≫ 

Slobodan Nikitović, majstor na fruli, okarini, blok flauti: "Malo mi frula, pa izumeh i frulnice"

Došao je Sloba u Beograd da uči škole, al' je prvo svratio u radio, da pokaže i proveri svoje znanje na fruli

  • 0

- Kad me pitaju gde sam i kako počeo da sviram, odgovaram da ne znam kako, ali znam sigurno da nisam počeo na Terazijama. Šta bi čobanin bez ovaca i bez frule - priča Slobodan Nikitović, maestro na fruli i svemu što na frulu liči.

- Čuvajući ovce u rodnom Kosjeriću, slušao sam na radiju Savu Jeremića uz ansambl Radojke Živković. To mi se toliko dopalo, da se nisam smirio dok mi majka nije kupila frulu. Sviram je od šeste godine, a onda sam počeo i sam da je pravim od zovinog drveta.

Došao je Sloba u Beograd da uči škole, al' je prvo svratio u radio, da pokaže i proveri svoje znanje na fruli.

- Po dolasku na školovanje prvo sam svratio u Radio Beograd, misleći da ako zasviram na radiju - nema dalje. Ulazim u kancelariju kod urednika za narodnu muziku Đorđa Karaklajića, predstavim se, odsviram jednu čobansku pesmu i Moravac. Đorđe me sasluša i uputi u kulturnoumetničko društvo da se kalim uz orkestarsku pratnju. Posle desetak godina kaljenja u "Abraševiću", čujem oglas i ponovo dolazim u Radio Beograd na audiciju. Okolne ulice su bile zakrčene od stotina pevača i svirača. Došao sam ujutru, stigao na red popodne, a čekao do uveče da saznam da li sam primljen.

- Prilazi mi Bora Ilić, jedan od urednika na radiju, i kaže: "Mali, ti dobro sviraš, ali nisi položio audiciju. Mi imamo jednog Savu Jeremića, drugi nam ne treba. Sviraj na svoj način, budi prepoznatljiv, izgradi svoj stil, pa dođi ponovo". Uzeo sam kasetofon, slušao trubače, nasnimao pevačke grupe, i od svega toga napravio nekoliko melodija i došao na sledeću audiciju. Posle nekoliko odsviranih taktova, prekinuše me i primiše za solistu Radio Beograda.

Tako je i umetnički rođen solista na fruli Slobodan Sloba Nikitović, i to baš u hramu narodne muzike, Radio Beogradu. Sloba se, međutim, nije zadovoljavao samo frulom. Tragajući za svim lepotama zvuka iz tog parčeta drveta, zasvirao je i na instrumentima sličnim fruli.

- Dvojnice su u fizičkom smislu (ne i u tehničkom) izdašnije, dve cevi, dve frule, nešto kao dvocevka. Njene mogućnosti su skromnije, pola oktave, ali ja najviše volim baš dvojnice, i po njima sam najprepoznatljiviji.

- Razmišljajući kako da povećam tehničke mogućnosti dvojnica, došao sam na ideju da napravim instrument koji svira celu oktavu, i to dvoglasno. Tako sam izumeo frulnice. Da se razumemo, to nije duet frula, to je drugačija boja tona.

- Fiizički najmanji instrument na kome sviram je okarina. Napravljena je od pečene gline, ograničenih je tehničkih mogućnosti, ali poseduje milozvučan ton.

- Najduži instrument na kome sviram je blok flauta. Idealna je za molske melodije, ima tako smirujući zvuk.

Snimio je Sloba desetine narodnih kola za arhivu Radio Beograda, snimio je desetak singlova i tri albuma sa svojim autorskim kolima. Ume Sloba i jedno kolo da odsvira na nekoliko instrumenata!

- Prvi snimci koje sam ostvario bili su sa ansamblom Radojke Živković. Usledili su snimci sa ansamblom Miodraga Jašarevića, Dragana Aleksandrića, Tomice Miljića, Branimira Đokića, Ljubiše Pavkovića, Ljube Kešelja. Svirao sam u studiju, a nisam voleo svadbe i kafane,

to tezgaroško sviranje.

- Jednostavno, nisam voleo da mešetarim i piljarim sa pesmama i kolima, da pojačam razglas da bih prikrio greške i svirao pijanim gostima za bakšiš. Svirao sam na radiju, televiziji, na pločama i u koncertnim dvoranama. Kod mene i frule važi - ko oltaru služi, od oltara i živi.

Kad Sloba svira osećate se kao na livadi prepunoj ovaca. Slobima frula je zvučna slika našeg zemaljskog raja, naše seoske idile.

- Nikad nisam svirao frulu da bih zaradio pare. Želeo sam da dobro sviram i uživam u svirci. Ja sam po struci tehničar, radni vek sam proveo u Skupštini Srbije kao koordinator mašinskih postrojenja. Parlamentarcima sam omogućavao tehničke uslove za rad, a sebi sam obezbedio materijalnu sigurnost, taman tako da mi frula ostane za čisto uživanje.

- Frula je laka za poneti, a nije baš laka za svirati. U svojoj torbi imam čitav arsenal frula svih tonaliteta, ali tu su i dvojnice, okarina, rog, flauta i jedan nov instrument koga sam ja konstruisao i nazvao frulnice.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA