≫ 

Ovo su svi učesnici prve polufinalne večeri Evrovizije: Neki od njih posebno privlače pažnju

Prve polufinalne večeri predstaviće se 16 takmičara

  • 0
Evrovizija 2021 Roterdam

Foto: Tanjug/AP

Prvo polufinalno veče Evrovizije koje se ove, 2021. godine, održava u Roterdamu, počelo je u 21 čas po našem vremenu, a otvorio ga je poslednji seniorski evrovizijski pobednik Dankan Lorens izvođenjem svog singla "Feel something", koji je snimio u saradnji sa di-džejem Arminom van Burenom.

Predstaviće se  16 zemalja: Hrvatska, Malta, Litvanija, Slovenija, Rusija, Švedska, Australija, Severna Makedonije, Irska, Kipar, Norveška, Belgija, Izrael, Rumunija, Azerbejdžan i Ukrajina. 

1. Litvanija - Grupa "The Roop"

 

Članovi Vaidotas Valiukevičius, Robertas Baranauskas, and Mantas Banišauskas. Njihov muzički stil može se opisati kao miks roka, pop-roka, densa i popa. Izabrani su za predstavnika na Evroviziji 2020., te sada sa novom pesmom "Discoteque" predstavljaju svoju zemlju.

2. Slovenija - Ana Soklič

 

Ana je studirala opersko pevanje, nakon čega je u Americi nastavila vokalno obrazovanje u Soul i R'nB smeru. Za Anu, muzika je način života, zbog čega se, osim pevanjem, od 18. godine bavi i komponovanjem. Balada "Amen" nije jedina pod takvim nazivom ove godine, jer i takmičar iz Austrije peva baladu pod istim nazivom.

3. Rusija - Maniža

 

Ruska predstavnica ima pesmu "Russian woman", koja šalje jaku socijalnu poruku o tome da treba voleti sebe, svoje telo. Priča i o dečijim pravima, potom o nacionalnom, kulturnom i seksualnom identitetu, ali iznad svega, o toleranciji.

4. Švedska - Tuse

 

Tousin Michael Chiza, poznatiji kao Tusse, je švedski predstavnik sa Afričkim korenima. Tusse je postao popularan izvođač u svojoj zemlji, nakon što je pobedio na švedskom takmičenju "Idol" 2019. Potom je pobedio na festivalu "Melodifestivalen", što mu je bila ulazna karta za Evroviziju.

5. Australija - Montejn

 

Veoma popularna umetnica iz Australije, živi u Sidneju, i godinama probija put ka vrhu muzičke scene svoje zemlje. Nastupala je na svim najvećim muzičkim festivalima, čak je bila i predgrupa velikim svetskim zvezdama. Montaigne je veoma prepoznatljivog i upečatljivog izgleda, a njena pesma "Tehnicolour" je autentična i ritmična, zbog čega je već pobrala brojne simpatije evrovizijskih fanova.

6.  Severna Makedonija - Vasil Garvanliev

 

Severna Makedonija ove godine na Evrosongu ima predstavnika moćnog vokala, Vasila Garvanlieva. Ovaj tridesetšestogodišnji muzičar prvi put je, uoči Evrovizije, progovorio o svom seksualnom opredeljenju i javno otkrio da je homoseksualac. U razgovoru za britanski magazin "Attitude" objasnio je zbog čega se tek sada odlučio na ovaj korak. Kako je naveo, imao je osećaj da je sada pravi trenutak da sruši sve zidove i da sebe publici onakvog kakav jeste. Vasil se na ovogodišnjem Evrosongu predstavlja pesmom "Here I stand".

7. Irska - Lesli Roj

 

Lesli Roj je pevačica i kompozitor, rodom iz Dablina, ali vreme provodi na relaciji Irska-Njujor, gde poslednjih godina živi. Svoj debitantski album izdala je 2008 godine, a kao kompozitor pisala je za neka od velikih svetskih imena, kao što su  Adam Lambert, Miss Montreal, Medina, Jana Kramer, Marlee Scott... Za sebe kaže da je celog života fan Evovizije i da je napokon dobila šansu da predstavlja svoju zemlju, Irsku, na ovom velikom muzičkom takmičenju sa pesmu "Maps", što je ispunilo njene životne ambicije.

8. Kipar - Elena Cagrinu

 

Elena je veoma popularna Grčka pop zvezda, koja je svoju popularnost proširila i na Kipar, čije boje predstavlja na Evroviziji 2021. Predstavlja se pesmom "El Diablo", koja govori o tome kako se zaljubila u nekog ko je loš poput đavola. Zbog stihova je naišla na brojne osude u svojoj zemlji, gde su je nazivali satanistom, ali se Elena izborila sa predrasudama i uspela da predstavi svoju pesmu u umetničkom smislu, kako bi i trebalo da se doživljava. Elena je na kladionicama jedan od glavnih favorita, a po mišljenju fanova, takođe i jedna od najatraktivnijih učesnica ove godine.

9. Norveška - Tiks

 

Tiks je nesporno najveći norveški pop umetnik - ima najviše strimova, najviše hitova broj 1, o njemu se stalno diskutuje i voljen je širom svoje zemlje. Ali nije uvek bilo tako. Andreas Haukeland, rođen 4. aprila 1993., započeo je svoju priču je kao autsajder. Dijagnoza Tourette-ovog sindroma zbog koje ima nekontrolisane tikove donela mu je nadimak „Tiks“. U srednjoj školi bio je daleko od centra zabave, ako je uopšte bio i pozvan na iste. Muzika je za mladog Andreasa postala i beg od samoće i način da se oseća uključeno. Stvorio je alternativnu ličnost sa krznom, trakama za glavu i sunčanim naočarama kao štitom protiv spoljnog sveta, oklopom iza kojeg bi mogao sakriti svoje tikove. Pesma "Fallen angel" kojom se predstavlja na ovogodišnjoj Evroviziji privukla je veliku pažnju, a zbog velikih krila, okova i demona koji ga vuku, Tiksov nastup smatra se jedin od najkreativnijih.

10. Hrvatska - Albina

 

Albina predstavlja Hrvatsku na prvom polufinalu Pesme Evrovizije 2021. sa pesmom "Tick-Tock". Splitska pevačica od svoje mladosti ima žarku strast za nastupom; njen talenat za pevanje negovala je porodica koja ju je podstakla da nauči i klavir. Šampionka Dore '21 objavila je svoj prvi singl "Imuna na strah" krajem prošle godine, ali za svoju pobedničku numeru "Tick-Tock" kaže da je znala da će ovo biti pesma koja će je definisati kao umetnicu i izvođača. Albina je učestvovala u" The Voice-Croatia" gde je oduševila javnost i završila takmičenje kao trećeplasirana u finalu. Albina ističe da je proteklih godinu dana radila intezivno na svom samopouzdanju, te da za nju evrovizijski slogan "Open up" znači da svako terba da se otvori prvo prema sebi, da radi i napreduje, pa tek onda prema drugima. Zanimljivo je i to da je za Albinin izgled na sceni zadužen srpski stilista Stefan Orlić, a mlada pevačica je efektnim nastupom došla u "Top 10" na svim listama kladionica.

11. Belgija - grupa „Hooverphonic“ 

 

Tokom poslednjih 25 godina, belgijski bend "Hooverphonic" zamagljivao je granice između simfonijskih zvučnih pejzaža i visoko zaraznih pop melodija. Vodeća pevačica Geike Arnaert vratila se u "Hooverphonic". Ovaj 41-godišnji pevačica već je bio deo benda od 1997. do 2008. Tačno 20 godina nakon objavljivanja Hooverphonic-ovog albuma „The Magnificent Tree“ i pre njihovog predstojećeg učešća na Pesmi Evrovizije osećali su da je to pravo vreme za okupljanje. Alek Callier, član benda, rekao je:

- Svo troje smo osetili potrebu da ponovo počnemo da radimo. Mi smo i dalje „jezgro Hooverphonic-a“ koje je za mnoge ljude glavna postavka benda.

Rad benda je dobro korišćen u televizijskim serijama, reklamama i filmovima širom sveta, a pesme poput "Mad About Iou", "Vinegar & Salt", "Eden" i "Romantic" postale su kamen temeljac belgijskog muzičkog nasleđa. Bend je za specijalnu priliku, kao što je Evrovizija, spremio numeru "The wrong place".

12. Izrael - Eden Alen

 

Eden Alen je rođena u Jerusalimu, u Izraelu, pre 21 godinu. Ona je ćerka samohrane majke koja se doselila iz Etiopije. Nakon 11 godina studija baleta, Eden je počela da pohađa časove vokalne tehnike i ubrzo je odlučila da nastavi pevačku karijeru. Dok je živela u Jerusalimu, kao tinejdžerka, Eden je bila u horu lokalnih mladih odraslih ljudi, koji su dolazili iz svih religija grada i pokazivala potencijal muzike koja ljude iz različitih kultura i etničkih grupa spaja u harmoniju. Odrastajući, Eden je bila opsednuta soul i pop umetnicima kao što su Bijonse, Dženifer Hadson i Kris Braun. Inspiraciju crpi iz mnogih različitih stilova i žanrova muzike, uključujući arapsku narodnu muziku, gospel i operu.

Takmičenje za Pesmu Evrovizije neće biti prvi put da Eden predstavlja Izrael. Uprkos tome što je veoma mlada, Eden je već predstavljala svoju zemlju u četiri različite zvanične delegacije u Sjedinjenim Državama i Nemačkoj. Ove godine, boje svoje države predstavlja pesmom "Set me free".

13. Rumunija: Roksen

 

Roksen je rođena u Klužu, malom, ali kosmopolitskom gradu u Rumuniji, a peva od svoje sedme godine. Pobedila je u nekoliko muzičkih takmičenja u ranom uzrastu i od malih nogu je znala da je muzika njen život i spasitelj. U detinjstvu je Roksen bila fascinirana umetničkim poljima: pisanjem i objavljivanjem knjiga, pevanjem na školskim festivalima, pozorištem, glumom i snimanjima. Oduvek se osećala kao da pripada sceni. Za nju je svako muzičko iskustvo putovanje u drugu dimenziju. Roksenina muzička aura je čarolija koja stvara sasvim novi svet, što je učinila i svojom pesmom "Amnesia".

14. Azerbejdžan - Efendi

 

Efendi se takmičilo u popularnim muzičkim programima, kao što je "The Voice of Azerbaijan", gde je osvojila 3. mesto. U 2017. godini je takođe učestvovala i završila na 3. mestu na "Silk Vai Star", međunarodnom takmičenju u pevanju koje se emitovalo u Kazahstanu. 2019. godine uspešno je predstavljala Azerbejdžan na festivalu "Glas Nur-Sultana", ponovo u Kazahstanu. Pored muzike, Efendi voli slikanje, pilates i ples. Njena hitična numera "Mata Hari" već se uveliko sluša i peva u brojnim zemljama Evrope, zbog čega je mnogi smatraju ozbiljnom kadidatkinjom za pobedu.

15. Ukrajina - grupa „Go_A“

 

Pesma „SHUM“ je Go_A-ina originalna interpretacija ukrajinske narodne prolećne pesme. „SHUM“ je napisala vodeća pevačica Katerina Pavlenko, a komponovali su Katerina Pavlenko i Taras Ševčenko. Pesma „SHUM“ je zasnovana na ukrajinskoj obrednoj igri „Užmarimo šum“ u kojoj bi devojke spajale ruke, igrale i pevale. Go_A, slično starim danima, budi proleće sa svojom pesmom i snažnim pevanjem, i tako dolazi proleće. „ŠUM“ je životni poziv čiji je simbol proleće.

Veoma specifična umetnica Katerina, privukla je pažnju enobičnom pojavom, a nedavno je postojala bojazan da se neće pojaviti u prvoj polufinalnoj večeri. Naime, Katerina je propustila prvu tehničku probu jer se nije osećala dobro, zbog čega je ona i cela njena delegacija bila testirana na korona virus. Srećom, nalazi su bili negativni, Katerina je ozdravila i sada je spremna da "pokosi" scenu.

16. Malta -Destini

 

Destini živi na ostrvu Malta. Od ranih godina učestvovala je na takmičenjima u pevanju, gde je trijumfalno uspevala i često su je nazivali čudom od deteta. 2015. godine Destini je izabrana za predstavljanje Malte na takmičenju za pesmu Evrovizije u Bugarskoj, gde je na kraju pobedila sa rekordom od 185 poena. Kako je odrastala, njen se soul glas još više razvijao čineći je moćnom snagom koja je danas.

Upoređivana je sa legendama poput Arete Frenklin, koja je slučajno jedan od muzičkih idola Destini. Destini se takođe smatra jednim od glavnih favorita. Pre prve tehničke probe, Destini je bil a prva na kladionicama, a nakon probe pretekla ju je Barbara Pravi iz Francuske. Kako ništa nije sigurno, Destini sa pesmom "Je Me Cesse" ima velike šanse da Evoviziju donese u svoju domovinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA