≫ 

Žene su obeležile njegov život, a samo jednoj supruzi je posvetio pesmu: Nakon rastanka sa njom se razboleo

Kada je njegova biografija u pitanju, neiscrpna tema su žene, o kojima je pisao i koje su bile, pored kafane i pesme, suština njegovog života

  • 0
Toma Zdravković

Prinstkrin: Youtube

Toma Zdravković

Toma Zdravković, Prinstkrin: Youtube

Nakon filma "Toma", ljudi su krenuli dodatno da se interesuju za turbulentan život legendarnog pevača narodne muzike Tome Zdravkovića.

Kada je njegova biografija u pitanju, neiscrpna tema su žene, o kojima je pisao i koje su bile, pored kafane i pesme, suština njegovog života.

Toma se ženio četiri puta. Prvo za zgodnu crnku Olgicu, koju je upoznao u zrenjaninskom hotelu "Vojvodina". Njihova ćerka Žaklina rođena je 22. novembra 1963. godine, na dan kada je ubijen predsednik Džon Kenedi, po čijoj supruzi je i dobila ime, pisali su domaći mediji. Međutim, njegov prvi brak nije dugo potrajao jer su se posle nekoliko meseci razveli u Osijeku.

U međuvremenu, Zdravkovićeva kafanska karijera nastavila se angažmanom u niškom hotelu Park, odakle je prešao u beogradski Gradski podrum, gde je tri godine pevao svake večeri. Nepopravljivo sentimentalan, Toma je inspiraciju za pesme crpeo iz ličnih iskustava, a izdavačka kuća Diskos ponudila mu je 1963. godine da snimi prvu ploču, bez ikakve reklame.

U Gradskom podrumu upoznao je Milicu Božić s kojom se posle nekoliko meseci venčao.

Toma Zdravković i Milica Božić

Toma Zdravković i Milica Božić, Printskrin: Instagram/andja555

Milica je sa Tomom bila u braku oko dve godine, a ostavila ga je zbog njegovog načina života, budući da je imao poroke poput kocke i alkohola. Milica se nakon toga ponovo udala i dobila je dve ćerke.

Milica je preminula pre nekoliko godina i nije doživela da vidi film "Toma", ostvarenje o životu Tome Zdravkovića čija je premijera bila 15. septembra.

Toma je, inače, mnogo voleo svoju treću suprugu Nadu koju je upoznao na letovanju 1972. u Budvi. Odmah su se venčali, na Ostrvu cveća, uz pesme Usnije Redžepove i Anđelke Govedarević. Ali, i ovaj brak je vrlo kratko trajao, a krah ljubavne veze bacio je Zdravkovića u očaj. Nastavio je da se opija, iako mu je zdravlje bilo ozbiljno narušeno.

Inače, Nada je jedina njegova supruga kojoj je napisao pesmu "Nado, Nado".

- Ništa nije izmišljao, sve što je opevao stvarno mu se i dešavalo. Život je pisao pesme, a Toma ih je samo zapisivao. Zato su i danas veliki hitovi. Nema čoveka koji se u nekom trenutku svog žvota ne pronađe u Tominim pesmama. Bio je izuzetno emotivan i teško je podnosio ljubavne rastanke. Sećam se, kada se razveo od treće žene, Nade, deset dana bio je van sebe. Mnogo je suza proliveno dok nije nastala pesma “Nado, Nado”. Eto, takav je bio moj Toma - ispričao je njegov brat Novica Zdravković, koji je takođe preminuo.

- Posle razvoda se razboleo. Kada su se rastali, nije izlazio iz kuće 10 dana i stalno je pio. Posle toga je otišao u Nemačku i nije dolazio pet godina. Nada je bila izuzetno lepa i jedina Tomina supruga kojoj je posvetio pesmu - ispričao je jednom prilikom Novica.

Video: Miodrag je Tomi Zdravkoviću podigao spomenik i peva njegove pesme: Stari prijatelj se ne zaboravlja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA