≫ 

Nakon što su im poništeni glasovi, Rumunija razmatra povlačenje sa Evrovizije: Najavljuju čak i tužbu

Rumunski emiter se pridružuje RTCG Crne Gore u tvrdnji da su Švedska, Australija i Belgija takođe glasale jedna za drugu, a citirani primeri se mogu videti na sajtu TVR

  • 5
Finale Evrovizija Torino 2022, Rumunija

Printskrin: RTS

Rumunska televizija TVR preti da će se povući sa takmičenja za Pesmu Evrovizije, nakon što je EBU odgovorio na neregularne obrasce glasanja šest zemalja, uključujući i Rumuniju.

TVR preti da će se povući sa takmičenja za Pesmu Evrovizije zbog štete koju im je nanela EBU reakcija na glasanje žirija na Pesmi Evrovizije 2022.

Rumunski javni servis takođe navodi da razmatra i da pokrene tužbu protiv Evropske radiodifuzne unije.

Rumunski emiter se pridružuje RTCG Crne Gore u tvrdnji da su Švedska, Australija i Belgija takođe glasale jedna za drugu, a citirani primeri se mogu videti na sajtu TVR.

Međutim, kako je objašnjeno u jučerašnjoj izjavi EBU-a:

- Panevropski partner za glasanje je otkrio da je ovaj obrazac nepravilan, a Nezavisni monitor za glasanje ga je priznao, pošto je pet od ovih šest zemalja rangirano van prvih 8 od strane žirija u 15 drugih zemalja koje su glasale u istom polufinalu. (koji je uključivao tri od velikih pet: Nemačku, Španiju i Ujedinjeno Kraljevstvo). Pored toga, četiri od šest zemalja bile su rangirane u donjih 6 od ostalih 15 zemalja koje su glasale u ovom polufinalu. Nepravilnost u načinu glasanja žirija takvog obima je bez presedana.

Deo saopštenja TVR objavljenog danas popodne glasi:

- TVR ne odobrava način na koji je Evropska radiodifuzna unija (EBU) rešila situaciju nastalu glasovima nacionalnih žirija tokom polufinala i finala Evrovizije 2022. glasovi su podeljeni na način koji izaziva sumnju. Dok su neke zemlje kažnjene, ocene porotnika su zamenjene ocenama EBU – kroz takozvani netransparentni „algoritam“, koji zauzvrat izaziva sumnje – za druge nisu primenjene nikakve sankcije - navodi se i dodaje:

- Što je još gore, dobili su dodatne poene, koje je uputio EBU u ime kažnjenih zemalja (detalji na kraju saopštenja). Uticaj ovih sumnji na konkurenciju i reputaciju sankcionisanih televizija mogao je biti potpuno eliminisan da je EBU svoju zabrinutost preneo zainteresovanim stranama čim su primećene, odnosno u sredu, 11. maja, posle prvog polufinala. - finale za žiri. Da je EBU preneo delegacijama beleške porotnika šest zemalja dan nakon glasanja i ubedljivo objasnio postojanje „nepravilnog obrasca glasanja“, TVR bi imao vremena da reaguje da odmah ispita navode i ispravi situacija, ako postoji. - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • snesko belic

    21. maj 2022 | 00:58

    Ovo je bilo pre svega usmereno na male zemlje da se ubuduce drze plana i ne iskacu.. Jer svi poeni su morali ici Ukrajini. Ovo je zapravo toliko jadno da mi se povraca.

  • KKK

    21. maj 2022 | 08:47

    Ako se povuku , to ce im biti najpametniji potez, a kad cemo mi .!?

  • Ezra

    21. maj 2022 | 05:04

    Kakva su ovo pravila, nema podele glasova, ima se glasa po naredjenju, ja im ne bih vise zadrzavo, neka pevaju kako brisel kaze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA