≫ 

Ruška neutešna nakon smrti Lazanskog: U šoku sam! On je bio moj Laki, ja njegova Rule

- Nikada nije priznavao da je bolestan, uvek je imao specifični humor - rekla je Ruška

  • 7
Ruška Jakić i Miroslav Lazanski Ruška Jakić i Miroslav Lazanski, Foto: Nikola Tomić, ATA Images

Poznato TV lice Ruška Jakić, novinarka i urednica jednog od najtiražnijih časopisa u staroj Jugoslaviji, duboko je potresena vešću o smrti svog dragog prijatelja, ambasadora Srbije u Rusiji, Miroslava Lazanskog, koji je iznenada preminuo sinoć, u 71. godini.

Ruška je sumirala utiske o svom višedecenijskom druženju sa Lazanskim.

- Družili smo se 25 godina i on je meni bio drugi brat. Sva sam potrešena, u totalnom sam šoku. Umeli smo da vodimo male noćne razgovore. Bio je pre svega dobar čovek, ali i muž, otac i prijatelj. Gledala sam ga pre neki dan kada je gostovao na "Pinku" i "Hepiju", nisam ni slutila da boluje od nečega. On je za mene bio Laki, a ja njegova Rule. - rekla je ona.

- Kada sam ga poslednji put videla, rekla sam mu da fantastično izgleda. Nikada nije priznavao da je bolestan, uvek je imao specifični humor. Ne mogu da se oporavim od ove vesti. Sa njim sam poslednju emisiju snimila pred njegov odlazak u Moskvu za ambasadora, to ću pustiti kao in memoriam, u njegovu čast - rekla je za Kurir potrešena Ruška.

Miroslav Lazanski rođen 1950. godine u Karlovcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gde je i započeo novinarsku karijeru, prvo u "Polet"-u, kasnije u "Vjesniku", "Startu", "Danas"-u, "Politici ekspres", "NIN-u", "Večernjim novostima" (1996-2001).

1991. godine Lazanski je prešao u "Politiku". Izveštavao iz Sirije, Somalije, sa Krima, takođe izveštavao o ratovima u Avganistanu, Čečeniji, Kongu, Iraku, Iranu, Libanu, Jemenu i Libiji...

Intervjuisao je dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svetskih armija, između ostalog načelnike generalštaba ruske, kineske i japanske armije. Jedini jugoslovenski novinar koji je plovio u atomskoj podmornici, američkoj "Tautog", leteo u avionu F-14, bio na nosaču aviona "Džon F. Kenedi" i leteo u Migu 29.

Bio gost vojnih akademija Rusije, Japana, SAD, Australije, Italije, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije... Imao je redovnu kolumnu u grčkom listu "Katimerini", japanskom "Sekuritarian" i "The Diamond Weekly". Autor je deset knjiga i desetak velikih tv-serijala.

Vojni rok služio je 1977. godine u Bitolju u 41. pešadijskoj diviziji JNA. Odlikovan je Medaljom za vojničke zasluge.

Za ambasadora u Rusiji postavljen je u junu 2019. godine ukazom predsednika Republike Srbije.

Video: Novinar, analitičar i političar: Preminuo Miroslav Lazanski

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    4. avgust 2021 | 15:16

    Od ove i asteroid beži

  • ivana

    4. avgust 2021 | 15:27

    Moram skrenuti sa teme. U tekstovima se sve više pojavljuje termin STARA JUGOSLAVIJA. NEMA NOVE DA BI POSTOJALA STARA. A BILA JE I STARA JUGOSLAVIJA, ALI NISTE UČILI ISTORIJU. MALO PROGUGLAJTE.....

  • Kiza

    4. avgust 2021 | 15:07

    Kao da su blizanci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA