• 0

Toliko im fale ovi stručnjaci da posao nude i učenicima: Prosečna plata u branši iznad 1.000 evra

Najbolji među njima u krizi prepoznaju šansu, te i dalje zapošljavaju

  • 0
diploma Foto: Freepik

Potreba za ovim radnicima je tolika da naše komšije ne mogu da dočekaju da ljudi završe fakultet.

Hrvatskoj sve više fali radne snage u svim sektorima, ali je to posebno uočljivo u IT-ju, tačnije, firme ne mogu da pronađu dovoljno informatičara pa posao sve češće nude studentima, pa čak i srednjoškolcima.

Obećavaju im dodatnu edukaciju i priliku za napredovanje, piše danas Poslovni dnevnik. Kako se dodaje, "ako neki deo privrede odoleva pandemijskim pritiscima, onda je to sektor informacionih tehnologija".

Štaviše, najbolji među njima u krizi prepoznaju šansu, te i dalje zapošljavaju. Naravno, ako imaju koga, tj. ako talenti već nisu regrutovani i "zauzeti". Jedna tamošnja kompanija lani je zaposlila oko 200 novih lica, a ove godine do 1. septembra već je imala 347, uglavnom, mladih stručnjaka.

Ipak, ne kriju da im je plan bio mnogo ambiciozniji, tačnije, planirali su da zaposle oko 600 ljudi, ali kako kažu - nisu uspeli u tome. Cilj je sada da do kraja godine bude 500 novih stručnjaka za informatiku.

Dalje se ističe i da je mladima veoma zanimljivo da pokrenu svoju kompaniju.

Podsećamo na pisanje Telegraf Biznisa od 1. septembra ove godine. Naime, prema podacima, u IKT branši je lani u Hrvatskoj bilo zaposleno 44.186 radnika. Najvišu prosečnu neto zaradu primili su upravo zaposleni u delatnosti informacija i komunikacija, u iznosu od 8.706 kuna ili 1.155 evra (po aktuelnom računanju kursa).

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>