NAJHUMANIJA UČITELJICA U SRBIJI USPELA DA POMOGNE: Olivera (10) dobija krov nad glavom!

Porodica Marković seli se u Lajkovac i dobija porodičnu penziju

  • 2

Učiteljica beogradske "Filip Kljajić Fića" Jelena Šobot uspela je da svojim apelom javnosti probudi zdrav razum kod građana i državnih institucija, te njena učenica Olivera Marković (10) više neće biti gladna i imaće krov nad glavom!

Najhumanija učiteljica u Srbiji: Digla sve na noge da se pomogne učenici kojoj je otac umro od gladi, jer se cela porodica hrani iz kontejnera

Nakon njene inicijative, devojčici čiji je otac Nebojša (62) preminuo od gladi i smrzavanja u noći između petka i subote, u najkraćem roku dobiće porodičnu penziju od države, kao i nov dom.

- Čim prođe sahrana, cilj mi je da im pomognem da se presele u Lajkovac. Naime, svekar Oliverine dve starije sestre koje su udate u ovom gradu, u istoj kući, Radoje Stanković, odlučio je da ustupi porodici na korišćenje topli dom. A da na placu odmah da pokušamo da sagradimo bar kućicu koja će biti kutak za Oliveru, njenu mamu, sestru i dva brata - kaže za list Alo humana učiteljica Jelena.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Direktorka Sektora za odnose sa javnošću u PIO fondu Jelica Timotijević priča da je kao majka koja ima devojčicu Oliverinih godina, duboko ganuta životnom situacijom Markovićevih, a da će ispred fonda učiniti sve kako bi članovi porodice ostvarili prava koja im po zakonu pripadaju.

- Fond PIO se uključio u akciju pomoći ovim nesrećnim ljudima. Prepoznali smo da ima osnova za porodičnu penziju za decu. Na ovo primanje imaju pravo sva deca do 26 godina ukoliko se redovno školuju. Kada je majka u pitanju, naknadno ćemo ustanoviti na osnovu njenih podataka da li ispunjava uslove za penziju. Pokušaćemo da pojednostavimo i ubrzamo proceduru kako bi deca ostvarila prava koja im po zakonu pripadaju. Učiteljica mi je pomogla da dođem do Nebojšinih podataka koji su mi bili potrebni kako bih kontaktirala našu filijalu i kolege u Kosovskoj Mitrovici - navodi ona.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Jelena Šobot, učiteljica koja je zaslužna za to što će njenoj učenici život ubuduće biti bar približan onom koji vode desetogodišnja deca u našoj zemlji, potvrđuje da su iz PIO fonda voljni da pomognu.

- Drago mi je što su me kontaktirali i ne mogu vam opisati koliko sam srećna jer je to ono što je deci potrebno da bi imala kakvu takvu sigurnost. Uzeli su matični broj pokojnog Nenada Markovića i procedura je u toku. Meni ovo mnogo znači, jer deca više neće biti gladna i hraniti se iz kontejnera, kao što su do nedavno bili prinuđeni - podseća učiteljica.

Prema njenim rečima osim u slučaju PIO fonda, država je pokazala ozbiljnost i uključila se na razne načine kako bi pomogla Oliverinoj porodici. Ona ističe da su i druge ustanove poput GO Čukarica i Crvenog krsta pokazale spremnost na saradnju.

Takođe, Oliverin brat Miljan Marković (23), dobiće posao u Javno-komunalnom preduzeću u Lajkovcu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobar

    2. februar 2017 | 11:28

    Puno je humanih ljudi u Srbiji,uciteljica i drugih ali su bezpomocni.Tesko je gledati bijedu kada nemas cim pomoci,evo ona bar nije izgubila energiju,volju.Svaka cast.

  • BASA

    2. februar 2017 | 13:32

    Uciteljici , sve cestitke , tako se uce deca ! Hvala vam i za buduce generacije !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA