• 10

4 srpska grada procvetala za godinu dana: Cene stanova skaču, kako "ugrabiti" premiju?

Pored Beograda i Novog Sada, još četiri mesta mogu da se "pohvale" atraktivnošću stambenih jedinica, i možda je baš sada pravo vreme da im se posveti pažnja

  • 10
Niš, panorama Niš / Foto: Shutterstock

Kada govorimo o cenama stanova koje ne prestaju da rastu, kao i o popularnim lokacijama, uglavnom mislimo na Beograd i Novi Sad - u kojima je svakako najveća ponuda, ali i potražnja. Međutim, ima još srpskih gradova koji sada "žive" svojih 5 minuta i gde se isplati kupiti nekretninu.

Izgleda da je prošlo vreme kada su dominirali srpska Atina i naša prestonica, te se stvara mali prolaz za gradove poput Niša, Kragujevca, Subotice i Pančeva - koji bi mogli da postanu top mesta za život u narednim godinama.

Premda nije reč o malim gradovima, nekako stičemo utisak da su godinama unazad u senci Beograda i Novog Sada i, da ne bude zabune, teško će ih dostići, ali je pomak načinjen: razvijaju se, nude poslovne mogućnosti, a novogradnja je sve naprednija.

Cene zemljišta u Vojvodini su, prema rečima Katarine Kuzmanović, stručnjaka za nekretnine, premašile sva očekivanja, a što se tiče pojedinačnih gradova, pored Novog Sada tržište je "procvetalo" i u Kragujevcu i Nišu, zatim Pančevu i Subotici.

Očekuje se da će cene novogradnje sigurno ići naviše u narednom periodu, te Kuzmanović za sada ne očekuje smanjenje obima prodaje, odnosno broja kupaca u 2022. godini.

Krenimo redom, s fokusom na novogradnju:

Prosečna cena po kvadratu u Nišu, na gradskim lokacijama, trenutno iznosi 1.642 evra (prema podacima popularnog domaćeg sajta za nekretnine), a prema informacijama RGZ-a, cena je na nivou od 982 evra.

Prosečna cena po kvadratu u Kragujevcu, na gradskim lokacijama, trenutno iznosi 1.113 evra (prema podacima popularnog domaćeg sajta za nekretnine), a prema informacijama RGZ-a, cena je na nivou od 1.011 evra.

Grad Kragujevac panorama Kragujevac / Foto: Shutterstock

Prosečna cena po kvadratu u Pančevu, na gradskim lokacijama, trenutno iznosi 1.303 evra (prema podacima popularnog domaćeg sajta za nekretnine), a prema informacijama RGZ-a, cena je na nivou od 881 evro.

Prosečna cena po kvadratu u Subotici, na gradskim lokacijama, trenutno iznosi 1.138 evra (prema podacima popularnog domaćeg sajta za nekretnine), a prema informacijama RGZ-a, cena je na nivou od 823 evra.

Konkretno Pančevo je posebno zanimljivo Beograđanima zbog blizine prestonici. Mnogi rade u našem glavnom gradu, a žive u Pančevu, gde su cene nekretnina svakako dosta niže, a živi se mirnije. Do centra Beograda mogu stići za pola sata do 45 minuta, a za jedan prosečan prestonički stan mogu kupiti dve solidne jedinice u Pančevu.

Valjalo bi da obratite pažnju baš sada na stanove u ova 4 srpska grada, ako želite vredne investicije, odnosno "premiju". Očekuje se da će cene ići naviše, a kako su one u Beogradu već dostigle određene rekordne nivoe - ostala atraktivna mesta bi vam mogla biti isplativija u ovom momentu.

Uz širenje poslovnih mreža i puteva, budućnost bi mogla izgledati tako da većina radi u gradovima koji su relativno blizu Beograda i Novog Sada, a da putuje u njih zarad posla.

Video: Serija Squid game dobila svoj kafić: Kako je popularna serija postala hit na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    16. novembar 2021 | 10:15

    Očekuje se da će cene ići gore.Neka idu,svaki dan čitam članke o ovoj temi u više novina.Znači duvanje cena kvadrata,i pad prodaje stanova.Kao da mi ne vidimo KOLIKO JE SATI.

  • mima

    16. novembar 2021 | 08:28

    “Divna vest”

  • Ex prof.

    16. novembar 2021 | 10:22

    Monetarni sistem se urusio i novac svakim danom gubi na vrijednosti. Dalje je svaka informacija izlisna. Sve sad zavisi od Kine, koga ce favorizovati, ili ce prihvatiti samo zlato. Rusija je vec pokrenula urusavanje dolara. Srbija postaje Meka. Jedina isplativa destinacija za odbegli kapital. Dugorocno nije dobro, jer mladi zbog skupoce odlaze. Svaki nagli razvoj kako Srbije, tako i Hrvatske i C. Gore vodi u nestajanje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>