• 1
 ≫ 

Kako da vodite biznis s prijateljem, a da to ne ugrozi vaš odnos? Ovo su 4 ključna saveta

 ≫ 

Neki su spremni da rizikuju, te da "pomešaju" privatno i poslovno. Kako se snaći u toj situaciji?

  • 1
Žena devojka posao meditacija koncentracija Foto-Ilustracija: Shutterstock

Ulazak u posao sa prijateljima je sličan ulasku u posao sa ljubavnim partnerom: to "uparivanje" vas može ili zbližiti ili uništiti odnos.

Neki su u startu odlučni da to nikada ne rade, ali ima i onih uspešnih primera koji nam govore da je moguće biti i prijatelj i poslovni partner.

Štaviše, to je posebno sada izraženo kada iz zajedničkih afiniteta i druženja - nastaju mnogi startapi. Ipak, neki počnu da "pucaju", taman kada se biznis zalaufa. Kako izbeći sukob?

Blumberg iznosi nekoliko ključnih tačaka koje bi trebalo da pratite:

Okružite se ljudima sa kojima volite da provodite vreme. To je osnova. Firma, zapravo, može biti vaša druga porodica, ali je u tom slučaju važno da među ljudima postoji poštovanje, kao i razumevanje, nevezano za to ko se nalazi na kojoj poziciji. Svako bi trebalo da doprinese rastu firme na svoj način. Vođenje biznisa s bliskim ljudima može i da uštedi vreme jer već znate kako da komunicirate jedni sa drugima, poznajete senzibilitete i tome slično.

Uverite se da su vaši prijatelji multitalentovani. Ma koliko da volite svoje drage ljude, jasno je da nećete ulaziti u posao s nekim ko se ne razume u datu oblast ili ne vlada i drugim potrebnim veštinama. Kao vlasnik malog preduzeća, morate da budete vešti za razne stvari: računovodstvo, prodaju, marketing i još mnogo toga. Do problema često dolazi kada sve "padne" na jednu osobu.

U idealnom slučaju, vi i vaš poslovni partner imate komplementarno radno iskustvo. Ali, bitno je i da imate različite skupove veština, kako biste se dopunjavali međusobno. Svako treba da bude odgovoran za određene zadatke, a onda da se sastajete oko određenih aspekata poslovanja koji se tiču svih.

Wellness, posao Foto: Shutterstock

Naučite kako da zavolite i ono što vam je mrsko. U vođenju malog preduzeća, skloni ste da preuzmete sve, uključujući i manje glamurozne aspekte posla, dodaje njujorška agencija. To je, kažu, kao kada imate mačku za kućnog ljubimca: "morate naučiti da zavolite i skidanje dlaka sa nameštaja, ako želite da uživate u njenom društvu".

Obavezno pričajte, kažite šta mislite. Ovo je veoma važna stavka ako želite da odnos među vama bude "zdrav", te da se i poslovno partnerstvo i prijateljstvo odvijaju u pravom smeru. Nemojte da manipulišete i taktizirate s prijateljem, čak i ako se radi o poslu. Ako u nečemu niste saglasni, sačekajte pravi momenat da popričate o tome. Svako ima sopstvene odgovornosti u poslu, ali na kraju treba deliti zajednički cilj, radeći zajedno na pronalaženju rešenja kada se pojave problemi.

Video: Anja je prošla ceo biznis pa prešla u konkurenciju: Kako je raditi s herojima današnjice?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>