Maja Gojković i gradonačelnik Čačka Milun Todorović potpisali ugovor za projekat Prestonica kulture Srbije

Plan Ministarstva kulture je da svake godine raspisuje novi konkurs i da što više gradova Srbije učestvuje i dobije ovu prestižnu titulu, kako bi na kraju, posle nekoliko godina sprovođenja ovog projekta u pravom smislu reči imali decentralizaciju kulture na delu

  • 3
Čačak prestonica kulture  maja gojković milun todorović

Foto: Goran Zlatković

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i gradonačelnik Čačka Milun Todorovićpotpisali su danas ugovor za projekat Prestonica kulture Srbije 2023. godine čime se zvanično kreće u realizaciju ovog projekta. Ministarstvo kulture je izdvojilo za ovaj projekat 298,5 miliona dinara, a vrednost čitavog projekta je 500 miliona dinara.

Gojković je nakon potpisivanja ugovora i radnog sastanka posvećenog realizaciji ovog projekta istakla da je stručna komisija od 18 prijava gradova i opština širom Republike Srbije izabrala Grad Čačak za prestonicu kulture Srbije 2023. godine i potpisivanjem ugovora se ozvaničava početak čitavog projekta i njegova primena.

Čačak prestonica kulture  maja gojković milun todorović

Foto: Goran Zlatković

- Dogovorili smo danas da sama manifestacija započne prvim danom proleća 2023. godine. Mi sada već imamo iskustvo Grada Novog Sada koji je Evrpopska prestonica kulture i možemo da merimo šta je bilo dobro, a šta su oteževajući faktori u sprovođenju čitavog ovog važnog projekta, budući da smo ceo ovaj projekat kreirali po ugledu na Evropsku prestonicu kulture i potrebu za decentralizacijom kulture u Srbiji - rekla je Gojković i dodala da je Grad Čačak poslednji predao svoju prijavu, ali da je ona od strane stručne komisije ocenjena kao najbolja, najsadržajnija koja omogućava široko učešće svih građana Čačka u ovom dobrom projektu.

Ministarka je istakla da će Čačak, sada kada je poneo ovu važnu i prestižnu titulu, zauvek ostati upisan na mapi naše države kao prva Prestonica kulture Srbije, koja će dobiti i nove programe, ali i nove infrastrukturne projekte, nove muzeje, galerije koji će trajno ostati svim građanima Čačka.

Gojković je ukazala da je zadovoljna konceptom Čačka za Prestonicu kulture Srbije i inovativnošću, koja se ogleda i osnivanjem novih muzeja kao što je muzej košarke, jer Grad Čačak može i mora da bude ponosan na 52 reprezentativca u košarci.

- Radujem se tome što će se Ministarstvo i Grad Čačak zajedno baviti ovim projektom godinu dana, ali se unapred radujem što ću iduće godine svakako imati prilike da u prvim danima proleća sa gradonačelnikom, svim ljudima koji se bave kulturom u ovom gradu, ali i šire otvorimo ovu značajnu manifestaciju - rekla je Gojković.

Čačak prestonica kulture  maja gojković milun todorović

Foto: Goran Zlatković

Gojković je izrazila uverenje da će Čačak biti dobar primer prakse za sve buduće prestonice kutlure Srbije, koje će uslediti.

- Plan Ministarstva kulture je da svake godine raspisuje novi konkurs i da što više gradova Srbije učestvuje i dobije ovu prestižnu titulu, kako bi na kraju, posle nekoliko godina sprovođenja ovog projekta u pravom smislu reči imali decentralizaciju kulture na delu - poručila je Gojković, i istakla da je projekat značajan ne samo za kulturu, već i turizam i ekonomiju.

Čačak prestonica kulture  maja gojković milun todorović

Foto: Goran Zlatković

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da će Grad Čačak u okviru ovog projekta realizovati dosta aktivnosti, ali i raditi na infrastrukturnim projektima u ukupnoj vrednosti od pola milijarde dinara, od čega Ministarsto kulture i informisanja finansira 298.5 miliona dinara, dok će ostatak finansirati grad Čačak i privreda.

Todorović je istakao da im je želja da, osim svih tradiocionalnih kulturnih dešavanja koji se održavaju u ovom gradu decenijama, uspostave nove vrednosti kroz nova dva muzeja – muzej košarke i etnografski muzej koji će biti posvećen Velikom ratu, jer je po njegovoj oceni to dug prema našim junacima iz Prvog svetskog rata.

Čačak prestonica kulture  maja gojković milun todorović

Foto: Goran Zlatković

- Sada je na nama da opravdamo ovu laskavu titulu velikim radom i pregalaštvom svih učesnika - zaključio je gradonačelnik.

Кreativni i radni moto projekta je „Čačanska rodna“, inspirisan imenom sortimenta šljive koji je nadaleko prepoznatljiv čačanski poljoprivredni proizvod. Кroz ovaj moto predočena je ideja celog projekta - vizija grada Čačka kao vekovnog plodnog rodnog tla za razvoj kulture, umetnosti, duhovnosti ali i nauke, privrede, turizma i sporta. Program je koncipiran kroz četiri podteme: „Na Slobodi“, „Na raskrašću“, „Na moravi“, „Na Кaldrmi“.

Cilj projekta, koji će promeniti ceo grad i formirati novi kulturni kvart i muzejski kompleks, jeste da pored infrastrukturnih ulaganja, omogući planiranje dugoročnog razvoja kulture u gradu, strateških prioriteta i osavremenjivanju aktivnosti i manifestacija.

Projektom će doprineti transformaciji kulturnih institucija, koje bi prenamenom postojećih prostora dobile nove kapacitete i stvorile i mogućnosti za kulturnu mobilnost, a cilj je i da se podstakne razvoj nezavisne umetničke scene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čačak032

    19. januar 2022 | 19:36

    On potpisuje nesto o kulturi a ne znz ni kako se vladislav petkovic dis

  • Miloš

    19. januar 2022 | 17:53

    Ova još na državnim jaslima blago njoj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA