Predstavnik Norveške boluje od neizlečive bolesti: Nadimak Tiks je dobio u školi, a evo zašto

Tokom svog evrovizijskog nastupa, Tiks je skinuo naočare, pokazavši svoju "različitost" na sceni

  • 1
Evrovizija 2021 finale Norveška TiksFoto: Tanjug/AP

Ovogodišnji predstavnik Norveške Tiks za kojeg se pričalo da se na Evroviziji zaljubio u Azerbejdžanku Efendi, rešio je da ovo muzičko takmičenje iskoristi kao mesto na kome bi se pričalo o različitosti, prihvatanju i razumevanju jedni drugih.

- Za mene, Evrosong ne predstavlja takmičenje, posebno ne ove godine. Ovo je najveće mesto na kojem možemo govoriti o različitosti i prihvatanju - ističe predstavnik Norveške.

Njegov nadimak Tiks, odnosno njegovo scensko ime, izvedeno je iz ličnog neurorazvojnog poremećaja, koji se naziva Turetov sindrom. Jedna od glavnih karakteristika ovog sindroma je pojava višestrukih motornih tikova i pojava, najmanje, jednog vokalnog tika.

Tokom svog evrovizijskog nastupa, Tiks je skinuo naočare, pokazavši svoju "različitost" na sceni. Naime, Tiks ima Turetov sindrom i opsesivno-kompulsivni sindrom, pa mu teško pada da se odvoji od svojih naočara. Shodno ovome, mladi pevač ističe:

- Ovo je bila jedna od najtežih stvari koju sam uradio.

Tiks, čije je pravo ime Andreas Haukeland, dobio je svoj nadimak (Tikovi) još u školi upravo zbog svojih tikova koji su izazvani sindromima sa kojima mora da se bori čitavog života.

Evrovizijska pesma Norveške, prema rečima Tiksa, govori o tome kako je teško osećati se "neadekvatan, kao da ne pripadaš ovom svetu". Tematika pesme "Pali anđeo" predstavlja lično iskustvo vršnjačkog nasilja i psihičkih problema, koje je podelio u intervjuu za poznatu medijsku kuću u Norveškoj - NRK.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🙄

    22. maj 2021 | 23:47

    Znaci, ima super šanse da pobedi. Izvinjavam se, mnogi ce me pogresno shvatiti. Al imam ljudsko pravo na svoje misljenje....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA