≫ 

Održana komemoracija povodom smrti Isidore Bjelice

Isidora je preminula 5. avgusta u 53. godini, nakon višegodišnje borbe sa opakom bolešću

  • 20

U maloj sali Sava centra u Beogradu u 12 časova odražana je komemoracija u čast književnice Isidore Bjelice, koja je preminula 5. avgusta nakon višegodišnje borbe sa opakom bolešću.

Redom su pristizali članovi porodice, prijatelji i poštovaoci rada poznate srpske spisateljice.

Na komemoraciju su prvi stigli Isiodorin otac Dimitrije Bjleica i majka Nevenka Đurović, ćerka Vila Evanđelina Pajkić, sin Lav Pajkić, kreatorka Suzana Perić, Marko Đurovski...

Govore su održale Ksenija Vučić, kao i Isidorine prijateljice, doktorke Dragana Papić Grujić i Dušica Matović.

- Isidora je bila najveći intelektualac. Najviše smo od Isidore učili o ljubavi, zalagala se da se ljubav kao predmet uvedu u škole. Bila je borac. Među našim zadnjim prepiskama napisala mi je da smrt ne postoji, da je to premeštaj - pričala je Dragana, dok je Sava centrom odzvanjao jecaj.

- Bila je vanvremenska, vanserijska, bila je apsolutno svoja, ali u isto vreme naša. Imala je vremena uvek za prijatelje, dok je čekala hemioterapiju ona je mene tešila i davala mi nadu. Volela je da se druži i da se zabavlja - ispričala je doktorka.

- Isidora je jako volela pesmu "Ivanova korita", gde jedan stih kaže "ne pomažu ni lekari ni travari", a mi smo pevale "ne pomažu ni lekari ni šamari" - rekla je Isidorina dugogodišnja prijateljica.

Oko Isidorine slike bili su posloženi "Luj Viton" koferi sa šeširima, što ima jaku simboliku.

- Svako putovanje započinje pakovanjem kofera. Putovanja su osvajanje sreće. Imati idealnu tašnu za put znači hvatati svaki komadić sreće koji ti pripada i čuvati ga za sebe - rekla je davno Isidora koja je za života najviše volela da putuje.

Opelo će se održati danas, 8. avgusta, na Novom groblju sa početkom u 15:45, nakon čega je kremacija u 16:15.

Isidora je rođena u Sarajevu 10. decembra 1967. godine, gde je i završila gimnaziju. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (odsek dramaturgija) i magistrirala sa tezom "Tehnotriler kao savremeni oblik tragedije".

Bila je u braku sa Nebojšom Pajkićem s kojim je imala dvoje dece, Lava Grigorija i Vilu Evangelinu.

Autor je više od 40 knjiga posvećenih različitim generacijama, a pored toga pisala je više pozorišnih komada i radio drama.

Rediteljka je filma "Dorćol-Menhetn", a u pozorištu je režirala "Sarajku u Beogradu" i komediju svog supruga Pajkića, "Marhatana".

Kao TV autor radila je nekoliko projekata, od toga "Klot-Frket" na BK televiziji i BN televiziji, i "Isidorin ljubavni vodič" na televiziji Metropolis.

Video: Prijateljica Isidore Bjelice ispričala malo poznate detalje iz života spisateljice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutti Frutti

    8. avgust 2020 | 13:20

    Po čemu je ona zaslužila da bude sahranjena u aleji zaslužnih građana? I Kija Kockar je napisala knjigu.. Da li će i ona biti sahranjena u aleji zaslužnih građana? Žao mi svakog čoveka, ali ovo postaje više smešno!

  • Licemerka

    8. avgust 2020 | 12:11

    Žao mi je. Mlada žena. Saučešće porodici.😢

  • Цобер РС

    8. avgust 2020 | 12:22

    Почивај у миру легендо,Сарајко

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA