≫ 

Zbog generala Draže Miroslava Ilića ne žele u Hrvatskoj: Zahtevaju da se otkaže koncert!

Miroslav je na koncertima pevao pesmu "Morem plovi jedna mala barka"

  • 34
Miroslav Ilić, Draža Mihajlović Foto: A. Nalbantjan, Wikipedia/United States Holocaust Memorial Museum, Pixabay

Popularni pevač Miroslav Ilić 21. juna ima zakazan koncert u Velikoj Gorici, u Hrvatskoj, a deo hrvatske javnosti negoduje zbog toga jer je Miroslav pevao o Draži Mihajloviću.

Naime, Miroslav je na koncertima pevao pesmu "Morem plovi jedna mala barka", koja nije njegova, a koja je nezaobilazna na mnogim proslavama u Srbiji, kao i na raznim manifestacijama.

Zbog stihova o komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini u Drugom svetskom ratu, Dragoljubu Draži Mihajloviću, koje je Miroslav pevao, deo hrvatske javnosti iskazalo je svoje nezadovoljstvo, kako navodi Jutarnji list, dok pojedini jedva čekaju Ilićev koncert.

- Zaplovite sa nama u noć koja ima čudnu moć, povedite sa sobom božanstvene žene i devojke iz grada, pa se prisetite kako je to bilo u jesen sedamdeset i neke i polomite sve čaše od kristala. Dođite i uživajte u bezvremenskim hitovima slavuja iz Mrčajevaca - poručili su organizatori koncerta.

Članovi Hrvatske stranke prava negoduju zbog Ilićevog koncerta i povodom toga su izdali saopštenje.

- Hrvatska stranka prava, podružnica "Mladen Amstrong Grof" u Velikoj Gorici, zgrožena je činjenicom da je u našem Kurilovcu (naselje u Velikoj Gorici) najavljen i od gradskih vlasti odobren koncert Miroslava Ilića, srpskog folk pevača koji je javno i besramno pevao hvalospeve zloglasnom četničkom vojvodi Draži Mihajloviću - navodi se u saopštenju.

- Ne želimo ulaziti u rasprave o umetničkom dostignuću njegovog muzičkog opusa i broju poklonika kojih možda bitno ima u našem kraju, jer je to u ovom slučaju potpuno nebitno, nego želimo uperiti prstom u profil osobe Miroslava Ilića koji se razotkrio ne tako davne 2015. godine kada je na koncertu veličao srpskog vojvodu i zločinca Mihajlovića, a što je ostalo trajno zabeleženo na videosnimcima i dostupno je na internetu... - navode, između ostalog, u saopšetenju, koje potpisuje HSP Velika Gorica na čelu s predsednikom Lucijanom Maslaćem.

Miroslav Ilić o zahtevu da se otkaže koncet u Hrvatskoj

- Nisam ništa čuo o tome, niti znsm, pa ne mogu da komentarišem. Verovatno će se koncert održati - rekao je Miroslav za Telegraf Jetset.

O pesmi "Morem plovi jedna mala barka"

Pesma "Morem plovi jedna mala barka" nastala je tokom Drugog svetskog rata, a vole je ne samo simpatizeri ravnogorskog pokreta, već se često naručuje i na proslavama.

Na pomenutoj maloj barci se nalazi kraljica Marija, koja se obraća Draži Mihajloviću sa pitanjem gde je njen sin. Čiča Draža joj odgovara da ne brine jer njega čuvaju srspke bajonete.

Devedesetih godina, kada se u Srbiji završava komunistička era, dolazi do porasta popularnosti četničkih pesama, uključujući i "Morem plovi jedna mala barka". Pevač Baja Mali Knindža je pesmu prepevao i izdao na svom albumu iz 1992. godine.

Tekst pesme:

Morem plovi jedna mala barka,

morem plovi jedna mala barka.

A u barci kralja Petra majka,

a u barci kralja Petra majka.

Morem plovi ne boji se mina,

morem plovi ne boji se mina.

Pošla majka da potraži sina,

pošla majka da potraži sina.

Pošla majka sina da potraži,

pošla majka sina da potraži.

Pa se javi djeneralu Draži,

pa se javi djeneralu Draži.

Čiča Dražo, gde je moje dete,

čiča Dražo, gde je moje dete?

Čuvaju ga srpske bajonete,

čuvaju ga srpske bajonete!

Video: Miroslav Ilić tužio bivšu ljubavnicu: “Preti mi kazna novčana kazna, ali i zatvor

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miša

    18. jun 2022 | 21:51

    Živeo Draža Mihajlović i svesrpski četnički pokret. I neka i dalje smeta neprijateljima i domaćim i stranim. I tek će da im smeta. Miroslave samo glasno kada se za srpstvo borilo časno.

  • w

    18. jun 2022 | 22:15

    A kad pjeva Tomson ne smeta im ništa.😜🙈

  • dg

    18. jun 2022 | 21:32

    Koliko vidim sa ovog snimka, dobro je otpjevao. Svaka čast! Njima smeta jer je dobra pjesma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA