MINUS 71: U ovom mestu će da vam se zaledi krv u žilama. Bukvalno! (VIDEO)

Koliko su meštani sela u Sibiru naviknuti na ove ekstremno niske temperature govori i činjenica da deca prestaju da idu u školu tek kada temperatura padne ispod minus 52 stepena

  • 14

Selo Ojmjakon u Rusiji, tačnije u Sibiru, sa prosečnom temperaturom od -50 je najhladnije mesto na planeti. Najniža temperatura zabeležena u ovom selu iznosila je minus 71,2 stepena, zbog čega je ovo mesto proglašeno za najhladnije mesto na Zemlji.

U ovom selu živi oko 500 ljudi i mnogima je prava misterija kako oni preživljavaju na ovako ekstremnim uslovima. Da bi se do Ojmjakona došlo, potrebno je da se vozite dva dana od Jakutska.

Naziv sela u prevodu ironično znači "voda koja se ne ledi". Većina meštana ovog sela greju kuće tako što zagrevaju vodu i lože drva. Uveče, kada ne lože, temperature su toliko niske da se čak i cevi zalede.

Ipak, ovo su samo problemi sa kojima se suočavaju noću: u toku dana se dešava da im se naočare i mastilo u hemijskim olovkama zamrznu, pa čak i da im baterije na telefonu izgube snagu.

Lokalni meštani hrane se isključivo konjskim mesom i ribom, jer zbog ekstremnih vremenskih uslova jednostavno nemaju mogućnosti da uzgajaju povrće i voće.

Koliko su meštani naviknuti na ove temperature govori i to da deca prestaju da idu u školu tek kada temperatura padne ispod  munus 52 stepena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • XY

    23. decembar 2014 | 15:30

    Ovde kad odeš da piškiš odeš muško a vraćaš se žensko.

  • Scipion

    23. decembar 2014 | 16:02

    Ово је најхладније НАСЕЉЕНО место на Земљи!!!!!

  • ona

    23. decembar 2014 | 16:15

    A mi kukamo za - 10..... Auuuu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA