≫ 

Posle ispovesti Milene Radulović, bosanske i hrvatske glumice progovorile o svojim iskustvima

- Nasilje ostavlja duboke psihičke ožiljke na žrtvi, a nasilnike je za mnogo stvari skoro nemoguće kazniti jer su zakonski okviri tako postavljeni - rekle su devojke koje su pokrenule Fejsbuk stranicu "Nisam tražila"

  • 8
Milena Radulović Milena Radulović; Foto: ATA images

Četiri Sarajke pokrenule su Fejsbuk grupu "Nisam tražila" nakon šokantne ispovesti 26-godišnje glumice Milene Radulović koja je, s još nekoliko devojaka policiji prijavila da ih je silovao ili seksualno uznemiravao poznati srpski reditelj i učitelj glume Miroslav Mika Aleksić (68), koji je u subotu uhapšen u Beogradu.

Za nekoliko sati zatrpale su ih ispovesti glumica iz četiri zemlje, a najviše iz Hrvatske. Otkriven je niz ispovesti u kojima žene otkrivaju da su proživele pakao.

- Jedan hrvatski filmski reditelj govorio mi je u kafiću za šankom gnusne stvari poput: "A kako bi bilo da sad ti meni popu*iš?" ili "Hajde da se kresn*mo u wc-u", nasrćući na mene i plazeći ispred mene u mom najintimnijem prostoru. Nakon što sam mu rekla da je dosadan, odvratan i da me ne zanima, dao je sebi za pravo da me prati kada sam otišla napolje da udahnem vazduh. Na ulazu u kafić pribio se na mene i bukvalno mi uvalio jezik u usta, nakon čega sam bila prisiljena da ga odgurnem od sebe. Glumica sam i zbog ovakvih ljudi i događaja sve više mi se gadi moj posao - jedno je od anonimnih ispovesti objavljenih na Fejsbuk stranici "Nisam tražila".

Mnoge ispovesti glumica iz regije pojavljuju se nezaustavljivo na pomenutoj stranici i čini se da se u regiji upravo rađa domaća verzija pokreta #MeToo.

- Reditelj mi je otvoreno rekao da ću dobiti ulogu, ali samo ako ja isto tako učinim nešto lepo za njega. Dok je to govorio, stavio mi je ruku na bedro, a kad sam je sklonila i otvoreno rekla da ne želim da spavam s njim za ulogu, rekao je da sam sebi upravo zabetonirala karijeru u celom regionu - piše još jedna anonimna osoba iz Hrvatske.

Inicijativu su pokrenule četiri koleginice, bivše studentkinje na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović.

- Iako poznajemo žene čije smo ispovesti objavile i same nas je iznenadio broj ispovesti koje smo dobile. Krenulo je kao spontana inicijativa jer su sve administratorke stranice bile podstaknute činjenicom da se u sredini u kojoj živimo, konstantno čudimo i osuđujemo nasilje koje se događa ženama u drugim sredinama, ali same nismo spremne da govorimo o tome. Dakle, pravimo se da se to kod nas ne događa - rekle su one.

- Žene koje se bave javnim profesijama često se percipiraju kao privilegovane članice društva, a to u praksi izgleda mnogo drugačije. Shvatile smo da većina žena još nije spremna da izađe iz anonimnosti kad je u pitanju rodno zasnovano nasilje, ali je jako važno da stvorimo prostor za razgovor i da skrenemo pažnju na to da se ono itekako događa i u našoj sredini - rekle su devojke.

Dodale su da je reč o ženama koje se bave javnim profesijama i koje govore o torturama koje su proživljavale na fakultetu ili u radnom okruženju. To ne znači da se seksualno uznemiravanje i napastovanje ne događa i na drugim mestima, nego znači da su žene iz tih branši puno spremnije da govore o tome.

- Nasilje ostavlja duboke psihičke ožiljke na žrtvi, a nasilnike je za mnogo stvari skoro nemoguće kazniti  jer su zakonski okviri tako postavljeni. Žrtvama se jako retko i veruje kad izađu sa svojim iskustvima u javnost ili pokušaju da prijave nasilje - zaključile su devojke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    19. januar 2021 | 11:02

    Svi imaju svog Miku , strašno kakvi monstrumi postoje.Ne kaže se džabe da je " Čovek najveća zver".

  • Realno

    19. januar 2021 | 12:59

    Sta je tu novo?!?!?!?!? Koliko njih nije odbilo za ulogu ocenu posao ili nesto ... Sta se tek radi u politici

  • Buzga

    19. januar 2021 | 11:55

    A šta kad neka napadne reditelja da bi dobila ulogu ,šta je onda to?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA