"Moramo ga pamtiti, to je važno za našu budućnost": 6 godina od smrti Kemala Montena

Slavni muzičar preminuo je 21. januara 2015. godine nakon duge i teške bolesti

  • 8
Kemal Monteno Kemal Monteno; Foto: ATA Images

Bosanski muzičar i kantautor Kemal Monteno je rođen 17. septembra 1948. godine, a preminuo je na današnji dan pre 6 godina.

Naime, muzičar je umro 21. januara 2015, a ovom prilikom se prisećamo njegovog života i karijere.

Karijeru je počeo pesmom "Lidija" i pesmama "Zemljo moja" i "Sarajevo, ljubavi moja". Pesma o Sarajevu postala je svojevrsna himna glavnog grada države u kojoj je rođen.

Tokom nešto više od 40 godina karijere sarađivao je s mnogim velikim imenima regionalne muzičke scene. Skoro svaki njegov duet ili pesma koju je napisao ostvarili su veliki uspeh. Izdao je albume "Muziko, ljubavi moja", "Žene, žene", "Moje pjesme, moji snovi", "Za svoju dušu", "Dolly Bell", "Uvijek ti se vraćam", Moje najdraže pjesme", "Romantična ploča", "Kako da te zaboravim", "Dunje i kolači", "Samo malo ljubavi", "Šta ti je život".

Najveći deo svog života proveo je u Bosni i Hercegovini, gde je ostao i tokom rata, a poslednjih 15 godina života živeo je u Zagrebu. Umro je u zagrebačkoj bolnici pre 6 godina nakon borbe s teškom bolešću. Mnoge poznate ličnosti, koji su njegovi prijatelji su se prisetili muzičarevog života.

- Svi smo ga rado slušali. Sad kad ga nema, ostalo je sećanje na njegovo veliko delo i predivne pesme koje nam je ostavio u nasledstvo - rekao je osnivač "Indeksa" Ismet Nuno Arnautalić.

Muzička diva Josipa Lisac rekla je da ne može da veruje da Kemala nema već šest godina. Lisac kaže da je posebno cenila prijateljstvo sa "svojim Kemicom".

- Naš Kemica, da, tako smo ga svi zvali. Napisao mi je pesmu "Sinoć nisi bila tu", pa sam mu nakon preslušavanja rekla: "Sviđa mi se prvi deo, ali drugi baš i ne". A on je odgovorio: "Vidi kakva si, vidi kakva si!'" - pisetila se Josipa.

- Ali nikada se nismo posvađali. Zamolila sam ga da se ne ljuti zbog mog komentara, rekao je da neće. Pesmu je ubrzo prosledio Zdravku Čoliću i rođena je nova zvezda! Često smo bili u kontaktu, i sada ga se često setim. Naš Kemica je bio "mediteranski Sarajlija". Izuzetno muzikalan, njegove pesme postigle su ogroman uspeh. Ostavio je veliki trag za sobom. Znate, svi ćemo na kraju otići, a kada ljudi odu - njihova dela ostaju i progovaraju najjače - zaključila je Lisac.

Rade Šerbedžija javio se s hrvatske obale dok je vozio bicikl.

- Zamislite, vi mene pitate za Kemu, a ja vozim bicikl tu u Barbarigi, gde je on često dolazio kod mene da se družimo. I vozim, pevušim u sebi: "Kad umre ljubav, muzika nek svira...", razmišljam o njemu, a onda zvoni mobilni telefon. Često mislim na njega, mnogo mi nedostaje. Bio je božanstven, srce od čoveka kog su svi voleli. Njegova muzika i umetnost bili su apsolutno vrhunski i, opet ću reći, božanstveni. Kemo nam je svima u srcima - rekao je Rade Šerbedžija za hrvatske medije.

- Sarajevo mora pamtiti Montena, to je vrlo važno za našu budućnost. Rasli smo uz njega Davorin, Čola, Brega, Sušić, Mirza, ja... Uvek promovišem njegove pesme, previše je dao svom gradu. Zaslužuje da zauvek čuvamo uspomenu na njega - rekao je frontmen "Crvene jabuke" Dražen Žerić Žera.

- Za njega me veže mnoštvo interesantnih i duhovitih situacija, a uvek se rado setim jednog od njegovih poslednjih nastupa. Pre nešto više od šest godina u vrtu hotela u Rovinju održan je veliki događaj, nastupali su Teška industrija i Kemal Monteno. On je tada uz sebe imao samo akustičnu gitaru - rekao je frontmen Teške industrije Ivica Propadalo.

- Oduševljeno su pevali u glas s Kemicom, nakon nekog vremena su ga u potpunosti nadglasali. Njemu je to u jednom momentu zasmetalo pa je prestao da peva. Kada su ga u čudu pogledali, veselo je rekao: "Pa jeste li vi mene zvali da ja vama pevam ili da vi pevate meni?" - našalio se on.

- Pamtićemo ga ne samo po glasu i neverovatnom daru za muziku, nego i po toplini njegove duše i jedinstvenom i prelepom dečačkom osmehu - zaključio je Ivica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA