≫ 

Ovako je govorila Frida Kalo: Pronađen je jedini snimak njenog glasa (VIDEO)

Kao deo istrage, eksperti sada intervjuišu sve one koji su poznavali Fridu Kalo.

  • 0

Čuvena slikarka Frida Kalo je bila jedna od najvažnijih ličnosti ne samo u Meksiku, već i u celom svetu. Njene slike, portreti i murali su dobro poznati, ali do sada niko nije imao prilike da čuje kako je zvučao njen glas.

Nacionalna muzika biblioteka Meksika (Fonoteka Nacional) je objavila ono što bi navodno mogao da bude prvi i jedini snimak njenog glasa.

Radi se o radio emisiji "Portret Dijega", u kojoj je umetnica 1949. godine, opisivala svog muža muralistu Dijega Riveru.

Deo snimka je mogao da se čuje pre šest decenija u programu Alvara Galveza i Fuentesa, koji je poznat po tome što je intervjuisao brojne značajne ličnosti sa kulturne scene tog doba.

- On je veliki dečak, ogroman, sa prijateljskim licem i tužnim pogledom - kaže smiren, jasan ženski glas, sa slatkim tonom, opisujući njegove "mračne, veoma inteligentne i velike oči" kao i druge fizičke i intelektualne osobine.

Meksička vlada je objavila najnoviji nalaz sa oprezom, ističući da iako nalazi upućuju da se radi o glasu Fride Kalo, da to nije u potpunosti potvrđeno.

- Ovo je dalo nove naznake o životu i ličnosti ove velike slikarke - saopštila je agencija.

Analizirani su zvučni talasi na snimku i utvrđeno je da je glas ne pripada spikeru, jer je uočljivo kada žena uzima dah, rekao je Pavel Granados, direktor Fonoteke Nacional.

Kao deo istrage, eksperti sada intervjuišu sve one koji su poznavali Fridu Kalo.

Granados je rekao da Gvadalupe Revera Martin, ćerka Dijega Rivere, prepoznaje glas čuvene umetnice. Drugi koji su je poznavali, kao što su Esteban Volkov, unuk Leona Trockog, kaže da ipak izražava određene sumnje.

(Telegraf.rs/nbcnews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA