Saša Mirković objavio da organizuje Beoviziju, RTS poručuje: "Mi biramo predstavnika"

- Radio-televizija Srbije, kao članica EBU, jedina ima pravo da delegira kompoziciju koja će predstavljati Srbiju na „Pesmi Evrovizije“ -stoji u saopštenju

  • 3
Saša Mirković  Olivera Kovačević Foto: ATA Images

Nesuglasice na relaciji muzičkog producenta Saše Mirkovića i Radio Televizije Srbije se nastavljaju. Nakon što je Mirković izdao saopštenje u kome je obavestio javnost da će njegova producentska kuća "Megaton" organizovati festival "Beovizija" oglasio se i Javni servis.

Iz produkcije su saopštili da se festival više neće emitovati na RTS-u, i navode da su oni vlasnici festivala, te da se Beovizija seli na drugu televiziju sa nacionalnom frekvencijom. Sa druge strane RTS navodi da samo oni imaju prava na izbor pobednika i predstavnika Srbije.

Producent Saša Mirković objavio je na svom Instagramu da je raspisan konkurs i to sa veoma vrednim nagradama za pobednike.

- Megaton production je osnivač i vlasnik festivala Beovizija. On je nastao 2003. godine kad RTS i nije imao pravo da šalje predstavnika na Evroviziju koja je takodje privatni festival samo na Evropskom nivou. Prvi pobednik Beovizije je Toše Proeski i tada je RTS bio samo emiter. Kad je EBU tj.organizator Evrovizije dozvolio RTS da učestvuje Megaton production je uz naknadu prepustio samo licencu RTS-u za odabir žirija, učesnika a mi smo radili izvršnu produkciju. Tako je bilo dugi niz godina i Beovizija je uvek bila lep festival", napisao je na društvenim između ostalog.

- Megaton je odlučio da sve dok se na čelu zabavno rekreativne i sportske redakcije nalazi ova žena ukine licencu RTS-u i pređe na drugu televiziju sa nacionalnom frekvencijom kao emiterom. Beovizija kao najveći muzički festival u regionu će nastaviti svoju misiju širenja dobre muzike na čijoj će sceni uvek biti najbolji izvođači sa najbolje odabranim pesmama - stoji u saopštenju.

Sa druge strane RTS odgovar da samo oni odlučuju ko će predstavljati Srbiju na Evroviziji.

Oni u saopštenju navode da će izbor predstavnika Srbije na Evrosnogu, održati na isti način kao što je to bilo i do sada.

- Radio-televizija Srbije, kao članica EBU, jedina ima pravo da delegira kompoziciju koja će predstavljati Srbiju na „Pesmi Evrovizije. Ta kompozicija predstavlja RTS kao kuću, ali predstavlja i Republiku Srbiju. Način izbora kompozicije takođe je jedinstveno pravo RTS-a. Ove godine, ponovo je raspisan javni konkurs za izbor kompozicije. Srbija će svog predstavnika u Torinu 2022. izabrati na takmičenju koje će organizovati RTS, po evrovizijskom modelu, glasovima publike i stručnog žirija, kao i svake godine kada je ovaj način izbora korišćen kao model. Ovogodišnji javni konkurs traje do 1. decembra, nakon čega će RTS, na osnovu pristiglih prijava i kvaliteta kompozicija, doneti odluku o detaljima takmičenja, koje nas, ukoliko epidemiološki uslovi dozvole, očekuje početkom sledeće godine - navode u saopštenju Radio-televizija Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA