Oštra poruka Jelene Veljače hrvatskom voditelju: Maloletnu Miju je sveo na seksualni objekat

Hrvatska glumica Jelena Veljača je oštro iskritikovala hrvatskog voditelja Davora Meštrovića, nakon njegovih seksističkih komentara o maloletnoj devojčici

  • 3
Jelena Veljača Jelena Veljača Foto: Instagram/jelka12

Hrvatska glumica Jelena Veljača (39) je oštro iskritikovala hrvatskog TV voditelja Davora Meštrovića (52) koji vodi emisiju "Dobro jutro, Hrvatska", nakon što je izgovorio seksističke komentare prema maloletnoj pevačici Miji Negovetić.

Naime, pevačica Mija Negovetić, koja je rođena 5. oktobra 2002. godine, je predstavila video spot za pesmu pod nazivom "Pusti", baš u emisiji koju Davor vodi, a pre nego što se završio spot, voditelj je uputio seksistički komentar.

- Uživajmo u Mijinim pantalonicama - rekao je Davor za devojku koja je još uvek maloletna, što je zgrozilo mnoge obožavatelje ove HRT-ove emisije.

Nakon ovog incidenta oglasila se inicijativa "Spasi me" i glumica Jelena Veljača, koja je na Fejsbuku napisala da zahteva izvinjenje državne televizije zbog onog što je Meštrović izjavio u programu:

- Seksistički komentar voditelja Davora Meštrovića na nacionalnoj televiziji, usmeren prema MALOLETNOJ izvođačici Miji Negovetić (17), koja se u javnom prostoru od najmanjih nogu isticala talentom i radom, ne samo da je apsolutno neprihvatljiv govor jednog muškarca u javnom prostoru i na medijskom servisu, već je i, nažalost, dobar pokazatelj da se patrijarhalni diskurs još uvek održava u strukturama poput HTV-a za koji građanke i građani plaćaju pretplatu, među ostalim i pod parolom da Htv treba da ima i razvojnu, didaktičnu ulogu - započela je Jelena.

- Gospodin Meštrović ima poziciju moći na kojoj mora pažljivo da bira vokabular, ali očito ne shvata da je mladu, pre svega talentovanu, devojku sveo na seksualni objekat - i time dao legitimitet svakom muškarcu koji se na njega ugleda da učini isto, danas sutra, na ulici, u etru, u školi, u bilo kom javnom prostoru. I dok osuđujemo takve komentare prema svakoj ženi, posebno je uznemirujuće i moralno nedopustivo da je usmeren prema maloletnoj devojci - napisala je Veljača.

- U ime inicijative #spasime zahtevamo izvinjenje od gospodina Meštrovića, uredništva emisije, i vođstva Htv-a jer ovakav diskurs podstiče objektivizaciju žena što stvara plodno tlo za sve vrste nasilja prema ženama pa tako i porodično nasilje. Takođe, s obzirom da porezne obveznice i obveznici plaćaju i edukaciju voditelja po pitanju rodne neravnopravnosti, bilo bi zanimljivo medijski popratiti kad je zadnji put gospodin Meštrović pohađao istu, pa molimo kolege u medijima da malo ispitaju ko vodi i ko pohađa te edukacije, propisane zakonom - zaključila je ona.

(I.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SASA

    28. jul 2020 | 17:55

    VELJACA JE TOPINA !! VOLIM TE JAKO !!

  • Juca

    29. jul 2020 | 03:42

    Pa, kad lici na seksualni objekat. Aman ljudi, ona ima 17. godina, oblaci se provokativno, salje seksisticku poruku i kada to neko primeti i komentarise, onda je on kriv, ne, krivi su roditelji koji su to dopustili i mediji koji to ne cenzurisu.Pa, na ulici svaki dan vidjamo i mladje devojcice koje idu k'o sa plaze i naravno da ce biti komentarisane na ovaj ili onaj nacin, same traze to. Ali tu je uloga roditelja koji ce to zabraniti,medjutim koliko vidim oni tolerisu takvo ponasanje. Nemojmo biti licemeri.

  • Zena

    29. jul 2020 | 00:11

    Svaka joj cast,treba pruziti podrsku ljudima koji zele da promene svet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA