• 23

Ako znate ovaj "zanat", beogradski restorani nude platu od 180.000 dinara: Potražnja sve veća

Znate li da je tradicionalno japansko jelo jedan od onih specijaliteta za koje se ljudi najteže odlučuju da probaju?

  • 23
Suši majstor kuvar

Foto: A. Nalbantjan, Shutterstock

Suši ima tradiciju dugu hiljadama godina, i nije ga nimalo jednostavno spremiti. Ko ume - sledi mu "nagrada", i to pozamašna.

Koliko je danas značajno imati dobrog suši majstora u timu, znaju i prestonički restorani, i to ne samo oni usmereni na kuhinju iz Azije i Japana, već i na internacionalne specijalitete.

Oglasi za posao u kojima se traže suši majstori neprestano rastu, a u ovom momentu, jedan lanac restorana traži čak osam stručnjaka. Potrebno je da dobro poznajete japansku kuhinju barem dve godine, da ste pedantni i posvećeni, a zarada ide od 120.000 do čak 180.000 dinara.

Takođe, jedan domaći poslodavac garantuje plaćene obuke, stabilan posao i stalno napredovanje, a ugovor o radu je na puno radno vreme.

Suši se, inače, nekada spremao tako što se riba uvije u pirinač i onda se ostavljala da fermentiše, čime se produžavao njen rok trajanja. Ipak, takav način spremanja zahteva mnogo više više vremena, a suši koji danas znamo - postao je neka vrsta japanske brze hrane.

U Japanu, postoji izraz Itamae, koji se bukvalno odnosi na "umetnika u kuhinji". Majstor za suši nije samo kuvar, ponekad je potrebna decenija da bi stekao status "uvaženog" u svom poslu. Zanimljivo je da je prosečno trajanje obuke za Itamaea - oko deset godina.

suši, hrana, jelo

Foto: Freepik/ prostooleh

Posao s hranom ne može da omane

 

U poslednje vreme, biti kuvar je vrlo unosno zanimanje. I u našem komšiluku traže ove eksperte, takođe za dobru platu, koja čak prelazi 2.500 evra u Dubrovniku.

Da je biznis sa hranom generalno uvek dobra, isplativa ideja, potvrđuje i podatak da su dostavljači hrane i radnici za pultom u lokalima brze hrane - takođe korektno plaćeni, u odnosu na prosek u Srbiji.

Naime, dostavljačima koji mogu da koriste  službeno vozilo za posao, nudi se plata od 60.000 do 80.000 dinara, dok pomoćni kuvari u lokalima koji prodaju brzu italijansku hranu, poput paste, mesečno mogu da zarade oko 530 evra.

Video: Da li je ovo budućnost vinogradarstva: Guske i magarci eliminišu korov umesto herbicida

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    1. februar 2022 | 13:52

    Samo 180.000 din.. Za te pare necu da pravim suši.. Ispod 500.000 nista..

  • Roto

    1. februar 2022 | 14:31

    Zivo meso puno bakterija , nesto najgore sto mozete staviti u stomak.

  • Ivana

    1. februar 2022 | 14:28

    Ne volim suši. Kad su mi doneli, dala sam ga mački.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>