• 0

Povrće u ishrani ptica: Jedan od favorita i ljuta paprika!

Lista svežih plodova koju donosimo izuzetna je po tome što predstavlja namirnice od velike važnosti za ptičije zdravlje: osim što ih ptice rado jedu, neke “povrćke” mogu im poslužiti kao zanimljive igračke

  • 0
Povrće u ishrani ptice kućnog ljubimca Foto: Pixabay

Mnogi vlasnici ptica kategorično tvrde da je povrće izuzetno važno i zastupljeno u ishrani njihovih pernatih kućnih ljubimaca.

Sveže povrće treba da čini najveći deo ishrane svih ptica. Ne samo da će ovi plodovi učiniti obroke raznovrsnijim, nego će i zainteresovati pernatog ljubimca za nove ukuse, boje i teksture.

Brokoli

Povrće u ishrani ptice kućnog ljubimca Foto: Pixabay

Brokoli je mnogo više od ukusne poslastice za pticu, jer obezbeđuje nekoliko vrsta hranljivih materija koje joj nedostaju u zatočeništvu. Ptice u divljini same proizvode vitamin D, jer provode mnogo vremena na suncu. Ptice u zatočeništvu, čak i kad se greju UV lampama, često pate zbog nedostatka ovog važnog vitamina, osim ako im se ne dodaje kao suplement. Davanje brokolija ptici može biti dobar način da njenu ishranu obogatite adekvatnom količinom vitamina D.

Šargarepa

Povrće u ishrani ptice kućnog ljubimca Foto: Pixabay

Ovo je još jedna sveža namirnica bogata vitaminima koju mnoge ptice obožavaju. Sadrži visok nivo beta karotena i čuva zdravlje očiju. Kao bonus, šargarepa je ukusna i zabavna za jelo!

Jednostavno operite i ogulite šargarepu i dajte je velikoj ptici; šargarepa je odlična užina, ali i sjajna igračka. Manjim pticama pripremite porcije usitnjene ili izrendane, sirove ili barene šargarepe.

Spanać

Povrće u ishrani ptice kućnog ljubimca Foto: Pixabay

Spanać i druge vrste lisnatog zelenog povrća, poput zelene salate i kelja su odlični dodaci zdravoj ishrani ptica. One vole da jedu spanać, pun hranljivih materija i antioksidanata koji jačaju imuni sistem. Pticama sa viškom kilograma bez bojazni ponudite lepe količine ovog zasitnog povrća zahvaljujući kome će uneti manje kalorija. Spanać je izuzetan u ovom pogledu kad je reč o ishrani kakadua i amazonskog papagaja.

Grašak

Povrće u ishrani ptice kućnog ljubimca Foto: Pixabay

Još jedno ukusno povrće za vašeg pernatog prijatelja. Možete ga ponuditi u mahuni ili očišćen, u sirovom obliku. Grašak je zabavan za jelo i ima intenzivan ukus u kome uživa većina ptica. Osim toga, zbog jestive mahune, mnoge ptice se na kraju obroka lepo poigraju sa njima.

Ljuta paprika

Povrće u ishrani ptice kućnog ljubimca Foto: Pixabay

Još jedan favorit iz grupe svežih namirnica u kojima ptice uživaju. I nemojte brinuti što im dajete ljuto povrće: pticama nedostaju senzori za ovaj ukus, pa neće imati probleme da jedu “paprene” plodove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari