Hrvatski pevači neće dobiti ni dinar pomoći Hrvatske muzičke unije

Muzičari pristali da svoju zaradu ostvare od prodaje ulaznica, i to u smanjenim koncertnim kapacitetima, čime su pristali da nastupaju za bitno manje iznose od uobičajenih

  • 6
Nina Badric, Parni valak, Petar Graso Foto: A. Nalbantjan, ATA Images

Nakon niza burnih reakcija zbog novčanih iznosa koji su navodno dodeljeni izvođačima poput Parnog valjka, Nine Badrić i Petra Graše, u sklopu konkursa "Jer svirati se mora", iz Hrvatske muzičke unije su objasnili o čemu se radi. 

Muzičari od pomenutog konkursa neće dobiti ništa, niti jednu lipu (hrvatska valuta, prim. aut.). Ta sredstva su namenjena organizaciji koncerata i pokrivanju produkcijskih troškova (najam prostora, tehnike, razglas, rasveta, služba obezbeđenja, covid mere, dezinfekcijska sredstva i sl.). Na taj način se prioritetno pomaže onima koji nisu muzičari, već mnogobrojne prateće delatnosti nužne za funkcionisanje muzičke delatnosti koji takođe moraju da prehrane svoje porodice - pojasnili su iz Hrvatske muzičke unije (HGU - Hrvatska glazbena unija).

Dodaju kako su muzičari pristali da svoju zaradu ostvare od prodaje ulaznica, i to u smanjenim koncertnim kapacitetima, čime su pristali da nastupaju za bitno manje iznose od uobičajenih, kako bi dali svoj doprinos spasu delatnosti koja je, uz turizam i ugostiteljstvo, najviše stradala.

- Hrvatska muzička unija i Ministarstvo kulture i medija već mesecima nastoje da pomognu muzičarima u Hrvatskoj da prežive period u kojem im je rad onemogućen. Hrvatska muzička unija trenutno pomaže i muzičarima s područja koja su pogođena potresima, a pripremamo i dodatnu pomoć za one kojima je najpotrebnija - javlja HGU.

Najveće potpore u iznosu od oko 4,5 miliona dinara dobili su Prljavo kazalište, Džiboni, Toni Cetinski i Petar Grašo za koncerte u pulskoj Areni koji treba da se održe u maju i junu 2021., te Parni valjak za koncert u Areni Zagreb u maju 2021.

Za organizaciju koncerta Marka Perkovića Tompsona u Spaladium Areni dodeljeno je oko dva miliona dinara, a koncert je bio najavljen za februar 2021. Nešto manju cifru, tačnije oko milion i po dinara dobili su organizatori koncerata Darka Rundeka i Ekipe,Tomislava Bralića i klapa Intrade, Bare i Majke, Josipe Lisac, Urban i 4 i Gelo i Gudači, Let 3,  Masima i 4 Tenora i Hladno Pivo.

Iznos od oko milion i dvesta hiljada dinara dodeljen je organizatorima koncerta u Opatiji na kojem trebaju nastupati Nina Badrić, Mia Dimšić i Marko Tolja. 

Video: Parni valjak hitovima zapalio beogradsku publiku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађан

    12. januar 2021 | 12:37

    Нормално.. имаш виле и куле .. пар аута.. нема потребе за помоћ ..

  • Pera

    12. januar 2021 | 13:57

    Naravno da neće dobiti ni dinar. Dobiće Kune.

  • Glasna žica

    12. januar 2021 | 13:30

    Šteta nećemo ih moći gledati po havajima i sejselima kako se sunčaju, kao i ove naše tkz.pevace i umetnike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA