Dragan Ristić iz grupe KAL pokrenuo projekat ROMODROM: Na početku debata “Romi u srpskoj kinematografiji“

Projekat ROMODROM koji će u vidu više različitih manifestacija biti sproveden sa ciljem edukacije većinskog stanovništva o kulturi, tradicionalnom nasleđu i participaciji Roma u kulturnom i društveno-naučnom životu naše zemlje

  • 0
Dragan Ristić Kal

Foto: ATA Images/Milos Rafailović

Od početka oktobra, pa do sredine januara u našem gradu nas očekuje niz događaja koji su po konceptu i krajnjem cilju nešto što se, na ovaj način, do sada nije dešavalo.

Idejni tvorac “ROMODROMA“ – Romskog Kulturnog Kluba, Dragan Ristić, aktivista i frontmen grupe KAL i osnivač Romskog Kulturnog Centra, nam dolazi sa novom idejom, donoseći dašak diverziteta na kulturnu i muzičku scenu Beograda.

Projekat ROMODROM koji će u vidu više različitih manifestacija biti sproveden sa ciljem edukacije većinskog stanovništva o kulturi, tradicionalnom nasleđu i participaciji Roma u kulturnom i društveno-naučnom životu naše zemlje, usmeren je na prevazilaženje jaza koji je nastao vekovnim stereotipnim viđenjem romskog naroda i konstantnim udaljavanjem većinskog stanovništva. Kroz saradnju sa raznim umetnicima i naučnim radnicima kako romskog tako i neromskog porekla, ideja je da se podstakne i jačanje zdravog nacionalnog ponosa Roma, koji je vremenom poljuljan i povremeno čak doveden do negacije.

Kroz niz panel diskusija praćenih muzičkim programom, stvarajući opuštenu atmosferu punu poverenja, biće kreiran prostor za otvorenu komunikaciju i saradnju između dva naizgled veoma različita, a suštinski tako bliska sveta.

ROMODROM će biti otvoren 1. oktobra 2022. u 20h času klubu Ciglana diskusijom pod nazivom “Romi u srpskoj kinematografiji“. Učesnici debate su Goran Gocić ,pisac , novinar i filmski kriticar, Sreten Jovanović, filmski producent, Radenko Ranković ,profesor filmske produkcije i Gordana Nešić ,novinarka .Nakon razgovora sledi poslastica za muzičke sladokusce, koncert grupe AMARO DEL koja godinama neguju romsku muziku.

Dragan Ristić – Kal, kroz rad u Romskom Kulturnom Centru, godinama sprovodi projekte koji promovišu romsku kulturu, pa tako i ovaj put pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstva kulture i informisanja i Sekretarijata za kulturu grada Beograda, a u saradnji sa Evropskim romskim institutom za umetnost i kulturu Srbija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA