≫ 

Čola napunio 69 godina: Od nesuđenog atletičara do večitog mladića kog niko ne može da skine s trona

On nije kao drugi. Njegovi rođendani nisu javni, slavljima se ne hvali, u javnosti se retko pojavljuje, ali između njega i publike koja se broji u milionima ljudi, od davne 1967. godine vlada neraskidiva ljubav i emocija

  • 27
Zdravko Čolic, Koncert, Live Production

Zdravko Čolic, Foto: LiveProduction

"Tako živim ceo svoj život. Slikao sam se samo kad sam morao, jer je to obaveza profesije kojom se bavim. Izbegavam skandale, nikad mi to nije bilo potrebno za karijeru. Na koncertima sam svoj na svome, uživam u razmeni energije sa publikom. Svakom koncertu se radujem, to je najlepši deo ovog posla, oni su za mene kruna svega. Prelepa emocija i energija koju dobijam od ljudi koji me slušaju je nešto najlepše", tako nam je rekao Zdravko Čolić kada smo u decembru, pred 6. rasprodatu Arenu, radili intervju sa njim.

U tim rečima zasigurno i stoji objašnjenje zašto se o njegovim privatnim veseljima ne govori, a velikih rođendanski žurki, kakve pravi većina estrade, u njegovom slučaju nema. Ne samo sada, nego i godinama unazad.

Međutim, velika je stvar to što je najvećoj zvezdi na ovim prostorima danas rođendan. Za sve one koji su ga se uželeli, Čola će već 20. juna u Kragujevcu održati novi koncert pred publikom koja ga, bez sumnje, nestrpljivo čeka.

Zdravko Čolić rođen je u Sarajevu 30. maja 1951. godine. Danas je napunio 69 godina.

U njih je stalo mnogo toga, najviše onog lepog. Stala je sva muzika koja će uvek biti parametar onoga što vredi, ono što vredi slušati, ono na šta se treba ugledati i ono što će uvek zavređivati pažnju.

Zdravko je to i dokazao kada je krajem 2019. održao čak 6 spektakularnih koncerata u beogradskoj Areni, i svaki put je ovaj prostor bio dupke pun.

Publika mu je tada pokazala koliko ga voli i poštuje, kao što čini od 1967. godine, kada je Čola započeo karijeru.

Zdravko Čolić

Zdravko Čolić, Foto: ATA images

Te 1967. godine, 29. novembra, Zdravko je imao svoj prvi javni nastup. Pevao je u Herceg Novom, gde je učestvovao na takmičenju pevača amatera. Odabrao je pesmu Bitlsa "Lady Madonna" i, naravno, osvojio je nagradu publike.

Zanimljiv je podatak da je Čola kao dete bio golman u juniorima "Želje". Ubrzo je shvatio da mu atletika više leži, pa je na jednom takmičenju osvojio drugo mesto, odmah iza tadašnje atletske zvezde Nenada Stekića.

No, ispostavilo se da ne postiže značajne rezultate, ali je bio talentovan za recitovanje, pa je učestvoao u školskim priredbama.

U Pionirskom pozorištu je učestvovao u predstavama Dečaci Pavlove ulice" i "Kekec i Mojca". U to vreme je učio da svira gitaru i išao je u muzičku školu.

Sa drugom Bracom Isovićem svirao je za društvo u parku, a u lokalnim okvirima su bili poznati kao duet Čola i Isa sa Grbavice.

1969. se priključio grupi "Mladi i lijepi", a onda je sa gitaristom Slobodanom Vujovićem formirao "Ambasadore".

Tog leta 1970. sa Indeksima su svirali u Dubrovniku, punih mesec dana.

Čola potom dobija ponudu da vežba sa Indeksima, u slučaju da Davorin Popović napusti grupu.

Kornelije Kovač neizmerno značajan za Čolu

 

Zdravka je tada spazio Kornelije Kovač koji ga je pozvao da, umesto Dada Topića, bude pevač "Korni grupe".

Zdravko je u to vreme bio na prvoj godini studija Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, dao je pet ispita, ostale su mu samo dve matematike, ali on ipak 10. septembra 1971. godine dolazi u Beograd.

Zdravko Čolic, Koncert, Live Production

Zdravko Čolić, Foto: LiveProduction

Sa "Korni grupom" ostaje šest meseci i za to vreme su snimili tri pesme - "Gospa Mica gazdarica", "Kukavica" i "Pogledaj u nebo".

Josipa Lisac odustala, Čola dobio najjači vetar u leđa

 

Onda se vraća u Sarajevo, nastavlja studije, a 15. aprila 1972. godine na festivalu "Vaš šlager sezone" izvodi pesmu Kemala Montena "Sinoć nisi bila tu", koju je trebalo da otpeva Josipa Lisac, ali je odustala.

Čolić tada osvaja treće mesto publike i nagradu za interpretaciju, ali dobija i nešto mnogo veliko - postaje "vlasnik" prvog velikog hita.

Tada počinje njegova solo karijera. Vinuo se visoko, na 1. mesto domaće javne scene, tada na prostoru SFRJ, gde je po mišljenju mnogih i danas, neprevaziđen.

Pesmom Kemala Montena "Gori vatra" 1973. godine Zdravko je u Luksemburgu predstavljao Jugoslaviju na izboru za pesmu Evrovizije.

Čola se kasnije oprobao i u stranim numerama. Potpisao je ugovor sa nemačkom korporacijom WEA i za njihovo tržište snimio je dva singla. Obzirom na to koliko je stranicam teško da izgovore ime naše zvezde, njegovi producenti su odlučili da Zdravko postane - Dravko.

Pod ovim imenom Čola je snimio nekoliko pesama na više različitih jezika, a od namere da proširi svoju popularnost odustao je, jer bi zbog karijere morao iz Jugoslavije da se preseli u Nemačku.

Pesma koju je snimio na nemačkom jeziku je "Alles was Ich Hab", i na engleskom "Light Me- I'm Not A Robot Man".

No, tu se završila njegova inostrana karijera.

- Mogu da nabrojim pesme koje su bile veoma značajne u mojoj karijeri. Tu je svakako pesma mog velikog prijatelja Kemala Montena "Sinoć nisi bila tu", koju sam otpevao davne 1972. godine. Sada sam na koncertima posle mnogo vremena pevao "April u Beogradu", to je jedna od najlepših pesama Kornelija Kovača. Tu su i "Ti si mi u krvi", "Pjevam danju, pjevam noću", prelepi stihovi Branka Radičevića… Vidim da je ušla u srca publike i balada "Kuća puna naroda", sa poslednjeg albuma, po tekstu sjajnog Džibonija - rekao nam je Čola u decembru 2019. godine, kada smo ga pitali za pesme koje bi on lično izdvojio.

Kako nam je tada rekao, ima jednu veliku, neostvarenu želju.

- Pevao sam na Marakani, na Ušću i u gotovo svim dvorana, tako da nema nekog posebnog razloga. Voleo bih da ostvarim želju da radim manje koncerte, intimnije - rekao nam je tada Zdravko.

Čola ima 15 studijskih albuma, 20 kompilacija, a prema podacima na njegovom zvaničnom sajtu - 219 snimljenih pesama.

Privatni život

 

Od 2001. godine u braku je sa Aleksandrom, a ponosni je tata dve ćerke - Une i Lare, koje je dobio sa njom.

- Svako vreme ima svoje vrednosti. Jako je teško danas upravljati decom, sve je teže... Moja žena malo više, ja ne mogu biti strog, jednostavno, prema ženskoj deci pogotovo ne mogu imati tu oštrinu, tvoja su deca, pa si onda popustljiv. Žena mi zamera što ja nemam oštar stav kao ona, prirodno, kako rastemo, kako one rastu tako će se stvari i menjati - rekao je Čola jednom prilikom.

(I.C.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA