≫ 

"Radost Evrope" od 1. do 5. oktobra u Beogradu: Najavljen koncert posvećen Dušku Radoviću

Manifestacija će se održti 52. put po redu, a okupiće decu iz čak 13 evropskih zemalja, a njihovi domaćini biće tradiocionalno deca iz Srbije

  • 0

Međunarodni susret dece Evrope, poznat pod nazivom "Radost Evrope", održaće se od 1. do 5. oktobra, posle dve godine pauze, najavio je danas predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević u Dečjem kulturnom centru Beograda (DKCB).

Manifestacija će se održti 52. put po redu, a okupiće decu iz čak 13 evropskih zemalja, a njihovi domaćini biće tradiocionalno deca iz Srbije, odnosno iz Beograda.

Nikodijević je istakao da mu posebno zadovoljstvo predstavlja to što je reč o manifestaciji koja je obeležila odrastanje velikog broja generacija dece u Beogradu, ali i šire, što čini dragocene uspomene i neizostavan deo detinjstva.

On je istakao da mu je velika čast što Grad Beograd ima jednu manifestaciju koja traje više od polovine veka, te da je to pokazatelj da "samo prave stvari imaju svoje trajanje".

"Grad Beograd podržava ovu manifestaciju i jedan je od njenih osnivača, a tako će biti i u budućnosti. Imali smo, nažalost, pauzu od dve godine zbog epidemije, ali su zaposleni DKCB-a uspeli da taj prostor popune različitim sadržajima kako bi deca što lakše prošla kroz taj težak period", istakao je Nikodijević

On je napomenuo da smo sada u turbulentnim vremenima, ali da treba da nastavimo da se borimo da deca ne budu opterećena tim teškim temama, te da ne treba da odustajemo od te misije.

"Smatram da je ovo prilika da ponovo povezujemo različite kulture i običaje, te da pružimo priliku deci da izgrade još čvršće veze", rekao je on.

Nikodijevih je istakao da veruje da će Beograd biti dobar domaćin i da ce se deca osećati dobrodošlo, jer je Beograd "grad otvorenog srca koji ujedinjuje ljude i ima širinu da prihvati svakog".

Ovogodišnja manifestacija "Radost Evrope" ove godine se održava pod sloganom "Zamislite, deco...", a njome će simbolično biti obeležen i jubilej 100 godina od rođenja Duška Radovića, jednog od najznačajnijih srpskih književnih stvaralaca za decu, novinara i televizijskog urednika.

Uvodni program manifestacije zakazan je za prvi oktobar u 12 časova, u pitanju je Međunarodni likovni konkurs, čija je glavna urednica Lidija Seničar navela da je pristiglo više iz 2.000 dečjih radova iz celog sveta, što predstavlja pravo bogatstvo za samu manifestaciju.

Seničar je istakla da će nagrade za konkurs dodeliti stručnii žiri koji će ocenjivati likovnu tehniku, originalnost, raspoređenost elemenata u kompoziciji i druge elemente likovnog jezika, ali da će i sami likovni pedagozi biti angažovani.

"Svi radovi ostaće u našim arhivama i biće dostupni svakome, a tim povodom biće izdata i odgovarajuća poštanska marka", poručila je Seničar.

Radost Evrope Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Urednica manifestacije Ivana Tabori Obradović podsetila je da će u nedelju, drugog oktobra, deca biti na prijemu u Palati "Srbija", nakon čega će uslediti tradicionalni defile od Trga republike do Kalemegdana, dok će svečano otvaranje biti na terenu KK "Partizan" na Beogradskoj tvrđavi.

"Ove godine očekujemo decu iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Litvanije, Mađarske, Nemačke, Norveške, Poljske, Severne Makedonije, Slovenije, Slovačke, Srbije i naravno iz Crne Gore", istakla je Tabori Obradović.

"Susreti prijateljstva" održaće se u ponedeljak, trećeg oktobra, u Dečjem kulturnom centru Beograda, a u Kulturnom centru "Grad" na programu je "Delikatesni ponedeljak", čime će se kultura zemlje još više približiti.

Gala koncert biće održan kao kruna susreta 4. oktobra u MTS Dvorani, biće posvećen Dušku Radoviću.

Organizatori su za Tanjug istakli da je manifestacija rezultat iscrpnog rada čistave organizacije u proteklih godinu dana, te da je organizacija trpela mnoge izazove koje su donele promene na svetskom planu, ali da su na kraju upornim radnom i dobrom voljom uspeli da prebrode izazove

Međunarodni susret dece Evrope održaće se pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Beograda, Sekretarijata za kulturu i u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograda, a manifestaciju je pomoglo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA