• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najopasniji konji na svetu: Obratite pažnju, jer ovo je "ubitačna" trojka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svaki konj može da bude opasan, ali pripadnici pojedinih rasa su živahnog i nestabilnog temperamenta i ljudi im nerado prilaze

  • 0
Najopasniji konji na svet Foto: Pixabay

Bez obzira na rasu kojoj pripada, svaki konj može da bude opasan.

Ove životinje u divljoj prirodi su često bile plen zbog čega su razvile nepogrešiv instinkt i mogu da napadnu kad god im se učini da su ugrožene.

Neki konji pokazuju agresivno ponašanje koje se pripisuje temperamentu, obučenosti ili instinktu.

I vaš konj, koji je pripitomljen, ponekad pokaže žustriji temperament.

A šta je sa konjima koji pripadaju najopasnijim rasasma na svetu?

Oni su teško predvidivi i opasni, pa je najbolje da im se ne približavate.

Evo i "ubitačne" trojke, rasa konja koji se u svetu smatraju najopasnijim.

Przevalski konj

Ovo je jedina rasa konja koja se smatra potpuno divljom. Mongoli ih zovu Takhi, ima ih malo i lako mogu da iščeznu.

Međutim, pokušaji njihovog očuvanja bili su uspešni, pa se procenjuje da zasad oko 1.900 grla przevalskih luta prirodnim rezervatima i živi u zoološkim vrtovima. Przevalski nije konj za jahanje ili nastupe.

Mustang

Mustang je poznat u zapadnim delovima SAD. Njegovi preci su iberijski konji koje su doneli španski kolonizatori i od tad su se ukrštali sa drugim rasama.

Pravila postavljena zbog mustanga zabranjuju diranje, uznemiravanje i hranjenje ovih konja. Zbog njihove divlje prirode savetuje se propisana udaljenost svih koji žele da ih posmatraju u rezervatima.

Mustang čoveka smatra neprijateljem, a dolazak na njegovu teritoriju može vas dovesti u velike nevolje. Zabeleženi su slučajevi napada mustanga na ljude, jer su konji pomislili da im se kradu kobile. Osim neprijateljstva sa čovekom, mustang je pretnja i po životnu sredinu ako se prenamnoži, pa se ne sme ostavljati bez nadzora.

Brambi

Najopasniji konji na svetu Australijski brambi Foto: Pixabay

Ovo je australijska rasa konja iz 18. veka. Brambi su opasni i invazivni i slobodno lutaju retko naseljenim područjima poput Kvinslenda i severnih delova Australije. SAD nisu dozvolile ukrštanje drugih rasa sa mustangom, dok za Australiju takvih ograničenja nije bilo, pa se broj brambija značajno uvećao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari