≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Milena Ćeranić se mazi po grudima i puši nargilu unutar manastira koji je spomenik kulture

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Zahtev je podnet, a Zavod je odobrio snimanje, ali samo u okolini Arače. Nismo izdali rešenje kojim je dozvoljeno snimanje unutar Arače - rekli su u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

  • 23
Milena Ćeranić

Milena Ćeranić, Printskrin: Youtube/Milena Ćeranić Official

Srpska pevačica rodom iz Kragujevca Milena Ćeranić (34) snimila je i izbacila novi spot, za pesmu "Šefica", a kadrovi su naišli na revolt ljudi, s obzirom na to da je video sniman u Arači, spomeniku kulture od izuzetnog značaja.

Milena, pevačica i bivša učesnica rijaliti programa "Farma", u spotu ima seksi stajlinge, puši nargilu, mazi se po grudima, a sve unutar manastira Arača kod Novog Bečeja.

No, kako navodi portal zrenjaninski.com, saglasnost za snimanje spota zatražen je i dobijen u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu. Međutim, NE unutar Arače, već samo u okolini.

- Zahtev je podnet, a Zavod je odobrio snimanje, ali samo u okolini Arače. Nismo izdali rešenje kojim je dozvoljeno snimanje unutar Arače - rekli su pomenutom portalu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Spomenik kulture mora imati veze sa onim za šta se eksploatiše, što sada, kada je reč o Mileni i spotu koji je tamo snimala, nikako nije slučaj.

Istoričari umetnosti smatraju da se mora voditi računa o tome za šta se i kako koriste lokaliteti koji predstavljaju spomenike kulture.

- Mora postojati veza između spomenika kulture i onoga za šta se on eksploatiše. Mora se voditi računa o tome kako se prezentuje i promoviše spomenik kulture. Spomenici kulture su vrlo zanimljivi, filmični… Imali smo primer sa Baroknom salom Gradske kuće i snimanjem u njoj. Arača je spomenik kulture od izuzetnog značaja. Zakon to definiše, ali svedoci smo da se i ono što je propisano ne poštuje – rekla je Vesna Karavida, istoričarka umetnosti, za zrenjaninski.com.

 

U rešenju koji je zrenjaninski Zavod izdao jasno piše šta se može koristiti za snimanje, a za dalju kontrolu nadležni su neki drugi organi.

Ovim povodom pozvali smo Milenu Ćeranić, ali se do puštanja ovog teksta nije javljala na pozive.

Srednjevekovna crkva - Arača

Aračka crkva nalazi se u ataru između Novog Bečeja i Novog Miloševa. U istorijskim izvorima ne postoje podaci koji pouzdano utvđuju vreme njenog nastanka. Od početka XVIII veka po odlasku Turaka iz Banata, ostala je u ruševinama.

Osnova ove impozantne crkve kao i prostorni raspored karakterističan je za franjevačke crkve u prelaznoj varijanti romanogotičkog stila (polukružni, blago prelomljeni luci i uzani, polukružno završeni prozori) upućuju na mogućnost da je građena krajem XII ili početkom XIII veka.

O monumentalnim pretenzijama graditelja svedoče korišćeni materijal –  tesani kamen, mermer, tesanik i opeka. Crkva je trobrodna bazilika bez transepta, sa tri polukružne apside. Svi brodovi su zasvedeni krstastim svodovima. Krajem XIV veka u apsidu je dozidan gotički zvonik. Bogat arhitektonski ukras na fasadama ( slepe arkade, pilastri, kolonete,  velika rozeta na zapadnoj fasadi) sačuvan je u fragmentima.

Kapiteli i konzole imaju raznovrsnu dekorativnu plastiku sa figuralnim i biljnim motivima. Prilikom iskopavanja 1879. godine u Arači je otkrivena nadgrobna ploča sa predstavom svetitelja i donatora, ukrašena tročlanom prepletnom trakom, koja se datuje u XII vek. Novija arheološka istraživanja potvrđuju da su uz crkvu sa severne strane postojali konaci i mnogobrojni grobovi. Konzervatorski radovi obavljeni su tokom 1970 – 72. godine.

Video: Niko ne može bolje od mene da bude bezobrazan: Milena Ćeranić se jednom opekla, ali neće drugi put

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA