Naša glumica je pre 25 godina napustila Srbiju i radi kao profesorka: "Čovek se navikne..."

- Mora u životu da postoji dril da bi čovek mogao da se pomeri dalje - rekla je Vesna.

  • 1
Vesna Stanojević Foto: ATA Images

Glumica Vesna Stanojević već dve i po decenije živi i radi u Londonu kao profesorka glume, a sada je istakla da je zadovoljna životom u Velikoj Britaniji.

Iako je nakon uloga u ostvarenjima "Zaboravljeni", "Poslednji krug u Monci", "Tri karte za Holivud i Tamna je noć bila na vrhuncu karijere", ova vrsna umetnica donela je odluku da započne novi život u Londonu.

A kakav je majstor u poslu, najbolje govori činjenica da je profesorka glume na fakultetu "Sentral skul of spič end drama" u Londonu, gde je retkost da predaje neko ko nije iz Velike Britanije. Sada je o svom životu, ali i karijeri govorila za Blic.

Kada evocirate uspomene iz tog perioda kada su bili aktuelni filmovi “Poslednji krug u Monci” i “Tri karte za Holivud”, šta vam prolazi kroz glavu?

- Ne bude mi nikakve specijalne emocije, zato što je prošlo dosta vremena. Možda tu ne bih pričala o emocijama, već pre svega o želji, strasti da naši umetnici sa punom posvešćenošću i svojim darom ne posustaju, već da rade poslove i drže standard onako kako zaslužuju. Da budemo iskreni bio je pao standard i to je jako teško za glumce. Loš scenario je teško igrati. Kada nema režije isto tako. E, sada je počela da se popravlja situacija i jedva čekam da se to uskladi i da ponovo vidim taj duh koji samo kod nas postoji.

Otišli ste u Englesku pre 25 godina. I pošlo vam je za rukom da ipak radite u svojoj profesiji, a malo ko to uspe.

- To jeste bila prepreka. Nisam htela da idem tamo da igram neke uloge koje ne bih igrala ovde samo zato što je to velika produkcija. I zato sam završila postdiplomske studije i radim kao profesor glume. To mi je bilo kreativno. Mene je zanimalo da odem na zapad i da odradim nešto što nisam mogla da uradim ovde. To je bila velika žrtva i naravno da je meni kao glumici kojoj je karijera bila u punom usponu bio šok za sistem. Čovek se navikne i sve nove stvari uči. Da se bori i dokazuje. S druge strane, da sam ostala ovde verovatno bih se borila sa drugim nemanima i to ne bi bilo jednostavno.

Verovatno ste se susreli sa mnogo prepreka, kako finasijskih, tako i zbog toga što je veliko tržište. Koliko se dešavalo da osetite nemir, strah, da se preispitujete da li ćete moći vi da se snađete u tom sistemu? Da zaplačete?

- Čovek kada se izmesti iz svoje zemlje uvek nailazi na te faze. To ne mora da bude uvek direktno vezano za posao. To je jednostavno prilogađavanje jednoj kulturi koja je potpuno suprotna od nas. Englezi i mi stvarno nemamo nikakve veze. Sve ono što može kod nas, kod njih ne može i obrnuto. To prevaspitavanje i prihvatanje drugog koda ponašanja. Za njih smo mi prebučni. Ja sam za njih prebučna. U Srbiji mi kažu da sam previše stidljiva. E sada možete da zamislite kako neki bučni Srbin može tamo da izgleda. To su velika učenja, veliki izazovi. Ali to mi je veliki trening, kao sportisti. Mora u životu da postoji dril da bi čovek mogao da se pomeri dalje.

Glumite u filmu “Nečista krv” i seriji “Crna svadba”. Kako je bilo raditi na ovim projektima?

- Bila sam gost u tim serijama. To je bila jako lepa saradnja sa rediteljima i kolegama. Zanimljivo da osetim i tu novu generaciju. To mi je nekako najdraže. Kada mogu u scenama sa mladim kolegama da se lepo osetimo i uklopimo, a to je bio slučaj u obe serije. To mi je mnogo drugo.

Fotografije glumice Vesne Stanojević možete pogledati u glariji u tekstu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojcica

    22. oktobar 2021 | 11:39

    Izvrsna glumica i prelepa žena sa nezaboravnim očima. Toliko nedostaje ovom gradu i glumištu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA