• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Život Selin Dion: Diva najmoćnijeg glasa koja je ljubila samo jednog muškarca u životu

Vreme čitanja: oko 7 min.

"Moje srce će nastaviti dalje", jedan od najvećih svetskih hitova, pesma je koju Selin prvobitno nije želela da snimi, a sad je kroz suze peva na svakom nastupu, posvećujući je svom pokojnom mužu Reneu, jedinom čoveku koga je ljubila

  • 0
Selen Celine Dion Paris Foto: Profimedia/Abaca Press

Ako pričamo o jednom od najvećih ženskih vokala svih vremena, zaslužnom za otpevanu "najlepšu ljubavnu  baladu", kako je mnogi zovu, a u pitanju je "Titanik" i čuvena numera - "Moje srće će nastaviti dalje" (My Heart Will Go On), govorimo o jednoj jedinoj - Selin Dion.

Diva koja je svojim ogromnim, snažnim glasom uveseljavala i rasplakivala milione širom sveta, ali i nasmejavala jer je gostujući po emisijama stekla epitet izrazito duhovite, oštroumne osobe koja se ne libi da kaže sve što misli, danas puni 55 godina.

Dion je najprodavaniji francuski izvođač svih vremena, sa više od 200 miliona prodatih albuma.

O svom uspehu, kraljica balada je ovako govorila:

- Ako pratiš svoje snove, pratiš svoje srce. A ako pratiš svoje srce, ne možeš da odeš u pogrešnom smeru. Ja volim da nastupam, ali nikada mi se nije dopadalo da budem deo šou biznisa. Moj uspeh je moja porodica.

Detinjstvo i prvi značajni muzički koraci

Selin je rođena u Kvebeku, kao najmlađa od 14-oro dece jedne domaćice i jednog mesara.

Odrasla je u skromnom katoličkom domu, ispunjenom srećom i muzikom. Ona i njena braća i sestre odmalena su nastupali po zabavama i klubovima, a Selin je oduvek sanjala da postane veliki izvođač.

Celine Dion, Selin Foto: MAZEAU JEAN MARIE / Sipa Press / Profimedia

Sa 12 godina snimila je svoju prvu pesmu, koju je komponovala zajedno sa majkom i bratom, po imenu "Ništa osim srca" i postala instant zvezda u svom rodnom gradu.

Tada je upoznala budućeg muža, Renea Andželija, koji ju je u ulozi njenog menadžera, otisnuo u sam vrh.

- Rano sam otišla od kuće, naravno da su mi svi mnogo nedostajali, ali moji snovi i želje bili su jači - govorila je pevačica.

Pesme, nagrade i nastupi su se nizali, a Selin je postala prva kanadska izvođačica koja je osvojila "Zlatnu ploču" u Francuskoj, za pesmu pod nazivom "Ljubav ili prijateljstvo".

Celine Dion, Selin Foto: KEYSTONE / AFP / Profimedia

Kasnije je predstavljala Švajcarsku na Evroviziji i pobedila, a kada je napunila 18 godina odlučila je "da želi da bude zvezda poput Majkl Džeksona".

Rene je znao da, ukoliko planiraju da se probiju na svetsko tržište, moraju da naprave neke izmene, te je tako uporna Selin otišla na dentalnu operaciju, kako bi poboljšala svoj izgled, kod privatnog profesora engleskog kao i trenera glasa.

I, sav trud se isplatio. Zvezda je rođena.

Grandiozni uspeh

Prvi album na engleskom desio se 1990, a Selin se "probila" godinu dana kasnije, kada je zajedno sa Brajsonom snimila pesmu "Lepotica i zver" za istoimeni Diznijev animirani film. Osvojila je prvog Gremija kao i nominaciju za Oskara.

Do sredine devedesetih snimajući hit za hitom i dobijajući nagradu za nagradom, Selin je već bila proglašena najprodavanijim ženskim izvođačem na celom svetu. Zanimljivo je da je čvrsto stajala iza svojih korena, te je nagradu za "britanskog izvođača godine" - odbila, govoreći kako je ona francuskog porekla.

1996. snimila je hitove poput "Zato što si me voleo ti", "Sama", "Sve mi se vraća sada", koji i dan-danas važe za neke od njenih najvećih uspeha, a samo dve godine kasnije, album "Hajde da pričamo o ljubavi", osvojio je brojne Gremi nagrade, kao i najveću čast koju muzičar može da primi - Oskar za album godine.

"Hajde da pričamo o ljubavi" dostigao je platinum status i postao najbrže rasprodan album u celoj karijeri.

No, ako pričamo o njenoj ličnoj karti, to je definitivno numera "Moje srce će nastaviti dalje" koju je snimila za film "Titanik", a ona joj je donela brojne Gremije i još jednog Oskara.

Dion je rekla kako prvo nije želela da snimi čuveni hit.

- Mrzela sam tu pesmu kad sam je prvi put čula, ne znam, nije mi se dopala uopšte. Da li je bio u pitanju umor ili "ženski dani", ne znam, sva sreća pa je moj muž bio pametniji, prisećala se diva u razgovoru za "Watch what happens Live with Andy Cohen".

Naime, čak je i režiser čuvenog blokbastera, Džejms Kameron, bio protiv evergrin hita.

- Moj film je dovoljno velik, ne treba mi nešto veće, ne treba mi pevačica. Da li biste stavili pop pesmu na kraj Šindlerove liste? - govorio je za "Billboard".

Ali, kad je čuo izvedbu od Selin bio je dirnut i na kraju "popustio".

Titanik Foto: Tanjug/AP
Posle toga, sve je istorija jer ne postoji numera koju je "vokalna Olimpijka", kako je mnogi zovu, snimila, a da nije bila potpuni uspeh, te bi trebalo mnogo strana da ispišemo kada bismo pričali o hitovima 2000-tih.

Samo ćemo reći da je Dion i dalje snažno prisutna na muzičkoj sceni, na kojoj dominira već tri decenije.

Brak sa 26 godina starijim muškarcem

Selin je upoznala Renea kada je imala 12 godina, a on 38, tako što je njen brat poslao demo snimak mlade Dion - Reneu. Naime, Rene je bio toliko ubeđen u njen talenat da je založio svoju kuću pod hipoteku, kako bi joj obezbedio album i turneje po svetu.

- Kada sam prvi put zapevala pred njim, počeo je da plače, govorila je za "People".

U romantičan odnos stupili su tek kad je pevačica napunila 19 godina, ali nisu izašli u javnost kao par sve do 1993, kada su objavili veridbu jer, kako navodi Selin, oboje su se plašili reakcije publike.

- Rene, toliko godina sam držala naš poseban san zaključan u svom srcu, ali postao je premoćan da bih ćutala i dalje. Bojala sam se reakcije ljudi, ali kad si zaljubljen, želiš da to zna ceo svet - prisećala se.

Godinu dana kasnije, par se venčao u crkvi "Notr Dam", a ceremoniju je prenosila kanadska nacionalna televizija.

 1999. Reneu je dijagnostifikovan rak grla, te je pevačica napravila prvu pauzu u karijeri, kako bi bila sa mužem. Posle niza tretmana veštačke oplodnje, 2001. godine na svet je donela dečaka Rene-Čarlsa.

- Moj sin mi je podario svrhu. Ja nisam pevačica, ja sam mama. To je moja najveća nagrada. Sa muzikom ću uvek riskirati i eksperimentisati, a sa svojom porodicom to nikad ne bih uradila. Oni su moj prioritet, isticala je diva.

Selin se ponovo podvrgla tretmanima veštačke oplodnje i 2010. na svet je donela jednojajčane blizance - Nelsona i Edija. Godina 2014. godina bila je izuzetna teška za celu porodicu, s obzirom na to da se Reneu rak vratio. Pevačica se još jednom povukla iz javnosti uz izvinjenje fanovima, navodeći da želi svaki atom svog bića da posveti mužu, kako bi ozdravio.

- Bojim se da ću ga izgubiti, ovaj put je stvarno loše. Trudim se da budem jaka zbog dece. Rekla sam mu da priča sa mnom o svojim strahovima, a on mi je samo odgovorio: "Želim da umrem u tvojim rukama". Rekla sam: " U redu, tako će biti, umrećeš u mojim rukama".

I tako je i bilo. Rene je preminuo 14. januara 2016. godine, u svom domu, okružen porodicom.

Tokom svog hiljaditog performansa u Las Vegasu, pop ikona otkrila je kako je Rene jedini muškarac kog je ikad poljubila.

- On je moj prvi i jedini poljubac, moj čovek, moj partner. Mi smo bili jedno. Bilo je izuzetno teško gledati ljubav svog života kako se gasi. Kada je otišao, donekle mi je "laknulo" jer je zaslužio da ne bude u bolu, lišen patnje. On je uvek sa mnom, u svemu - potresno je pričala.

Godine 2022. na svom "Instagram" nalogu, podelila je njihovu fotografiju uz opis:

- Lagala bih kad bih rekla da sam dobro. Pomislim na tebe makar hiljadu puta, u ehu mog glasa čujem tvoje reči... Nedostaješ mi, tvoja Selin.

Selin Dion i dalje na svojim nastupima ostavlja jedno prazno mesto u prvom redu, za svog pokojnog muža.

Humanitarni rad i moda

Iako je poznata po mnogim humanitarnim akcijama i donacijama, posebno se ističe kada je u pitanju cistična fibroza, s obzirom na to da je njena nećakinja Ketrin preminula od ove bolesti sa samo 16 godina. 

Cifre, kad su u pitanju donacije, toliko su velike da ju je Kanada imenovala "Glavnim zaštitnikom" za obolele od ove teške bolesti, prenosi "CBC".

A pevačica je naime prepoznatljiva i po svom ekscentričnom smislu za modu, te se ne libi da eksperimentiše i šokira javnost, što je starija - sve više.

- Kada počneš da misliš o komforu - ostario si - navodi multitalentovana Kanađanka.

Selen Dion Met Gala 2019 Foto: ENT / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Pored bolesti bližnjih koje je proživljavala tokom života, Selin Dion je bila iskrena prema fanovima kada joj je i samoj dijagnostikovan sindrom ukočene osobe (SPS), zbog čega se njeni mišići nekontrolisano naprežu. Ovo stanje pretvara ljude u "žive statue", jer progresivno "zaključava" telo u krute položaje. Ipak, bolest je nije sprečila da se i dalje bori.

- Moj život je bio toliko disciplinovan. Ali, ja verujem u balans. I znajte, da sve što sam radila, radila sam samo ako je imalo neko značenje, nikad u prazno, nikad za ništa, poručila je Selin.

A mi joj želimo srećan rođendan!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona