• 4

Kako da odgovorite na pitanje "Gde vidite sebe za 5 godina", a da ne izgubite šansu za posao?

Sigurno vam je barem na jednom intervjuu bilo postavljeno ovo pitanje, a kandidati uvek imaju dilemu kako da odgovore

  • 4
posao Foto: Freepik

Odmah na početku da vas ohrabrimo: ne postoji skroz netačan odgovor na pitanje "Gde vidite sebe za 5 ili 10 godina?", jer svako ima drugačiji stil života, navike, potrebe, perspektivu. Ipak, postoje neke cake koje bi trebalo da savladate ako želite da se istaknete na razgovoru za posao.

Činjenica je da regruteri nisu uvek zadovoljni odgovorom koji dobiju od kandidata, dok su sami kandidati u dilemi, anksiozni, zabrinuti da li će dati "tačan odgovor".

Gotovo da nema osobe koja je išla na intervju za posao, a da joj nije bilo upućeno ovo pitanje. Verovatno se, kao potencijalni zaposleni, pitate zašto im je to pitanje toliko važno?

Poslodavac želi da "ispita" vaše ambicije i koliko se one i vaše potrebe/zahtevi - uklapaju u poziciju za koju aplicirate. Indirektno vas pitaju da li ćete im ostati verni, ako vas zaposle, ali i koliko se vaši ciljevi slažu s onim što kompanija nudi.

Takođe, suština je da saznaju da li ste "igrač na duže staze", da li mogu da uzdaju u vas. Osim toga, vaš odgovor im može otkriti imate li u planu da, ubrzo nakon dobijanja određenog posla, menjate poziciju i radite nešto potpuno drugo. Nijedna kompanija ne želi da čuje da vam služi samo u "prelaznom periodu".

Najbolje je da se pripremite unapred tako što ćete definisati svoje ciljeve, probati da nađete vezu između svojih ambicija/ciljeva i opisa posla, proučiti da li firma u kojoj tražite posao može da vas pripremi za ostvarenje daljih ciljeva.

Evo nekoliko primera kako treba odgovoriti:

"Za pet godina cilj mi je da dobijem dva sertifikata, vezana za ovu poziciju. Uzeo/la sam malo vremena da pregledam vaš sajt pre ovog intervjua i primetio/la sam da svojim zaposlenima nudite mogućnosti za napredovanje u obrazovanju. Koristeći resurse koje vaša kompanija obezbeđuje radnicima, zaista verujem da mogu da ostvarim svoje ciljeve u karijeri i da na kraju pređem na rukovodeću poziciju u vašoj organizaciji u narednih nekoliko godina".

posao, kancelarija Foto: Freepik

"Moj krajnji cilj u narednih pet godina je da ovladam ovom pozicijom i napredujem ka menadžerskoj ulozi u sektoru gde radim. Privukao me je personalizovani pristup obuci koji vaša kompanija nudi i zaista verujem da će to omogućiti da naučim nove veštine i napredujem. Tokom narednih pet godina, vidim sebe kako preuzimam nove i uzbudljive projekte u vašoj kompaniji".

"Neki od ciljeva koje sam sebi postavio u narednih nekoliko godina uključuju vođenje tima i sticanje novih veština upravljanja projektima u okviru pozicije na kojoj sam. Uzbuđen/a sam zbog mogućnosti koje će mi ovaj posao pružiti, jer verujem da će one podržati moje dugoročne ciljeve u karijeri i omogućiti mi da rastem u vašoj kompaniji".

Probajte da izbegnete informacije vezane za privatni život, kada odgovarate na ovakvo pitanje.

Video: Sanja Malgaruski je napustila karijeru posle zlatne medelje: Da li je sport biznis i koliko je zdrav

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    17. decembar 2021 | 19:03

    Zemljace neznas dal ces ziv osvanuti a ne da razmisljas gde ces biti za pet god,ko znna sta se sve moze desiti za pet god,najbolja su resenja kad je covek svetan svega i mudro ceka trenutak koji mu se ukaze da ga zgrabi obe rucke i pocne da ostvaruje svoj san od realnih mogucnosti

  • DARKO 100%

    17. decembar 2021 | 18:45

    Putosestvije MILICE RADOVIC KAKO JE OVO LEPO RECENO OD NJE !!! Živim u trenutku. Većina ljudi, pa i ja nekada, stalno razmišljaju šta je bilo u prošlosti koju više nemamo i šta će biti u budućnsoti koju ne znamo da li ćemo imati… I niko nije u sadašnjem momentu, a to je sve što zapravo imamo. Ova spoznaja je blaga vredna jer te nauči da uživaš svakog trenutka, nevezano za okruzenje. Suosnivac je najvećeg IT događaja u regionu ITkonekt, a četiri godine zaredom bila nosilac TEDx licence.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>