≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Od fatalne Srpkinje do života u šumi, ceremonije vatre i paganizma: Kako se promenila Elena Karić

Vreme čitanja: oko 6 min.

- Pre svega, sama sa sobom pobedila je sve nedaće koje je imala u životu. Ona je prošla jedan put jako, jako komplikovan i težak i konačno je sada našla svoj mir - rekla je jednom prilikom njena majka Verica

  • 8
Elena Karaman

Elena Karaman Karić / Foto: Instagram/elenakaraman.essenceofliving

Elena Karaman-Karić je ćerka srpske modne kreatorke Verice Rakočević i višestruko nagrađivana dizajnerka enterijera. Uz njeno ime godinama je na srpskoj javnoj sceni išao epitet "fatalna žena", ali Elena se onda, kažu, promenila.

Kao tinejdžerka se bavila manekenstvom i radila je promocije za nekoliko klijenata. Njeno lice se našlo na naslovnicama mnogih jugoslovenskih modnih časopisa, kao i na holandskom Vogu. Radila je kao novinarka i voditeljka na BK televiziji, a u gradskim krugovima je važila za zavodnicu, o čemu svedoče i njeni brakovi.

Početkom devedesetih godina Elena se udala za fudbalera Predraga Peđu Mijatovića. Sa njim je dobila sinove Luku i Andreja koji je rođen sa cerebralnom paralizom.

Posle suočavanja sa teškom situacijom i velikim izazovom, bračni par Mijatović odlučuje da dete daju u negovateljsku porodicu. Andrej je rastao u gradiću Turija u porodici Rafaela i Maruhe Servere, Peđinih prijatelja koji su detetu godinama pružali posebnu celodnevnu negu i brinuli o njemu kao o rođenom detetu.

Dete je preminulo u 14. godini, 2009. godine.

No, tada nesreća nije zbližila porodicu već ju je rasturila, pisalo se, tako da su počeli bračni život na raziličitim meridijanima.

Tada su mediji neprestano pisali o razlozima razvoda, a brak se okončao uz mnogo turbulencija.

Mijatović je počeo borbu za starateljstvom nad sinom Lukom, ali se i Elena borila za sina, a pričala je i da njen bivši suprug navodno ne plaća alimentaciju. Neposredno nakon što je minula buka oko razvoda, Elena se našla u centru pažnje jer je ušla u emotivnu vezu sa kontraveznim biznismenom Andrijom Draškovićem. Ova veza se nikada nije završila brakom, ali jeste uspomenom za ceo život - sinom Matijom. Drašković je kasnije osuđen na zatvorsku kaznu, a njihova ljubav na propast.

U međuvremenu, Elena je upoznala Jugoslava Karića koji je sedam godina mlađi od nje. Sa Andrijom je ostala u prijateljskim odnosima zbog deteta. Iako je u početku porodica Karić navodno nije prihvatila, kako se dugo pričalo i pisalo, Elena i Jugoslav su se venčali u martu 2005. godine. U oktobru su dobili sina Simona.

Kako je Elena izgledala dok je bila fatalna dama javne scene, pogledajte u galeriji:

 

Brak sa Karićem trajao je 15 godina, a u medijima je u decembru 2020. godine, nakon brojnih spekulacija o krizi u njihovom odnosu, odjeknula vest da su nekoliko meseci ranije stavili tačku na brak, te da žive na dve adrese.

Poslednjih godina Elena se klonila skandala i potpuno se povukla iz javnosti, a njen privatan život bio je vidljiv tek toliko koliko ga prikaže na društvenoj mreži Instagram. Fanovi su počeli da primećuju veliku promenu u Eleninom načinu življenja, ponašanju, ali i oblačenju.

Moderne vile Elena je zamenila kućom u prirodi, daleko od gradske vreve. Atraktivnu garderobu Elena je potpuno odbacila, te se u poslednjih nekoliko godina oblači u indijske tunike, vezuje marame oko glave, a uske haljine zamenila je komotnim odevnim komadima.

Osim toga, Elena je sa svojim pratiocima delila razne rituale koje praktikuje, te je pričala o "hramovima" koje zida, začaranoj zemlji i mnogim stvarima koje, po mišljenju mnogih, spadaju u domen naučne fantastike.

Kako Karićeva izgleda poslednjih pet godina, otkako je potpuno promenila svoj izgled, pogledajte u galeriji:

 

Jedna od njenih najčešće komentarisanih izjava tiče se mentrualnog ciklusa i glasi:

- Menstruacija je sveti, lepi i osnažujući aspekt ženstvenosti, suština boginja koje mi jesmo. Naša mesečeva krv je moćan eliksir koji zadržava odjek našeg jedinstvenog energetskog potpisa. Danas žene predaju svoju snagu patrijarhalnim ideologijama uzimajući droge da zaustave menstrualni ciklus, koristeći tampone i jastučiće, smatrajući da im menstruacija predstavlja neprijatno prokletstvo. Naša krv je sveta - napisala je Elena u januaru 2020. godine i nastavila:

- Svakog meseca imamo priliku da donesemo prinovu na Zemlju putem svoje mesečeve krvi, kao što su to radili naši preci. U procesu zaceljenja patrijarhalnih rana vrlo je važno pružiti pažnju i svest o načinu oslobađanja naše svete tečnosti. Predavanje menstrualne krvi je drevna tradicija koja neguje našu vezu sa majkom Zemljom i omogućava nam da učestvujemo u razmeni energije sa njom. Tokom poslednjih nekoliko godina pokrenula sam mnoge žene širom sveta na ovaj sveti ritual. Postoji mnogo različitih načina prikupljanja naše mesečeve krvi. Korišćenjem čašica umesto tampona možemo povezati sa matericama našu svetu žensku suštinu, prikupiti krv za prinošenje i doprineti zdravijem okruženju - završila je dizajnerka nameštaja.

Elenina porodica takođe je prihvatila njenu odluku da promeni način i stil života, pa smo na društvenim mrežama mogli videti zajedničke fotografije na kojima porodično održavaju rituale, poput plesa oko vatre.

- Pomračenje sunca i mlad mesec. Održali smo ceremoniju vatre. Najmoćniji ritual od svih kad je reč o transformaciji. Pomaže nam da se oslobodimo ograničenja koja nas onemogućavaju da živimo život sa punim potencijalom. Srećni smo što ćemo da dobijemo sve divne stvari koje slede - napisala je Elena.

 

Ispisala sina iz škole

Elena Karić iznenadila je veliki deo javnosti odlukom da najmlađeg sina Simona Karića ispiše iz škole.

- Školovanje u kućnim uslovima najbolja je odluka koju sam ikada donela. Umesto da sedimo satima za stolom, naša učionica je svuda. U štali, šumi, uz vatru domorodačkih plemena i na čarobnim mestima širom sveta - napisala je Elena nakon prve odluke, posle čega je izazvala različita mišljenja.

 

Verica o Eleninom načinu života

- Ja sam sa jedne strane mama kvočka, a sa druge strane imaju privilegiju da su njihovi životi samo njihovi. Mama je uvek tu ako im treba neki savet, ali mama nije tu da im drži predavanje da li je nešto u redu ili nije nešto u redu. Ja sam jako ponosna na Elenu, pored svih faza kroz koje je prošla u životu. Ja sam došla sada u situaciju da učim od nje, a to mi je velika sreća i zadovoljstvo, i da uživam u transformaciji koju je moje dete radeći na sebi, velikim obrazovanjem i mirom postigla - rekla je Verica Rakočević 2018. godine.

Pre svega, sama sa sobom pobedila je sve nedaće koje je imala u životu. Ona nikada nije igrala na kartu vulgarnog seksepila. Ona je prošla jedan put jako, jako komplikovan i težak i konačno je sada našla svoj mir - dodala je Verica.

Na konstataciju da dobar deo javnosti osuđuje Elenine odluke, Verica je objasnila kako njena ćerka reaguje na to.

Znate šta... Neki dan sam se nešto iznervirala, što je bilo u novinama, a Elena je mrtva-hladna rekla mirno: "Bože, kako vi upropašćavate svoje živote. Šta vas briga ko šta kaže?" Tako da, koji svet je osuđuje, i kada pogledate biografije tog sveta koji je ogovara i čime se bave, onda vam je sve jasno... - zaključila je Verica.

 

Smrt sina, patnja koja razara

Andrej je rođen sa cerebralnom paralizom, a 2009. godine izgubio je bitku sa retkom bolešću hidrocefalijom usled koje se unutar lobanje pojačano sakuplja tečnost zvana likvor, koja okružuje mozak i kičmenu moždinu, zbog čega dolazi do kompresije mozga.

Dete je, kako su tada pisali mediji, u nedelju 31. maja 2009, kada mu se pogoršalo zdravstveno stanje priključen na aparate, da bi nekoliko dana kasnije izdahnuo u bolnici u Valensiji. Iako je dve nedelje ranije uspešno operisan posle čega su lekari davali optimistične prognoze za njegovo ozdravljenje, Andreju je nažalost iz dana u dan bivalo sve gore. Poslednja borba iznurila je njegovo nejako telo i dečak je preminuo ostavivši skrhanu i neutešnu porodicu, pisao je jedan domaći magazin 2009. godine.

Mališan je živeo u mestu Turija u porodici Rafaela i Maruhe Servere, Peđinih prijatelja koji su detetu godinama pružali posebnu celodnevnu negu i brinuli o njemu kao o rođenom detetu. Andrej je morao da ima poseban tretman, pa je nakon Peđinog i Eleninog razvoda najbolja opcija za njega bila da dobije staratelje koji će biti u mogućnosti da ga nadgledaju dvadeset i četiri sata dnevno. Upravo zbog ogromne ljubavi koju su gajili prema Andreju, na sahrani u Valensiji prošlog četvrtka jednako tužni kao dečakovi biološki roditelji bili su i supružnici Servera.

Video: Oltar Elene Karić za Noć veštica: Katolička slika Isusa Hrista, keltski Bog Kernunosa...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA