• 17
 ≫ 

Imate li pravo na izostanak s posla jedan radni dan, ako vam slava "pada" za vikend: Šta kaže zakon?

 ≫ 

Danas se obeležava Sabor svetog Arhangela Mihaila, odnosno Aranđelovdan

  • 17
Slava trpeza kalendar crveno slovo

Foto-montaža: Shutterstock, inter.rs

Ako vam nije poznat podatak vezan za to da li smete da "uzmete" slobodan dan u toku radne nedelje, ako slava koju obeležavate "pada" u subotu ili nedelju, evo tačnih normi prema zakonu Republike Srbije.

Najpre da istaknemo da se danas slavi Aranđelovdan, odnosno srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila. Još jedna velika slava, a to je Sveti Nikola, slavi se 19. decembra, a to je ove godine - nedelja. Nedavno su proslavljeni i Vrači, 14. novembra, takođe u nedelju.

Evo šta kaže zakon po ovom pitanju:

"Za razliku od državnih praznika koji se mogu prenositi na prvi naredni radni dan, u slučaju da jedan od datuma kada se praznik praznuje pada u nedelju, verski praznici iz člana 4. Zakona, ne potpadaju pod to pravilo. To znači da ukoliko prvi dan krsne slave pada u nedelju (ili subotu), zaposleni nema prava da "prenese" odsustvo na prvi naredni radni dan".

Kako se dalje navodi na sajtu Paragraf.rs: "Isto tako bitno je istaći da pripadnici drugih verskih zajednica koji prema svojoj veroispovesti proslavljaju slavu, nemaju pravo na odsustvo po tom osnovu, jer je ovo pravo Zakonom garantovano samo zaposlenima pravoslavne veroispovesti".

Ono što je takođe bitno da znate jeste da se pravo na odsustvo u dane praznika pretpostavlja u privredi, a dužnost rada u dane praznika poslodavac utvrđuje odlukom o rasporedu radnog vremena. 

Poslodavac je, navodi se prema zakonu, dužan da o promeni rasporeda zaposlene obavesti najmanje pet dana unapred (osim u slučaju uvođenja prekovremenog rada), a samo izuzetno, u slučaju potrebe posla usled nastupanja nepredviđenih okolnosti, može obestiti o promeni u kraćem roku od pet dana, ali ne kraćem od 48 časova unapred.

Hrana restoran hotel

Foto: Shutterstock

Dakle, odgovor na pitanje oko kojeg neki zaposleni možda još uvek imaju dilemu, jeste da se slava obeležava taj dan, kako "pada" u toku godine, i ne može se "preneti" na neki dan u toku radne nedelje, kao što je to slučaj s državnim praznicima poput Prvog maja.

"Prema članu 1a Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001, 101/2007 i 92/2011), Praznik rada proslavlja se 1. i 2. maja, a prema članu 3a ovog zakona - ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju - ne radi se prvog narednog radnog dana".

Video: Milica je napustila srpski direktorski san: Važno mi je kako sam ja, a ne na kojoj sam poziciji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jer

    21. novembar 2021 | 12:04

    Nije isto kod privatnika i drzavnoj firmi..

  • Rajko

    21. novembar 2021 | 11:56

    Ja tri dana slavim . Tako da me ne zanima kojim danom pada jer neidem na posao ! To je dogovor sa poslodavcem a ne zakonom !

  • 🔴🔵⚪

    21. novembar 2021 | 11:26

    Logicno...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>