Na nadgrobnu ploču Milutina Mrkonjića postavlja se QR kod

Savremen način da se uspomene ili činjenice o preminuloj osobi sačuvaju zauvek

  • 24
Milutin Mrkonjić Foto: ATA Images, Marko Jovanović

U ponedeljak, 23. maja, održaće se šestomesečni pomen pokojnom političaru Milutinu Mrkonjiću, a tada će na njegovu nadgrobnu ploču biti postavljen QR kod.

Političar, počasni predsednik SPS i narodni poslanik Milutin Mrkonjić (79) preminuo je 27. novembra 2021. godine u Beogradu u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Šest meseci kasnije, na nadgobnoj ploči, dobiće QR kod koji nakon skeniranja uz aplikaciju na pametnim telefonima, otvara internet stranicu na kojoj su bitni biografski podaci sahranjene osobe, njegove fotografije, video sadržaje i sećanja najbližih.

QR kod ima sličnu funkciju, ali i slično funkcioniše kao bar kod.  Podseća na mali bedž na kome se nalaze sitne kockice koje su povezane u grupe. Ovi kodovi nešto su "pametniji" u odnosu na one bar kodove, jer mogu da pohrane više podataka.

QR kodove možemo da pronađemo na ambalažama proizvoda, kao i na štampanim flajerima i video izdanjima.

Postavljanjem QR memorijalnog koda na grobnice, otvarate i posebnu internetsku stranicu namenjenu isključivo preminuloj osobi, kojoj osim vas mogu da pristupe i prijatelji, poznanici, šira i uža porodica i napišu poneko sećanje upravo o toj, preminuloj osobi.

Ovo je jedan savremen način da uspomenu, li i činjenice o preminuloj osobi sačuvate zauvek, a to će za nekoliko dana biti dostupno i na gropu pokojnog Milutina Mrkonjića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    19. maj 2022 | 16:05

    I mnogo će biti lepo sa Qr kodom,takvi kao on su doveli ovu Državu na rub egzistencije, sada uživaju pevaljke posle njih i tako to u velikim penthausima itd...

  • Nada

    19. maj 2022 | 16:52

    Toliko je nepotrebno i neprimereno da je suvise komentarisati... Zamislite...da se Sabanu S.unesu svi hitovi...glumcima..sve uloge...Zasto ovog čoveka ne poštede nepotrebne gluposti...Imala je ova Srbija mnogo Mrkonjića...pre Milutina...a da se ne zna ni gde počivaju...

  • Мара

    19. maj 2022 | 16:26

    Превише морбидног за један дан! 🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA