Kreću sajmovi zapošljavanja u Srbiji, ovo je 6 važnih promena da se pripremite za razgovor za posao

Tokom 2020. uvećan je broj oglasa u kojima se traže radnici za obavljanje posla na daljinu, takođe, sve je više digitalnih nomada na tržištu

Komentari

  • Gbear

    19. maj 2021 | 16:51

    A jel' ima svrhe? Godinama pokusavam da dobijem posao ovde kako bih proveo neko vreme u otacbini ali mi ne polazi za rukom, cak ni kao telefonskom operateru na engleskom!?! S druge strane poslove u inostranstvu dobijam bez ikakvih problema, pa sam zbunjen, ko radi pogresno, ja ili HR sluzbe..?

    • 19. maj 2021 | 19:00

      Brka

      @Gbear

      HR službe su stranački kadrovi ili plavuše sa megatrenda

    • 19. maj 2021 | 22:47

      Gbear

      @Gbear

      @Brka: Thanks for the heads-up za HR menadzer(k)e, nisam imao zadovoljstvo da ih upoznam. Mislio sam na foreign hiring manager-e, par godina sam sumnjao u sebe I mislio da su negde pogresili cim me domaci hr ne zovu. Srecom sam to prevazisao, uspesno realizovao projekte, stekao reference I preporuka tako da mi nalazenje posla deluje lako I rutinski, osim kuci.. I'm puzzled but as time goes by, less and less I care, nazalost. Mozda bacim pogled na taj job fair, just out of curiosity.

  • JA

    19. maj 2021 | 16:30

    Sajmovi za zaposljavanje - gubljenje vremena. Nece te pozvati za poziciju inzenjera, profesora i slicno, ali ce te sigurno zvati za fizikalca u proizvodnji i ostale gluposti za koje je dovoljna i osnovna skola.

    • 19. maj 2021 | 16:46

      M-78

      @JA

      Upravo tako

    • 19. maj 2021 | 17:30

      Đorđe

      @JA

      Potpisujem sve gore!

    • 19. maj 2021 | 18:08

      Hr menadzer

      @JA

      Pa skolovan kadar posao trazi na linkedinu. Zaposljavam inzenjere tako sto ja njih jurim na linkedinu ili oni mene. Kad god sam raspisivala pozicije administrativnog tipa na npr infostudu od pozvanih kandidata dodje svako treci. Platis oglas, pricitas 100 cv i dodje njih par. Gubljenje vremena. Ovako imam malu bazu ljudi koji su me kontaktirali preko linkedina vidim sta ima, prvu i jedinu osobu koju pozovem na razgovor ja je primim. Nadjem npr curicu koja je skoro zavrsila neki faks, koja zna excel i engleski(cesto jezik za te pozicije nije neophodan ali bolje nekog ko radi na sebi i uci), ponudim joj tu poziciju. I to je uvek fenomenalan izbor. Na tom radnom mestu za koje je prekvalifikovana stekne neko iskustvo, kasnije za godinu ili 2 max je unapredimo i svima lepo. Ako bas ne moze onda ona nadje bolje zaposlenje na drugom mestu, dobije preporuku sa nase strane i to zasluzeno. Sada uvek gledam da zovem one koji su mene zvali. Za vise pozicije ih ja jurim na linkedinu i to je to. Da bi ste nasli posao a imate fax nije dovoljna samo diploma. Da bi ste dobili prvi posao ili sutra napredovali morate znati excel i makar engleski. Ako nemate prilike da se odmah zaposlite makar vreme ulozite u ove 2 stvari, time prilicno sebi uvecavate sanse. Jos vise ako imate profil na linkedinu, ako ste proaktivni, ako sami kontaktirate HR menadzere i regrutere u kompanijama ili headhunting agencije. Ako sedite na kaucu i ne mrdate se male su sanse da ce vam posao pasti u krila.

    • 19. maj 2021 | 18:27

      Gbear

      @JA

      @HR: Zvuci razumno za prvi posao. Medjutim ja sam iskusniji, imam 2 mastera ( 1 strani), internacionalne PMP I 6Sigma sertifikate pre nego sto su kod nas culi za kaizen, lean itd. Ne kukam na poslove u inostranstvu, naprotiv, I'm happy ali sam sokiran da sam u 10god 2-3 puta zvan na razgovor za posao ovde dok u inboxu imam bar 2-3 drafta ugovora za inostranstvu manje-vise stalno. Postao sam I piki sto se poslova tice. Jutros sam hedhanterki diktirao moje preference a ovde...

    • 19. maj 2021 | 23:18

      HR menadzer

      @JA

      Razloga za to ima 2. Ne valja ti cv. Inzenjeri imaju tu boljku da se takvim "perifernim" stvarima ne bave u fazonu bitna je sustina a ne forma. Ne, bitna je i forma. Cv je prva stvar koju drugi vide a cesto i poslednja. Cv ti je ulaznica za dalje. Ne umete na taj nacin prvo pismeno a kasnije, na razgovoru usmeno, da se predstavite. Ne umete da se prodate, nemate zargonski receno zvaku. FON- ovci su na tom polju eksperti, a u sustini ne bih da ih vredjam, su po znanju daleko ispod, znaju svasta-nesto a u sustini nista. Druga stvar, koja nije do tebe, je do regrutera. Veci sistemi imaju regrutere koji ne znaju nista a kandidate koji su "dobri" biraju po "jacini" firmi u kojima su radili. One (mahom zene rade na tim pozicijama) odlucuju o sudbini drugih a nisu svesne koliko ne znaju. Realno to je deo HR koji je najjednostavniji i ne zahteva neku pamet a vecina regruterki o sebi ima visoko misljenje, bez osnova(znam ih mnogo pa imam.pravo svoje i da pljujem). Vecina njih veze nema sta je lean metodologija, alati koji se koriste, sta je sistem unapredjenja procesa, 5 why, 6M.....Onaj koji to zna i ko bi na keca prepoznao tvoje znanje i iz tvog "loseg" cv je tvoj kolega inzenjer ali on vodi drugi krug razgovora sa kandidatima do koga ti zbog povrsnog regrutera i ne stizes.

    • 19. maj 2021 | 23:58

      Gbear

      @JA

      @HR: Thx for the effort! Pratio sam savete u vezi CVa, apdejtovao ga u single page fensi posetnicu s hajlajtovanim strongpointsima itd. I opet isto. Foreign HRove prolazim rutinski, not breaking a sweat, nasi me zvali fonom do 3 puta. You're right, ja sam inzenjer u srzi, srecom 1 od mojih sefova mi je davno rekao da sam u laboratoriji nenadmasan all da mi fali business sense. Da bih prevazisao svoj shortcoming zavrsim ja I MBA, my 2nd, foreign master. Ocigledno se iskreno trudite, hvala Vam ali, na koju zalost, vec sam potpisao ugovor I krajem leta, opet napustam otacbinu. I'll look up for you on LinkedIn when I get back, ko zna. Best regards!

    • 20. maj 2021 | 02:34

      JA

      @JA

      @HR MENADZER - Ne znam nijednog kolegu sa faxa da radi na boljoj poziciji a da provereno nije imao vezu. A od ovih 30 kolega koje znam, plus 10 prijatelja (svi imaju fax), nemoguce da niko nema dobar cv...a gle cuda, svi znaju dobro i engleski, i excel, i sve sto se trazi.