≫ 

Mariza, Bočeli, Biković, Fajns, Egon Savin, Ljubiša Ristić među dobitnicima Vidovdanskih odlikovanja

Prisutnima je odlikovanja uručio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić

  • 10
Miloš Biković, Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

U Palati Srbija u Beogradu dodeljivana su Vidovdanska odlikovanja, a među laureatima bilo je brojnih ljudi iz sveta kulture. Za zasluge u oblasti filmske umetnosti i promociju Srbije u svetu ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovan je britanski glumac Rejf Fajns.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena, za naročite zasluge u kulturnim delatnostima, posebno u oblasti pozorišne umetnosti, odlikovan je pozorišni reditelj Egon Savin, dok je Ljubiša Ristić odlikovan za zasluge u oblasti filmske i pozorišne umetnosti.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su akademik Vasilije Krestić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti istorijskih nauka, zatim akademik Svetislav Božić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane i postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.

Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume odlikovan je glumac Miloš Biković.

Miloš Biković, Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Zlatnom medaljom za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovana je Zorana Vapa, a za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti filmske produkcije, odlikovana je Anđelka Vlaisavljević.

Za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti muzičke umetnosti odlikovani su Mariza dos Reis Nunes i Andrea Bočeli. Fajns, Mariza i Bočeli će svoja odlikovanja preuzeti lično tokom jula u Beogradu.

Zlatnu medalju za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima dobio je Dalibor Kitanović, dok je za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti književnosti, zlatnu medalju za zasluge dobio Slobodan Despot.

Za zasluge u oblasti književnosti odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge Radovan Vlahović, dok je isto odlikovanje dobila Zorica Jurković Ember za izuzetne zasluge u oblasti javnih i kulturnih delatnosti.

Zlatnu medalju za zasluge u oblasti slikarstva dobili su Dragan Martinović, Bratislav Anđelković i Predrag Ðaković.

Dirigent Mladen Jagušt odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge za postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.

Predsednik Vučić je, u svom obraćanju, laureatima poručio da će odlikovanja koja nose sa sobom gde god živeli, svedočiti o poštovanju koje Srbija gaji prema njima, i ujedno svedočiti o tome koliko su voleli zemlju.

- Vidovdan mora da bude simbol koji nas tera da stvaramo nove simbole, nove zvezde, mit iz kojeg stvaramo nove mitove, inspiracija koja rađa nove inspiracije. U Vidovdanu treba da tražimo svoju budućnost. A ako je neko to shvatio, to ste vi. Hvala vam u ime te budućnosti, u ime naše države i naroda, i našeg zajedničkog trajanja i držanja - naglasio je Vučić.

Video: Vučić na dodeli Vidovdanskih odlikovanja: Na ovaj dan Srbi ne pevaju, nego se skrušeno prisećaju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • я

    28. jun 2022 | 19:20

    Kako to da niste Ceci i i Kumi Viki dodelili neko odlikovanje.

  • Мрав

    28. jun 2022 | 19:58

    Уопште није време за НИКАКВА ОДЛИКОВАЊА И СЛАВЉА. Треба да се погледамо у ОГЛЕДАЛО, нико није заслужио НИКАКВО признање у Србији, осим ДОКТОРА, СПЕЦИЈАЛИСТА, ХИРУРГА, а људи раде за МИЗЕРИЈУ!!!

  • TV

    28. jun 2022 | 19:38

    E moj care Lazare

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA