≫ 

Evo na šta je Milomir Marić mislio kada je izjavio da je dobio lekove koji "prekidaju korona virus"

Izjava koju je voditelj dao za Telegraf.rs napravila je pometnju na društvenim mrežama

  • 6
Milomir Marić, pilule Milomir Marić / Foto-montaža: ATA Images, Pixabay

Glavni urednik Hepi televizije, Milomir Marić (65), zaražen je korona virusom, što je 8. septembra i potvrdio u izjavi za Telegraf.rs. 

On je za naš portal tada izjavio i kako je dobio lekove "koji prekidaju virus", a ta njegova izjava je mnoge dovela do zabune.

- Pre dva dana sam uradio antigenski test, juče sam uradio PCR test i snimio pluća, sada sam išao kod doktora Stevanovića, diretkora infektive klinike, koji mi je dao lekove koji prekidaju virus - rekao je Marić nedavno za Telegraf Jetset.

Ova njegova izjava je podigla prašinu na društvenim mrežama, a najviše na Tviteru jer su mnogi želeli da saznaju o kom leku je reč.

Marić je, zapravo, dobio lek "favipiravir" koji deluje tako što sprečava razmnožavanje virusa, a isti mu je prepisao dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike.

Prof. dr Zoran Todorović, klinički farmakolog, objasnio je kakav je lek "favipiravir" i čemu je namenjen.

- Suština je u tome da se primeni dovoljno rano, dok se bolest nije pogoršala. I što pre, to bolje! Ima rizika od primene, ali je korist izgleda veća. Od neželjenih efekata, najčešći su dijareja i neki poremećaji krvne slike i biomarkera funkcije jetre - kaže prof. Todorović.

Napominje i da je SZO bila rezervisana prema upotrebi "favipiravira", ali je nedavna meta -analiza devet kliničkih ispitivanja u vodećem naučnom časopisu Scientific Reports pokazala da je efikasan.

- Poboljšanje kliničke slike tokom prvih sedam dana hospitalizacije bilo je visoko statistički značajno češće kod pacijenata na "favipiraviru" u poređenju sa kontrolnom grupom. Takođe, moguće je da ima povoljno dejstvo na uklanjanje virusa iz organizma (obesklicavanje), na potrebu pacijenata za kiseonikom (za 7% poređenje je bez statističke značajnosti, ali je trend povoljan) i na smrtnost (za 30%, ali je poređenje ipak bez statističke značajnosti u odnosu na kontrolnu grupu) - ističe prof. Todorović za Kurir i dodaje da je prvobitno odobren u Japanu za pacijente obolele od gripa tokom epidemije.

Podsetimo, Milomir Marić nam je, nakon što je zaražen korona virusom, rekao da se za sada dobro oseća i čeka da vidi kako će u narednim danima korona uticati na njegovo stanje.

- Bolničko lečenje nije potrebno, vakcinisan sam dva puta kineskom vakcinom, to je neka vrsta zaštite. To nije zaštita da se ne dobije korona, ali jeste da bude blaža - rekao nam je Marić.

Video: Prvi pacijenti u KC Vojvodina primili lek protiv kovida-19

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    10. septembar 2021 | 10:44

    Pa naravno da je to taj lek,drugi ne postoji.Nego nas narod je takav,da odma digne prasinu i komentarise nesto u sta nije upucen.I moja mama je koristila taj lek.

  • Bakica

    10. septembar 2021 | 11:28

    Želim mu brzo ozdravljenje i oporavak.

  • ....

    10. septembar 2021 | 16:10

    Postoje lekovi za elitu........to je svima jasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA