≫ 

Pronađen Da Vinčijev crtež koji je bio skriven 500 godina ispod njegovog remek-dela

Otkriveni su početni potezi koji prikazuju anđela i bebu Isusa na slici, kao i otisci ruku umetnika ili asistenta

  • 0
Leonardo da vinci Foto: The National Gallery, London

Otkriven je crtež Leonarda da Vinčija, skriven više od 500 godina ispod jedne od njegovih najčuvenijih slika "Bogorodica u pećini", saopšteno je iz Nacionalne galerije u Londonu.

Eksperti Londonske nacionalne galerije analizirali su delo i otkrili da je Leonardo počinjao, a zatim ostavljao crtež, pre nego što je prešao da slika delo kome ćemo se diviti vekovima.

Otkriveni su početni potezi koji prikazuju anđela i bebu Isusa na slici, kao i otisci ruku umetnika ili asistenta, prenosi Si-En-En.

Leonardo da vinci Foto: The National Gallery, London

Upoređujući poznatu sliku sa snimkom one ispod koje se vidi crtež, uočljivo je da je „Leonardo promenio ugao glave bebe Isusa i da se ona vidi iz profila, kao i da je uklonio lokne“.

Kako navode stručnjaci, vidi se da je Leonardo „odustao od prvobitne kompozicije obe figure i da ih je podigao, da je više otkrio lice anđela i više ga priljubio Bogorodici“.

Leonardo da vinci Foto: The National Gallery, London

Eksperti galerije kažu da je crtež otkriven zato što je rađen u materijalu koji sadrži cink, koji je vidljiv ispod iks-zraka kao i pomoću novih hiperspektralnih snimaka.

Galerija je najavila izložbu „Leonardo: Iskustvo i remek delo“, koja će biti otvorena u nevembru.

(Telegraf.rs/ Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA