• 2
 ≫ 

"Terasa ne, jer vetar može da te oduva": Suludi razlozi zbog kojih bogati više ne kupuju penthause

 ≫ 

Život na vrhu nije ono što je nekad bio, nekada su bili sinonim za status, danas to više nisu

  • 2

Agencije za prodaju nekretnina imaju sve više problema s prodajom stanova za koje se donedavno mislilo da su najluksuzniji.

- Mnogi moji klijenti smatraju da su novi penthausi previsoki. Perspektiva je zapravo nešto bolja u rasponu od 28. do 40. sprata., zavisno o tome u kom ste kraju. Iz penthousea ste toliko daleko od zemlje da imate osećaj otuđenosti od okoline - kaže Herbert Čou iz agencije "Christie's International Real Estate".

Uzmimo primer najskuplji stan koji se ikad prodao u SAD-u. U januaru, direktor Citadele, Ken Grifin platio je za njega 238 miliona dolara i prostire se na nekoliko spratova, na adresi 220 Central Park South. Cena očito nije bila problem.

- Ali pogledao je prema vrhu i odabrao niže spratove - rekao je posrednik koji je znao detalje Grifinovog ugovora za kupovinu stana od 2.145 kvadratnih metara, koji se prostire na tri sprata – od 50. do 53. u neboderu od ukupno 65 spratova.

- Želeo je da oseti više kontakta s gradom - dodao je poznati broker.

- To je zato što je živeo na vrhu nebodera u Petoj aveniji. Ništa na Petoj aveniji nije toliko visoko i navikao je na svoj stari pogled - dodao je broker.

Klasični penthouse na Petoj ili Park aveniji ima tendenciju da se ističe na visini od oko 75 metara. Na Central Park West, penthausi nebodera blizanaca San Remo nalaze se na visini od oko 110 metara iznad parka. Ali na adresi 111 West 57. je to na čak 430 metara. U neboderu One57 je to na oko 330 metara, a u Jenga zgradi je to na oko 250 metara.

Programer Majkl Stern transformirao je 29-ospratni neboder Ralfa Vokera "Ralph Walker" u ulici 212 West 18th Street u nauspešniju luksuznu zgradu u centru grada, a prema rečima stanara, mogao je sebi da odabere bilo koju stambenu jedinicu, uključujući i svoj penthouse vredan 50,9 miliona dolara. Umesto toga, izabrao je stan na 15. spratu s veličanstvenim horizontalnim pogledom na Chelsea.

Slavni par Alex Rodriguez i Jennifer Lopez na sličan su način odbili penthouse na tu 432 Park Avenue, odabirom 36. umesto 96. sprata kad su ga kupovali 2018., a na kraju su ga nedavno prodali za 17,5 miliona dolara.

- Iznenadio sam se kad sam obišao penthouse na toj adresi. Prestravio sam se od ljuljanja -rekao je jedan posetioc 95. sprata luksuznog nebodera koji je izgrađen 2015.

Penthaus Matthew Perry

Printskrin: gregholcomb.com

Prelazeći most Williamsburg u jutarnjim satima, kad je gužva, ne možete videti ni vrhove mnogih nebodera od smoga. Tokom 122 dana u godini park je čak 80 posto vremena u oblacima, što znači da četiri meseca stanari ne vide ništa od prekrasnog pogleda, govore podaci Nacionalnog klimatskog.

Agent za prodaju nekretnina u "Compass real estate", Viki Baron često sarađuje s kupcima koji bi, kako je rekla, "mogli da kupi bilo šta." Ali za mnoge njene klijente, "biti visoko na nebu nije njihova percepcija luksuza.

- Oni zapravo žele da imaju uticaj s onim što je oko njih - ispred njihovih prozora: drveće, šarmantne gradske kuće i ljude koji prolaze - dodala je ona.

A tu je i činjenica da je vazduh tamo doslovno drugačiji.

- Ako ste previsoko nije važno da li imate terasu jer je previše vetrovito da bi na njoj sedeli. Oduvalo bi vas - kaže Baron, navodeći kao primere Tribeca 56 Leonard s 56 spratova i Flatironov One Madison s 50 spratova.

- Ne sviđa mi se čak ni reč penthouse - rekla je izvršna direktorka "Douglas Eliman's" banke Georgia Kaporis koja se nedavno uselila na 16. sprat 28-spratnog nebodera "Upper East Side-a".

- Reč je o vrednosnom sastavu. To je kao da kupim Mek Laren automobil. Divan je, zapanjiće sve oko vas, ali to je nešto što nikad ne bih kupila - kaže Kaporis.

Osim toga, koliko god glupo zvučalo - potrebno je puno više vremena da bi liftom došli do penthausa. Promene su osetne i na tržištu. JDS Development nedavno je podigao cene za stanove na sredini nebodera. U međuvremenu se penthausi po celom gradu bore s prodajom. Hari Meklove morao je penthaus na 95 spratu na adresi 432 Park da podeli na dve stambene jedinice da bi privukao kupce. Zeckendorf Development napravio je isti štos nakon što nije uspeo da privuče kupca za penthaus od 130 miliona dolara na adresi 520 Park Avenue.

Tripleks površine 1.150 kvadrata sada je dostupan u dve odvojene jedinice: stan koji se prostire na jednom spratu za 40 miliona dolara i dupleks koji će se, kako očekuju, prodati za 80 do 100 miliona dolara. Naravno, uvek postoje i oni koji žele da žive na zadnjem spratu.

Milijarder Majkl Del stanuje u penthausu od 100,5 miliona dolara u zgradi One57, kupljenom 2014. A programer Stefan Ros kupio je penthaus na 35.spratu Hudson Yarda - nakon što je prethodno imao stan na 80. spratu– na vrhu Time Warner Centra.

- Definitivno postoje 'vladari svemira' koji će uvek da kupuju na vrhu. Ali što se više udaljavate od tla, gubite sve više i više kupca - rekao je posrednik Ian Slater iz "Compassa". Prisetio se kako je klijentu pokazao penthouse Walker Towera za cenu od oko 50 miliona dolara.

- Ima novaca i putuje svetom, odsedajući u hotelima s pet zvezdica, gde mu uvek daju sobu na vrhu zgrade. Pokazao sam mu pentaus i rekao je da će zbog pogleda stalno imati osećaj da je na službenom putu. Ali hteo je da bude više u kontaktu s tlom, tako da se osećao kao da je kod kuće. Na vrhu se osećate nekako usamljeno - rekao je Slater.

(Telegraf Biznis / express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>