≫ 

Jelena Karleuša: Presuda jednom ratnom zločincu nije presuda celom narodu

Komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Ratko Mladić, 8. juna je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Jelena Karleuša, Ratko Mladić Foto: ATA Images, Tanjug/AP

Jelena Karleuša jednom rečenicom prokomentarisala je presudu Ratku Mladiću, odnosno reakcije na nju koje su prilično burne.

Ona se oglasila očigledno revoltirana time što se u velikom broju delila poruka da je "presuda Mladiću zapravo presuda celom srpskom rodu".

- Presuda jednom ratnom zločincu nije presuda celom narodu - napisala je Jelena na Instagram storiju.

Podsetimo, Komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Ratko Mladić, 8. juna je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Odluku je saopštilo Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.

Drugostepena i konačna presuda Haškog suda Ratku Mladiću, doneta je četiri godine nakon prvostepene kojom je takođe osuđen na doživotni zatvor.

Prema presudi Međunarodnog rezidualnog mehanizama za krivične sudove Ratko Mladić je kriv po sledećim tačkama:

Tačka 2: Ratko Mladić je zajedno s drugima formulisao zajednički cilj da se bosanski muslimani u Srebrenici eliminišu ubijanjemi prisilnim odvođenjem.

Tačka 3: Progoni u opštinama Banjaluka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Kalinovik, Ključ, Kotor Varoš, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Trnovo i Vlasenica, kao i progon iz Srebrenice.

Tačke 4, 5 i 6: Zločini i ubistva koji su bili deo cilja sva tri udružena zločinačka poduhvata za koja je optužen Ratko Mladić - "uklanjanje nesrpskog stanovništva iz područja na koja su Srbi polagali pravo, širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva i provođenje kampanje snajperskog delovanja i granatiranja; eliminacija bosanskih muslimana iz Srebrenice, kao i prisilno odvođenje žena, dece i dela starijih muškaraca".

Tačke 7 i 8: Ova tačka optužnice uključuje hapšenje bez naloga, mučenje, ubijanje, silovanje, razaranje kuća, spomenika kulture i sakralnih objekata. Deportacije kao zločin protiv čovečnosti.

Tačka 9: uzimanje talaca

Tačka 10: Granatiranje napada na Sarajevo

Mladić je oslobođen samo po tački 1, kao i u prvostepenoj presudi koja se odnosi na optužnicu za genocid u Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Ključu, Vlasenici i Foči.

Podsetimo, čitanje presude trajalo je otprilike sat vremena.

U narednim mesecima biće poznato u kojem zatvoru će provesti ostatak života i služiti kaznu.

Video: Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👎👎👎

    9. jun 2021 | 12:55

    Apelujem da svi bojkotuju nju na drustvenim mrezama, da je otprate i izbrisu. Zatrazio bih i da bojkotuju njene koncerte ali kontam da ionako nema niko normalan da bi isao na njen koncert. 👎👎👎

  • Бодо

    9. jun 2021 | 13:13

    Немој само ти да дајеш коментаре о ђенералу Младићу! Држ'се ти фудбалера и показивања младежа...

  • Putnik

    9. jun 2021 | 13:36

    Opet ova mučenica zeljna paznje preko tudje nesrece. Zna li ova osoba koliko je jadna, nek se vrati bolje slikanju mladeza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA