Izložba Tuluz-Lotreka u Novom Sadu otkriva tajne pariskog društva: Zavirite u sjaj i bedu Mulen Ruža

Lotrekove slike, koje su bespoštedno otkrivalepravo lice grada svetlosti, bile su dočekane ili oduševljenjem ili oštrim neodobravanjem

  • 1

Izložba čuvenog francuskog umetnika Anri de Tuluz-Lotreka otvorena je u kulturnoj stanici ''Svilara'', pa će do 20. jula, građani i posetioci Novog Sada prvi put imati priliku da se upoznaju sa njegovim delima. Reč je o slikaru koji nije nastojao da ulepšava stvarnost, već je bio surovo iskren. Slavu je stekao kao jedan od prvih umetnika koji se bavio plakatima, a posebnu pažnju privukao je plakat za Mulen Ruž.

- Sterijino pozorje, Nomus, Egzit, OPENS, Endi Vorhol, i sada Anri de Tuluz-Lotrek, zaista impresivan početak kulturnog leta u Novom Sadu. Ovom izložbom predstavljamo velikog umetnika, avangardnog, koji je i danas aktuelan, što svedoči o značaju njegovog dela, i ponosan sam na sve što radi Fondacija 2021, a pogotovu u okviru platforme Tvrđava mira - naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je otvorio izložbu.

Prostitucija, Prostitutke, Umetnost, Anri de Tuluz-Lotrek, Francuska „Prostitutke“, Anri de Tuluz-Lotrek, 1893—1895. Foto: Wikimedia Commons/dallasmuseumofart.org

Tokom izložbe ''Anri de Tuluz-Lotrek'' u ''Svilari'' će biti organizovan niz programa koji sadržajem odgovaraju periodu stvaranja francuskog umetnika, koncerti, projekcije filmova i drugi sadržaji koji oslikavaju kulturu perioda kada je Anri de Tulkuz-Lotrek stvarao.

Anri de Tuluz Lotrek bio je francuski slikar, grafičar, ilustrator plemićkog porekla. Rođen je u staroj francuskoj porodici čije je plemstvo vuklo korene iz doba viteštva srednjeg veka. Kao i kod drugih plemićkih porodica tog doba, venčavanje rođaka je bilo uobičajeno kod Lotrekovih ― roditelji su mu bili u srodstvu u prvom kolenu.

Anrijeva bolešljivost i nasledno oboljenje kostiju posledica su takvog genetskog opterećenja. Bezbrižno detinjstvo, ispunjeno balovima i lovom, prekinuto je u 15. godini teškim prelomima obe bedrene kosti u razmacima od nekoliko meseci. Zbog bolesti Anrijeve kosti nikad neće pravilno srasti i dečak je zaostao u rastu. Visina od 152cm, kratke, iskrivljene noge i posledično geganje pri hodu obeležiće ga za čitav život.

Učen od strane akademskih slikara, u ranoj mladosti je slikao konvencionalne radove sa motivima prirode i konja, da bi se kasnije okrenuo naturalizmu, te impresionizmu. Sa Degom je bio u prijateljskom nadmetanju, a uzor mu je bio Mane, čije su slike u to vreme smatrane skandaloznim. Kasnije će formirati sopstveni stil koji niko posle njega neće nastaviti.

Širu pažnju javnosti Tuluz-Lortek je osvojio serijom plakata koje je napravio za, tada otvoreni, Mulen Ruž, čiji je bio redovni gost. Njegove slike, koje su bespoštedno otkrivale sjaj i bedu pariskog društva, sadržavale satiru, grotesku, otkrivale komediju čoveka i izazivale tugu i razočarenje, bile su dočekane ili oduševljenjem ili oštrim neodobravanjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sudija Dred

    4. jul 2019 | 18:16

    Neko se ozbiljno pravi vazan i zamajava javnost. Nisu izlozene ni slike ni pasteli, dakle ne ORIGINALI, vec plakati i naslovnice. To je takodje lepi videti, nije sporno ali praviti ovakvu pompu a prikazivati reprodukciju a ne original, vise je nego smesno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA