≫ 

Dunđerski su brend Vojvodine!

Njihova materijalna zaostavština je pozamašna

  • 1
Dunđerski, Od raja do beznjenice Foto: Promo

Centar za afirmaciju kulturne baštine Dunđerskih započeo je kampanju informisanja šire javnosti o o vrednostima i značaju nasleđa Dunđerskih – materijalnog, ekonomskog i duhovnog.

Reč je o najbogatijoj i najmoćnijoj srpskoj porodici austro-ugarske carevine koja je bila velika uzdanica srpskom nacionu u tim krajevima. Gotovo svi članovi te porodice, čiji su preci pristigli iz kršne Hercegovine u današnju Vojvodinu, bili su veliki dobrotvori i ktitori obrazovnih, kulturnih ustanova, veliki zadužbinari.

Njihova materijalna zaostavština je pozamašna, zaglavljena u lavirintima Zakona i Propisa, njihovi dvorci i palate propadaju, ne koristi se to kulturno-istorijsko blago... Ipak, uprkos svemu, slobodno se može reći: Dunđerski su brend Vojvodine!

Centar za afirmaciju kulturne baštine Dunđerskih u znak sećanja na tu veliku i divnu porodicu izvodi predstavu o tragičnoj ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski pod nazivom „Od raja do beznjenice“ isključivo u dvorcima, kaštelima / u kojima je to moguće/ i zdanjima od kulturno istorijskog značaja: od Srbobrana, Bečeja, Zrenjanina, preko Novog Sada, Subotice, Budimpešte.

Dunđerski, Od raja do beznjenice Foto: Promo

U Beogradu se kao najadekvatniji prostor rečene koncepcije pokazao hotel „Moskva“, zbog svoje arhitektonske lepote ruske secesije i zbog svojih drugih potencijala za prikaz ovakve predstave.

Ekskluzivna predstava koja je svojevrsna interpretacija „dvorske kulture Vojvodine“ izvodi se u ekskluzivnom prostoru za manji broj publike.

Dunđerski, Od raja do beznjenice Foto: Promo

Rađena je po autorskom tekstu Zorana Subotičkog, a uloge su poverene profesionalnim glumcima: Jovani Radovanović, Ervinu Hadžimurteziću i Miodragu Petroviću. Predstava o ljubavi, prijateljstvu, časti - o srpskoj pesmi nad pesmama – Santa Maria della Salute.

Nakon premijere 27. aprila koja je protekla u sjajnoj atmosferi, zakazana je nova izvedba u sredu 18. maja u 20.00 sati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XYZ

    16. maj 2022 | 16:34

    Kada su brend vojvodine pa sto onda vi vojvodjani *citaj srbi iz vojvodine posto niko drugi sem srba se ne deli na gradove, sela, ulice .... ne popravite kvarove po dvorcu vec isti propada? Skoro je u novinama bila prica o tome. Dosli iz Hercegovine u Austro-ugarsku obogatili se i sada su brend vojvodine ... o Boze spasi nas vise ovih secikesa koji bi dva oka u glavi zavadili! Da nisu mozda bili sremci ili banacani ili .... samo nikako da prevalite preko usta da su bili srbi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA