Panika na estradi! Poreska češlja ugovore novogodišnjih angažmana - evo i ko je na meti

Oni su se na taj korak odlučili nakon što su se u medijima pojavile informacije o visini honorara

  • 9
Seka Aleksić, Aca Lukas, Nataša Bekvalac, Aleksandra Prijović, evri

Foto-montaža: Shutterstock, ATA Images, Nikola Tomić, Nikola Anđić

Poreska uprava Republike Srbije najavila je kontrolu ugostiteljskih objekata koji su radili u novogodišnjoj noći, a poseban akcenat biće stavljen na mesta u kojima su nastupale velike estradne zvezde.

Oni su se na taj korak odlučili nakon što su se u medijima pojavile informacije o visini honorara.

Poreska je obavestila organizatore dočeka putem zvaničnog saopštenja koji je objavila na sajtu. Kako se spekuliše, predmet istrage biće honorari estradnih zvezda.

- Obaveštavamo poreske obveznike da su dužni da u skladu sa odredbama čl. 108a Zakona o porezu na dohodak građana, sa interpretatorom i drugim angažovanim licem na izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike ili drugog zabavnog programa, zaključe ugovor i da Poreskoj upravi do petog u mesecu dostave pismeno obaveštenje o zaključenim ugovorima u prethodnom mesecu. To se odnosi na pravna i fizička lica koja obavljaju registrovanu delatnost iz oblasti ugostiteljstva, turizma, a u svojim ili zakupljenim objektima organizuju izvođenje estradnih programa zabavne i narodne muzike ili drugih zabavnih programa - piše u saopštenju objavljenom na sajtu Poreske uprave RS, u kom je pojašnjeno još detalja:

- Obaveštenje o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnih programa zabavne i narodne muzike podnosi se na obrascu OZU, uz koji se podnose i kopije svih ugovora zaključenih u prethodnom mesecu. Napominjemo da Poreska uprava rešenjem izriče meru privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju do 30 dana poslodavcu iz oblasti ugostiteljstva, turizma, posredovanja i drugih delatnosti, ako organizuje izvođenje estradnog programa zabavne i narodne muzike ili drugog zabavnog programa, angažovanjem interpretatora i drugih lica bez zaključenog ugovora ili ako Poreskoj upravi u propisanom roku ne dostavi pismeno obaveštenje o zaključenim ugovorima - piše u saopštenju.

U medijima su osvanule informacije o visini honorara pevača u najluđoj noći koje su bile izuzetno visoke. Poreska sada želi da proveri da li se zvanični honorari koje su izvođači neretko potvrđivali javno poklapaju sa onima u ugovoru. Njihove sumnje glase da su mnogi od estradnih umetnika "na papiru" pristali da pevaju za upola manje svote od onih koje su zaista uzeli, te da su ostatak dobili "na ruke".

Aca Lukas, nastupio je u jednom popularnom klubu, a govorilo se da će u najluđoj noći biti bogatiji za čak 60.000 evra, i on spada, sasvim opravdano, u jednog od najplaćenijih muzičara.

Sledeći na listi je Aco Pejović, koji je za nastup u hotelu navodno uzeo 45.000 evra.

Radiša Trajković Đani, nastupio je u jednom restoranu, navodno, za honorar od 40.000 evra.

Aleksandra Prijović pevala je u luksuznom beogradskom hotelu za, kako se nagađa 35.000 evra.

Seka Aleksić i Dara Bubamara ugovorile su prema tvrdnjama izvora novogodišnje tezge za 25.000 evra. S Darom je nastupao i Sloba Radanović, koji je uzeo istu sumu kao starija koleginica.

Rada Manojlović je inkasirala 20.000 evra zahvaljujući nastupu u jednom restoranu. Nataša Bekvalac navodno je za doček i reprizu Nove godine dobila 70.000 evra, a nastupila je u dva hotela u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    11. januar 2022 | 13:53

    Ne plaćaju ni porez ni doprinose a posle dobiju nacionalnu penziju. Gde to još ima ?

  • Djani

    11. januar 2022 | 13:38

    Tako i treba. Dosta je vise i estrade da ne placaju porez.A uzimaju velike pare.

  • Саша

    11. januar 2022 | 13:55

    Нема ништа од овога! За то треба да постоји правна држава.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA