a čim negativno utiče na psihu - onda psiha pozitivno utiče na stvaranje. Zahvaljujući toj dosadi stvorila sam ono što se dalo primetiti - sa osmehom na početku razgovora kaže Nađa, na neizbežno pitanje kako joj je "pao" karantin.

Nađa nam je došla sa svojom trećom zbirkom pesama "I zapeva slavuj, doba svitanja". Ne znajući da ona neće dočekati svoje svitanje, bar ne u ovoj godini. (smeh) Želim da ovo simbolično predstavlja svitanje za koje se svi spremamo. "I zapeva slavuj, doba svitanja", zapravo je kolaž pesama, pre svega, tu je i neka proza u stihu, ali moja polja su pesme i poezija. Bavim se i misaonom poezijom, tu se može naći filozofska tema i ljubavna, naravno. Iskreno se nadam da će ovo da prođe u smislu da, ovaj Mocart, koji je bio u karantinu, otvorio mi je mnoga vrata i za promociju zbirke pesama i svega nečega čime se inače bavim.

Kaže, mnogo je radila na sebi.

- Talenat, koliko je genetski, toliko se radilo na njemu, a što se inspiracije tiče, ona je svuda. Inspiracija čak može da bude i to što nema inspiracije, pa se stvori nešto iz toga. Konkretno, ono što je zanimljivo kod mene... Ja koja se bavim toliko ljubavnom poezijom, i nisam neka osoba koja se lično, privatno bazira na tu ljubavnu stranu života. Više volim da pišem i opisujem, nego da, zapravo, doživim nešto što jeste. Inače u pesmama ima i životnog i filozofskog, ljubavnog, misaonog... Sve što ja ne mogu da kažem, mogu da napišem - priča Nađa.

Uzor joj je Jovan Dučić.

- To su, pretežno, romantičari. Jovan Dučić mi je na prvom mestu. On je uticao na čitavu psihu moje poezije. Ljudi su čak i prepoznali neke elemente, rekli su mi "Potpuno se arhaično izražavaš, kao da čitamo Dučićevu poeziju". To bi trebalo da se smatra kao kompliment, što i jeste, ali čim podseća na nečiju to već nije univerzalna poezija. Onda sam se trudila, koliko god volela romantičarske pesnike, da stvorim neki svoj stil i nadam se da ću uspeti u tome - iskreno kaže Nađa.

Kompletan razgovor sa Nađom pogledajte u videu na početku teksta.

(I. Cicović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA