• 3
 ≫ 

Najveći košarkaš svih vremena će ove godine zaraditi 145 miliona dolara

 ≫ 

Džordan vredi, kako piše Forbes, 1,9 milijardi dolara

  • 3

Majkl Džordan je preuzeo većinsko vlasništvo nad košarkaškim klubom "Charlotte Hornets" 2010. godine, nakon što je četiri godine bio manji investitor tog NBA kluba.

Pre devet godina klub je vredeo 175 miliona dolara. Danas vredi 1,3 milijardi, a Džordan, kako piše Forbes, 1,9 milijardi dolara.

Sam klub, doduše, po pitanju tržišne vrednosti ima svojih boljih i lošijih godina. S druge strane, to se za Majkla Džordana i dalje ne može reći. Samo će ove godine zaraditi oko 145 miliona dolara, a na tome u najvećoj meri može da se zahvali upravo prodaji patika. Džordanov brend u "Nike-u"," Slam Dunk MJ", u poslednjih godinu dana kompaniji je donelo rekordnih 3,14 milijardi dolara, odnosno čak deset posto više nego prošle godine.

MJ-ov udeo je pritom otprilike 130 miliona dolara, što je četiri puta više nego što zaradi košarkaš koji se nalazi na drugom mestu po zaradi od prodaje patika, Le Bron Džejms, sa svoja 32 miliona dolara. Samo novcem koji mu na račun legne od prodaje obuće, Džordan zaradi preko 127 miliona dolara, više i od Lionela Mesija koji je ove godine proglašen najplaćenijim sportistom.

Majkl Džordan, Jordan Foto: Guliver/Tim DeFrisco /Allsport/Getty

- Patike prolaze kroz jednu od najvećih renesansi u svojoj povesti i to bez ikakve umerenosti - naglasio je analitičar Džon Kernan koji smatra da Džordanov brend ima veliki potencijal u Kini, a dalje širenje brenda vidi nedavno sklopljenim partnerstvom s fudbalskim klubom "Paris Saint-Germain" i lideromuniverzitetskog američkog fudbala "Michiganom".

Majkl Džordan je uz veliku pomoć od Nike-a napravio revoluciju na tržištu NBA igrača tokom 1980-ih. Njegov originalni petogodišnji ugovor s američkim gigantom proizvodnje sportske odeće i obuće doneo mu je 500.000 dolara godišnje.

Nakon tog ugovora je potpisao saradnju i s "Coca-Colom", "McDonald'som", "Chevroletom", "General Millsom" i desetak drugih kompanija. Izvan košarkaškog terena Džordan je od 1984., kada je ušao u ligu, zaradio oko 1,7 milijardi dolara, što je gotovo 20 puta više nego što je zaradio tokom svojih 15 sezona u "Chicago Bullsima" i "Washington Wizardsima".

Bivši košarkaš je tokom godina smanjio broj sponzorstva, ali je zadržao ugovore s dugogodišnjim partnerima "Hanesom", "Gatoradeom" i "Upper Deckom". Uz to, ima i tri restorana i auto-salon pa je izvan saradnje s Nike-om prošle godine zaradio oko 15 miliona dolara.

(Telegraf Biznis / jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    7. septembar 2019 | 19:06

    Највећи се зове Драган Кићановић!

  • Đes mala

    24. septembar 2019 | 00:49

    Nike nije bio gigant 80ih vec americka kompanika patika za trcanje uglavnom, Majkl ih je stavio na svetsku pozornicu i uveo u kosarku. Do tada u nba samo Adidas i Convers a mJ je zeleo ugovor sa adidasom ali ga nije dobio.

  • Krkubulju

    7. septembar 2019 | 20:41

    Đordaneee,dam daš taj 1 milion da i ja imam jedan!Biću ti najbolji drug!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>