NEKADA JE SRPSKI DINAR VREDEO KAO DVA VOLA, A DANAS? Evo koliko vredi srpski srebrenjak iz 1873!

Na današnji dan 1873. godine Narodna skupština Kneževine Srbije usvojila je Zakon o kovanju srpske srebrne monete čime je dinar postao zvanična valuta u Srba, a vrednosnu istoriju dinara najbolje opisuje činjenica da se krajem 19. veka za 100 dinara moglo kupiti osam volova, a danas dva hleba

  • 20

Na današnji dan 1873. godine Narodna skupština Kneževine Srbije usvojila je Zakon o kovanju srpske srebrne monete čime je dinar postao zvanična valuta u Srba, koja je u opticaju i danas. Ukoliko neko poseduje ovu kovanicu, dobro je čuvajte njena vrednost je neprocenjiva!

Kneževina Srbija na čijem je čelu bio knez Milan Obrenović pre usvajanja ovog Zakona pristupila je Novčanoj konvenciji koju su u Parizu 1865. potpisale Francuska, Belgija, Italija i Švajcarska. Time je otklonjen monetarni haos i dotadašnja upotreba više od 40 različitih moneta - dukata, forinti, talira. Dinar je uzet kao naziv za novčanu jedinicu pošto je taj naziv postojao u srednjovekovnoj Srbiji još u XIII veku (Kralj Uroš).

DINAR KONAČNO OJAČAO: Evo koliko ćete hleba danas kupiti za 1 evro!

Treba reći i to da je deceniju kasnije štampana i prva novčanica od 100 dinara, koja je imala zlatnu podlogu. Kada je reč o vrednosti, 140 godina posle ozvaničenja, može se reći da dinar ima burnu istoriju, ali i put koji mnogo više liči na onaj od zvezda do trnja nego na suprotan.

IDE LI EVRO NA 130 DINARA? Evo šta Jorgovanka Tabaković kaže o tome!

Neki, pak, smatraju da vrednosnu istoriju dinara najbolje opisuje činjenica da se krajem 19. veka za 100 dinara moglo kupiti osam volova, a danas dva hleba, uz nezaobilazno podsećanje da je 1993. godine štampana banknota sa 11 nula. Ona, kažu, više vredi danas nego kada je bila u opticaju budući da je poslednjih godina zanimljiva numizmatičarima širom sveta.

Ipak, treba istaći i to da je prema tvrdnjama numizmatičara prva kovanica dinara iz 1873. godine pravo blago za onoga koji ga poseduje, a čiju vrednost nije moguće proceniti!

IMA LI KRAJA PADU SRPSKE VALUTE? Evro opet preskočio 120 dinara!

Deo istorije dinara je i umetnička vrednost pojedinih novčanica i(li) serija s obzirom na to da su njihov izgled kreirali mnogi čuveni domaći i strani slikari. Neka likovna i grafička rešenja papirnog novca svrstavaju se među najlepše u svetu.

- Vrednost prvog dinara iz 1873. godine bila je 100 para, a finoća, težina i dimenzije bile su iste kao franka u državama Latinske monetarne unije koju su osnovali Francuska, Švajcarska, Belgija i Italija. Srebrni novac iskovan po ovom zakonu i sa nazivom dinar pojavio se u apoenima od 50 para i jednog i dva dinara. Na licu srebrnjaka bio je lik kneza Milana Obrenovića, a na reversu grb Srbije - kaže Svetlana Miljanić za Novosti i podseća da se polemisalo o nazivu srbljak ili dinar. Da bude dinar presudilo je to što je srpska država u srednjem veku kovala novac koji se zvao dinar, a poslednji u vreme despota Stefana Lazarevića.

Prvi put naziv dinar u srednjovekovnoj Srbiji nosio je novac Vuka Brankovića, poslednji je iskovan u vreme despota Đurađa Brankovića. U drugoj polovini 19. veka u zemlji su bile različite monete u opticaju (plaćalo se i austrijskim, mletačkim novčanicama) i bilo je potrebno da se taj monetarni haos sredi.

Da bi dokazala državnost, iako tada i dalje u vazalnom odnosu prema Turskoj, Srbija u vreme kneza Milana Obrenovića 30. novembra 1873. donosi Zakon o kovanju srpske srebrne monete. Prvih desetak godina plaćalo se kovanim novcem, dok 2. jula 1884. godine nije emitovana prva srpska novčanica od 100 dinara.

(D. Z.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA