≫ 

Ne propustite ove nedelje "Muzeje za 10": 130 učesnika na skoro 180 lokacija

Svi prostori manifestacije biće besplatni za obilazak, dok je za Palatu Srbije obavezna prijava na zvaničnoj strani manifestacije muzejisrbije.rs

  • 0
KZM MUZEJI 10 Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Manifestacija "Muzeji za 10" biće održana od 14. do 20. maja u preko 60 gradova Srbije, sa 130 učesnika na skoro 180 lokacija, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja, najavili su organizatori.

Predstavnik Koordinacionog tima manifestacije Slavko Spasić rekao je na konferenciji za novinare da osmo izdanje manifestacije ima rekordan broj učesnika i da će obuhvatiti obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja.

Spasić je rekao da je tema ovogodišnje manifestacije "Moć muzeja“ i da će ona "pokazati svo bogatsvo, lepotu i kreativnost muzeja Srbije i upoznati građane sa baštnom koja se u njima čuva".

Predstavnica Koordinacionog tima manifestacije Biljana Ðorđević je rekla da na području Beograda učestvuje 50 muzeja, a posebno je istakla da će 16. maja biti priređen ekskluzivni obilazak Palate Srbija, nekadašnjeg SIV-a.

"To je zgrada u funkciji, na najvišem nivou, ne može biti otvorena za publiku kao muzeji i drugi. Njen obilazak je izuzetan umetnički doživljaj", naglasila je Ðorđević.

Svi prostori manifestacije biće besplatni za obilazak, dok je za Palatu Srbije obavezna prijava na zvaničnoj strani manifestacije muzejisrbije.rs.

Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić je istakla da je raznovrsnost kulturnih sadržaja važna za formiranje kulturnih navika, da je Ministarstvo kulture i informisanja poslednjih godina u strategiji kulturne politike postavilo kao prioritet decentralizaciju i "trudi se da oživi kulturni potencijal svih mesta u Srbiji".

"Jedan od saveznika je manifestacija ''Muzeji za 10''. Tokom osam godina je prošla određene promene. Zahvaljujući osluškivanju potreba publike danas je jedinstveni muzejski događaj u Evropi. Tim manifestacije je znanjem, zalaganjem i kreativnošsću uticao da se razne sredine u Srbiji odazovu pozivima i u skladu smogućnostima pripreme programe karakteristične za njihove zajednice", istakla je Vanušić.

Kako je najavljeno, u okviru manifestacije će 14. maja Evropska noć muzeja biti obeležena programom "Od rakije do umetnosti" u Medija centru "Odbrana" i biće priređena tura kroz zgradu Narodnog pozorišta u Beogradu, dok će Narodni muzej u Požarevcu održati radionicu čokolade po kalupima arheoloških predmeta.

U Narodnom muzeju Zrenjanin biće predstavljena nagradna statueta velškog zmaja koju je osvojio njihov hor "Josif Marinković", u Narodnom muzeju Pančevo biće otvorena izložba "Paja Jovanović: figura - od portreta do alegorije", Muzej "Horeum Margi" će u Chupriji demonstrirati pucanje iz makete Karađorđevog trešnjevog topa, a Muzej Srema organizuje radionicu "Moj pećinski crtež".

Povodom Međunarodnog dana muzeja 18. maja biće organizovan u Beogradu obilazak Doma vojske Srbije i glumci će čitati bajke najmlađima u Narodnom pozorištu, dok će u Novom Sadu u Matici srpskoj biti otvorena izložba "Partizanka i Fragonar. kolekcija slika Jovanke Broz", a u Muzeju naivne umetnosti "ilijanum" u Šidu ide program "Postanite deo fantastičnog sveta Ilije Bosilja".

Tokom manifestacije "Muzej za 10", povodom Svetske godine stakla 2022. biće realizovani odgovarajući programi na Hemijskom fakultetu u Beogradu, Zavičajnom muzeju Jagodina, Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici, Gradskim muzejima u Subotici i Zrenjaninu i galeriji SULUJ.

Od brojnih ostalih programa manifestacije, Muzej grada Beograda i vojni muzej će predstaviti rečni monitor "Sava" kog je Austro-Ugarska 1914. godine koristila za granatiranje Beograda, Jugoslovenska kinoteka priprema mulitimedijalnu izložbu "Soja Jovanović - snovi u boji", a Centar za kulturu Gradac iz Raške pešačku turu "Stazom Milunke Savić".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA