≫ 

Umro Aleksandar Gradski: Odlazak muzičke legende

Gradskom je 1999. godine dodeljeno zvanje Narodnog umetnika Ruske Federacije, a takođe je i laureat Državne nagrade Ruske Federacije

  • 0
Aleksandar Gradski  Alexander Gradsky Foto: Vyacheslav Prokofyev / TASS / Pr

Ruski pevač, kompozitor i tekstopisac, Aleksandar Gradski, preminuo je u 72. godini.

Gradski je pre nekoliko dana hitno prebačen u moskovsku bolnicu sa sumnjom na moždani udar. Njegovo zdravstveno stanje naglo se pogoršalo nakon što je u septembru imao korona virus.

Aleksandar je jedan od osnivača ruskog roka, inspirisali su ga Elvis Prisli, Bitlsi i Bil Hejli.

Godine 1964. zajedno sa Mihailom Turkovim organizovao je amatersku rok grupu Slavjane, koja je postojala dve godine. Ali najveću popularnost donela mu je druga grupa koju je takođe osnovao, "Skomorokhi", koja se pojavila 1966. godine. Gradski je bio njen pevač i gitarista do 1976. godine.

Postao je autor muzike za film Končalovskog "Romansa ljubavnika", nakon čega je postao slavan. Od početka 1970-ih održao je recitale, ukupno je Gradski napisao više od 200 pesama, objavio je nekoliko desetina albuma. Među najpoznatijim i najomiljenijim Rusima su "Pesma o prijatelju", "Pesma o slobodi", "U sećanje na pesnika", "Južnaja rastanak", "Antiperestrojki bluz".

Poslednjih godina kompozitor je bio mentor u TV emisiji "The Voice".

Gradskom je 1999. godine dodeljeno zvanje Narodnog umetnika Ruske Federacije, a takođe je i laureat Državne nagrade Ruske Federacije. 

Video: Milutin Mrkonjić: Građevinac, komunista i boem

(Telegarf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA