Majka je tukla, u 14. godini je htela da se ubije, imala je 3 pobačaja: Biografija Marine Abramović

Sebe je smatrala užasno ružnom, a danas je umetnička ikona, lepa i u osmoj deceniji života

  • 2

Dugoočekivana retrospektivna izložba "Čistač" Marine Abramović, jedne od najvećih svetskih umetnica i najuspešnije Srpkinje u svetu umetnosti, biće prikazana domaćoj i regionalnoj javnosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, od 21. septembra ove godine do 20. januara 2020. godine.

Ujedno, ovo će biti jedinstvena prilika da se publika upozna sa najznačajnijim radovima jedne od vodećih umetnica performansa u njenom rodnom gradu, prvi put nakon 44 godine.

"Čistač" je prva velika evropska retrospektiva Marininog rada, premijerno prikazana 2017. godine u Švedskoj, da bi nakon toga postavka obišla Dansku, Norvešku, Nemačku, Italiju i Poljsku. Izložba u Srbiji predstavlja poslednju stanicu na turneji i nosi poseban značaj jer simboliše povratak umetnice u grad svog rođenja i gde je poslednji put samostalno izlagala davne 1975. godine, u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

- Veoma se radujem povratku kući i predstavljanju retrospektive rada publici na ovim prostorima. Želja mi je da "Čistača" pogledaju pre svega mladi kojima bih volela da približim sve što sam uradila u proteklih 50 godina. Svaka nova generacija nosi neku posebnu energiju koja za mene predstavlja večitu inspiraciju - izjavila je Marina Abramović, u susret druženju sa ovdašnjom publikom.

Šokantna Marina Abramović hrabro je život testirala dovodeći ga nekoliko puta do samog kraja. Taj kraj je za nju značio ponovno rođenje…

Njeni roditelji niti jednom je u životu nisu poljubili niti pohvalili. Majka ju je tukla, čupala za kosu, govorila joj je da je beskorisna te ju je nazvala prostitutkom nakon što ju je po prvi put poljubio dečak, kada je imala 14 godina.

Kao tinejdžerka, verovala je da je "užasno ružna". Imala je, kako se seća: "velik nos, mnoštvo bubuljica, užasnu frizuru, ortopedske cipele i naočare s vrlo debelim staklima".

Nekad neugledna devojčica, danas je umetnička ikona, muza Ričarda Tiscija, Jodžija Jomamotija i vrlo lepa žena u osmoj deceniji života.

marina abramovic umetnik je prisutan "Umetnik je prisutan", Foto: Promo

Svoje odrastanje Marina je opisala u brutalno iskrenoj autobiografiji "Hod kroz zidove". Knjizi su prethodile mnoge polemike, pa i ona koja je nastala nakon što je u javnost "iscurelo" kako u knjizi piše da je Marina 3 puta imala pobačaj, jer nikad nije želela decu. Kako je priznala u jednom od retkih intervjua od tada, u Guardijanu, razočarala se reakcijama i napadima: "Svidelo mi se kako je jedan od forumaša napisao da niko ne pita Džordža Klunija zašto nema decu. Ostalo je bilo vrlo licemerno".

Za umetnost se odlučila vrlo mlada. Prijatelj njenog oca posetio ih je i pokazao joj jedan umetnički proces, nabacio je niz boja na sliku, spalio tu sliku, rekao joj kako je reč o zalasku Sunca.

Marina Abramović je verovala da je to fantastičan prizor. Odlučila je nakon toga da studira umetnost, ali njene ideje su bile radikalnije.

PRVI PERFORMANS: IGRANJE SA NOŽEM

Prvi radikalniji performans izvela je u Edinburgu, "Ritam 10", raširila je prste ruke i igrala se nožem, svaki put kada bi se ranila, popila je žestoko piće (inače nikad ne pije), uzela ponovno nož, i nastavila. Uz ovaj performans, treba se doduše setiti, Dore Mar, umetnice koja je isto to izvela pred Pikasom, na početku 20. veka, nakon čega se umetnik zaljubljuje u nju.

Ali, Marina Abramović nikada nije pristajala na ulogu muze.

U doba kada je izvela navedeni performans, živela je vrlo konzervativnim životom, u Beogradu, u stanu sa svojom majkom, kući je morala biti do deset uveče.  I nakon "Ritma 5", morala je da trči kući, i uvući se u krevet. Nakon što se probudila i nakon što ju je baka ugledala, ispustila je doručak na pod: "Mislila je da vidi vraga, izgledala sam vrlo loše. Taj dvostruki život bio je sasvim lud".

Kada je bila 14-godišnjakinja, namerno je odlučila da prereže venu, ali baka ju je pronašla i sprečila, majci nisu nikad rekli.

Legla je i usred zapaljene zvezde, skoro se ugušila: “Uvek sam osećala strah, i s tim osećanjem sam se suočavala u svojoj umetnosti. Zvezda petokraka je bila u svakoj školskoj knjizi. Bila je simbol restrikcije i kontrole, i želela sam se osloboditi toga tako da se suočim s ovim simbolom”.

Kada je njena majka otkrila šta joj sve kćerka radi u ime umetnosti, bacila joj je staklenu pepeljaru u glavu, rekla je da joj je "dala život" i da će joj ga sada "oduzeti".

MLADI UMETNICI SA MARINOM

Za prijavu na Master klas Marine Abramović, koji će se održati u sklopu retrospektivne izložbe “Čistač” u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu ostalo je još 8 dana. Odabrani mladi umetnici i studenti umetničkih fakulteta će u programu koji traje tri dana, od 24. do 26. septembra, provesti vreme sa Marinom u intenzivnom umetničkom radu, istraživanju, učenju i upoznavanju sveta umetničkog performansa.

Svi zainteresovani treba da se prijave do 25. avgusta 2019. godine na e-mail adresu masterclass@msub.org.rs, nakon čega će Marina Abramović odabrati najviše 20 učesnika. Po završetku trodnevnog programa koji se dešava u Beogradu svi će dobiti sertifikat o učestvovanju na Master klasu.

(Telegraf.rs/Opanak/ Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoka

    16. avgust 2019 | 11:39

    Ona umetnik ?

  • Miki

    16. avgust 2019 | 16:38

    Sirota imala je traumatično detinjstvo... Da li imate neki broj za prikupljanje pomoći za malu Marinu...jedan sms znači mnogo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA